January 24, 2018

23.01.2018: Порошенко передав до Верховної Ради список нових членів ЦВК

Порошенко передав до Верховної Ради список нових членів ЦВК
Порошенко передав до Верховної Ради список нових членів ЦВК

Головні події і теми доби 23.01.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Порошенко передав до Верховної Ради список нових членів ЦВК.
  • Коболєв не вбачає проблем у закупівлі російського газу.
  • Волкер зустрівся в Києві з Порошенком і міністром у справах окупованих територій.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав подання про призначення 13 із 15 нових членів Центральної виборчої комісії. 5 кандидатур подано президентською партією, 3 – її партнерами з коаліції, партією "Народний Фронт". Партія "Батьківщина", лідер електоральних переваг, не отримала жодного місця у списку.
    Повноваження 12 членів сплили ще на початку червня 2014 року, частина із них, включаючи чинного главу комісії Охендовського, є учасниками корупційного скандалу з "чорної бухгалтерією" Партії регіонів. Однак це не завадило їм провести парламентські та місцеві вибори.
  • До Верховної Ради депутатами від Блоку Порошенка та Народного фронту внесено законопроект про скасування кримінальної відповідальності чиновників за незаконне збагачення.
  • За даними Держстату, середній розмір субсидії на сім'ю скоротився більш ніж на 27 % і становить 993 грн. Загальний розмір призначених 2017 року субсидій скоротився до 3,98 млрд грн, що на 43 % менше, ніж  2016 року. При цьому кількість отримувачів субсидій зросла на 10 %.
  • Нафтогаз та Укргазвидобування звернулися до уряду з вимогою компенсації втрат у розмірі 110 млрд грн за постачання газу для виконання спеціальних зобов'язань, а також втрат через сумнівні борги. Чиновники Нафтогазу стверджують, що податки за ці поставки сплачено у повному обсязі. Керівництво компанії закликало уряд скасувати схему спецзобов'язань щодо забезпечення газом підприємств теплокомуненерго та замінити її прозорими ринковими відносинами.
  • Глава Нафтогазу Коболєв не вбачає проблем у закупівлях російського газу за рішенням Стокгольмського арбітражу, оскільки його ціна буде нижчою за європейську.
  • Перший тендер на частоти для стандарту мобільного зв'язку 4G відбудеться 26 січня.
  • Продаж Нацбанком на аукціоні $47,3 млн трохи заспокоїло ринок, і курс гривні навіть зміцнився на 1 копійку щодо долара: 28,86 ₴/$ (-0,01 грн), 35,36 ₴/€ (+0,02 грн), 5,12 ₴/10 (+0,02 грн). У подальшому банкіри прогнозують подальше ослаблення гривні, оскільки ліквідність банківської системи є великою, а НБУ навряд чи буде активно витрачати валютні резерви.

Війна

  • За офіційними даними штабу антитерористичної операції, за минулу добу порушень режиму припинення вогню не зафіксовано, втрат серед українських військовослужбовців немає.
    Заступник глави місії ОБСЄ Хуг заявив, що "сторони конфлікту" на Донбасі активно озброюються та заміновують територію, що свідчить про підготовку можливої ​​ескалації військових дій найближчим часом.

Україна й світ

  • Спецпредставник Держдепартаменту США Волкер провів у Києві зустрічі з українськими чиновниками напередодні переговорів з помічником президента РФ Сурковим щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Темою зустрічей було досягнення режиму припинення вогню й допомоги населенню окупованої і прифронтовій території. Поїздку Волкера до зони бойових дій скасовано через погані погодні умови.
  • На зустрічі заступників палат російської Держдуми і керівництва Парламентської асамблеї Ради Європи віце-спікер Думи Толстой заявив, що не визнає факту російської агресії в Україні та не виключає можливості нової інтервенції. Другий російський депутат заявив, що РФ не виконуватиме резолюцій ПАРЄ навіть у разі повернення туди російської делегації. Віце-президент ПАРЄ від України Ар'єв не виключає, що українська й деякі інші делегації можуть покинути Асамблею в разі повернення туди Росії. На кону російський внесок до Ради Європи – €60 млн, який іде, у тому числі, на фінансування роботи ПАРЄ. За словами учасників зустрічі, проект рішення про повернення російської делегації у ПАРЄ може бути підготовлений до літа та проголосований у вересні. Толстой назвав умовою повернення російської делегації до роботи в Асамблеї повне зняття всіх санкцій та обмежень у голосуванні.
  • ПАРЄ схвалила резолюцію про гуманітарні наслідки війни в Україні, в якій РФ названа винною в масових порушеннях прав людини в Криму й на Донбасі.

Тренди


  • Згідно із даними соціологічного опитування, що проведено фондом "Демократичні ініціативи" та Центром Разумкова, лідерами президентських перегонів є глава партії Батьківщина Тимошенко й чинний президент Порошенко, за ними йдуть лідери "Громадянської позиції" Гриценко та партії "За життя" Рабинович. При цьому підтримка партійних лідерів не перевищує 10 %. У рейтингу політичних сил на парламентських виборах лідирують "Батьківщина", Блок Порошенка, "За життя", "Громадянська позиція" та "Самопоміч". Показово, що у списку членів Центральної виборчої комісії, який Порошенко вніс до Верховної Ради, відсутні представники найбільш рейтингової політичної сили – партії "Батьківщина", що може свідчити про спробу обмежити її в контролі над виборчим процесом.
    Державна служба статистики стверджує на підставі наявних даних про реєстрацію народження, смерті та місця проживання громадян, що населення України на 1 грудня 2017 року становить 42,4 млн чол. При цьому, згідно із даними, що представлені Мін'юстом за запитом міжнародних правозахисних організацій, що ведуть статистику в'язнів у різних країнах, ще у вересні 2016 року населення України становило 36,3 млн чол. За оцінками різних експертів, реальна чисельність населення на території України, без урахування окупованих територій Криму і Донбасу, становить від 32 до 35 млн чол. Подібні дані статистики можна розглядати як підготовку до масових фальсифікаціях на майбутніх виборах, оскільки "мертві душі" можуть "проголосувати" за такого складу виборчої комісії.

No comments:

Post a Comment