January 26, 2018

25.01.2018: Нацбанк підвищив облікову ставку до 16 %

Нацбанк підвищив облікову ставку до 16 %
Нацбанк підвищив облікову ставку до 16 %

Головні події і теми доби 25.01.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Нацбанк підвищив облікову ставку до 16 % і погіршив прогноз інфляції до 8,9 %.
  • Російського офіцера Агєєв засуджено за участь у війні на Донбасі на 10 років.
  • Суд у справі Януковича з'ясував обставини його втечі до Росії.

В Україні

  • В Оболонському суді триває засідання у справі про державну зраду колишнього президента Януковича. Під час допиту свідків з'ясувалося, що він втік із Києва вертольотом до Харкова, звідти – до Донецька, проте там йому не дали скористатися літаком під загрозою застосування бойової авіації. Через це Янукович разом зі свитою автівками виїхали з Донецька у напрямку Криму. Під Бердянськом вони пересіли у вертольоти без розпізнавальних знаків, які доставили його у Крим, зробивши проміжну посадку на території Росії. У Криму Янукович прибув до Ялти, де зупинився в санаторії ВМС Росії, а далі виїхав до Севастополя, звідки був вивезений до РФ 24 лютого 2014 року.
  • У Кременчуці під час навчального польоту зазнав катастрофи вертоліт Мі-8 авіакомпанії "Українські вертольоти". Загинули 4 члени екіпажу.
  • Київський апеляційний адмінсуд відхилив позов Центру протидії корупції до СБУ про вимагання розсекречення декларацій керівництва служби.
  • Детективи НАБУ провели обшук в офісі компанії, що належить бізнесмену Корпачову, який, на думку експертів, є "наглядачем" над вугільними підприємствами й повністю контролює поставки вугілля держкомпанії "Центренерго".
  • Укрзалізниця планує підвищити вартість залізничних квитків на 20 % уже нинішнього року.
  • Виконувач обов'язків глави НБУ Смолій заявив про намір ініціювати разом із Міністерством фінансів переговори з МВФ про нову програму співпраці, оскільки пікові виплати за зовнішнім боргом припадають на 2019-2020 рр., а діюча програма закінчується в І кварталі 2019 р. Президент Порошенко в Давосі заявив , що 80 % вимог МВФ “вже виконано”, і він сподівається на отримання п'ятого траншу кредиту в квітні поточного року. Міністр фінансів Данилюк впевнений, що всі умови Фонду буде виконано до початку травня.
  • Нацбанк підвищив облікову ставку на 1,5 % – до 16,0 % річних. Прогноз інфляції за підсумками року погіршено з 7,3 % до 8,9 %. Глава Ради НБУ Данилишин стверджує, що курс гривні стабілізується до літа.
  • Затримка із виплатою відшкодування ПДВ експортерам змусила їх продавати необов'язкову частина валютної виручки, що призвело до ситуативного зміцненню гривні: 28,75 ₴/$ (-0,12 грн), 35,66 ₴/€ (+0,01 грн), 5,14 ₴/10 (+0,02 грн). Крім того, українські держбанки перед оголошенням про підвищення облікової ставки викинули на продаж великі суми валюти, оскільки прибутковість гривневих вкладів підвищилася. Учасники ринку вважають такі дії незаконним використанням інсайдерської інформації, за яке на Заході передбачено кримінальне покарання. НБУ викупив за механізмом "запиту кращого курсу" в уповноважених банків близько $10 млн.

Війна

  • За офіційними даними штабу антитерористичної операції, обстріляно з мінометів позиції українських військ на приморській ділянці фронту та навколо КПВВ "Новотроїцьке" на трасі Донецьк-Маріуполь. У ході бойових дій дістали поранень 2 військовослужбовців.
  • Суд м. Новоайдар визнав винним у "тероризмі" російського військовослужбовця Агєєва, що був взятий у полон під час бойових дій, і засудив його до 10 років позбавлення волі.

Україна й світ


  • Європейський суд із прав людини розглядає понад 3,8 тис. скарг проти України через російську агресію в Криму та військові дії на Донбасі.

No comments:

Post a Comment