January 19, 2018

18.01.2018: Депутати прийняли закон "про реінтеграцію Донбасу"

Депутати прийняли закон "про реінтеграцію Донбасу"
Депутати прийняли закон "про реінтеграцію Донбасу"

Головні події і теми доби 18.01.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Депутати прийняли закон "про реінтеграцію Донбасу".
  • Порошенко запропонував парламенту звільнити главу НБУ Гонтареву та призначити замість неї Смолія.
  • Журналісти встановили деталі таємної поїздки президента на відпочинок, яку він хотів приховати від суспільства.

В Україні

  • Депутати прийняли два закони, які викликали в суспільстві велике несприйняття – закон "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над окупованими територіями Донецької і Луганської областей", який правляча коаліція назвала законом про "реінтеграцію Донбасу", а також закон про "велику приватизацію" найбільших державних підприємств, серед яких Одеський припортовий завод, Турбоатом і Центренерго.
    До закону про політику держави щодо окупованих територій, як зазвичай робила коаліція, в останній момент "із голосу" внесено кілька поправок, у той самий час, більшість поправок, внесених депутатами між двома читаннями, проігноровано. Експерти-юристи підкреслюють, що закон розширює права президента, всупереч Конституції. Фактично вводиться військовий стан без його оголошення, що невиправдано обмежує права громадян не тільки у зоні бойових дій, але й на решті території країни. Це дозволяє президенту у будь-який момент скасувати вибори під приводом протидії агресії. Дату початку окупації, на чому наполягали опозиційні депутати, так і не визначено. Крім того, "ДНР" і "ЛНР" так і не визнані терористичними організаціями, тому незрозуміло, проти кого ведеться антитерористична операція. СБУ отримала право на всій території України прослуховувати розмови, перевіряти електронну пошту й переглядати профілі громадян у соціальних мережах. При цьому "республіки названо представниками окупаційної адміністрації РФ", хоча триває дія "великого договору про дружбу й співробітництво" з Росією від 1997 року, а дипломатичні відношення не розірвано. Показово, що за закон проголосували, крім депутатів коаліції, депутати групи "Воля Народу", "Самопоміч" і Радикальна партія. Остаточний текст прийнятого закону на сайті парламенту відсутній, тому невідомо, чи внесено до нього в останній момент згадку про "мінські домовленості", як було в первісному варіанті адміністрації президента.
  • Верховна Рада так і не розглянула президентський законопроект про Антикорупційний суд. Адміністрація президента відкликала його для доопрацювання після різкої критики МВФ, інших міжнародних організацій і керівників західних країн-партнерів. Представник президента в парламенті Луценко заявила, що його буде включено до порядку денного наступної сесії, а для узгодження спірних моментів буде створено робочу групу "для вироблення основних тез, які об'єднають зал під час голосування".
  • Нафтогаз оголосив про зниження цін на газ для промисловості на лютий приблизно на 6 %. Мінімальна ціна газу за передоплатою, без урахування вартості транспортування, становить 9195 грн/1000 м3.
  • Адвокати правозахисниці Ноздровскої стверджують, що підозрюваний у її вбивстві обмовив себе. Апеляційний суд залишив його під вартою на 60 діб.
  • Президент Порошенко нарешті запропонував Верховній Раді звільнити голову Нацбанку Гонтареву, яка подала у відставку ще у квітні минулого року, і призначити замість неї Смолія, виконувача обов'язків керівника регулятора. Порошенко має намір звільнити з посади Гонтареву, проти якої відкрито кілька кримінальних проваджень, без звіту перед депутатами про діяльність на посаді голови НБУ.
  • Курс гривні продовжує стрімко падати: 28,78 ₴/$ (+0,11 грн), 35,21 ₴/€ (+0,23 грн), 5,07 ₴/10. Нацбанк намагається погасити попит шляхом продажу доларів "нишком" уповноваженим банкам – 16 січня продано $21 млн, 17 січня – $15 млн. Цих обсягів явно недостатньо для задоволення потреб, а експортери притримують валюту, чекаючи переходу курсу через наступну психологічну позначку – 29 грн/$.

Війна

  • На Донбасі в результаті обстрілу травмовано військовослужбовця. Штаб антитерористичної операції повідомив про зменшення кількості обстрілів. Позиції українських військ було обстріляно із мінометів лише двічі – у районі Щастя та Світлодарського виступу. Оптоволоконну лінію компанії МТС, яка веде в ОРДЛО, не відремонтовано, мобільний зв'язок на окупованій території досі не відновлено.

Україна й світ

  • МВФ вважає, що "пенсійна реформа", прийнята українським парламентом, не забезпечує формування справедливої ​​і стійкої системи пенсійних виплат.
  • Міністр закордонних справ Угорщини Сийярто після зустрічі з депутатом Верховної Ради Брензовичем, головою Товариства угорської культури Закарпаття, заявив про подовження блокування євроінтеграційних дій України через порушення нею прав національних меншин. Зокрема, Угорщина виступатиме проти проведення засідання Україна–НАТО на рівні міністрів оборони.
  • За твердженням міністра закордонних справ РФ Лаврова, Росія не приєднається до договору про заборону ядерної зброї, що прийнятий на сесії Генеральної асамблеї ООН у липні 2017 року.
  • Держсекретар США Тіллерсон у ході європейського турне обговорить ситуацію в Україні з офіційними особами Великої Британії, Франції і Польщі, а також відвідає Давоський міжнародний економічний форум.
  • У парламенті Молдови зареєстровано законопроект про вихід країни із СНД через підтримку Росією сепаратистського режиму Придністров'я, агресію проти Молдови 1992 року, а також окупацію та анексію території суверенної України.

Тренди


  • Згідно із розслідуванням журналістів "Радіо Свобода", президент Порошенко намагався приховати від українського суспільства факт свого відпочинку на екзотичних островах, на який він витратив не менше $500 тис. Як з'ясувалося, він подорожував під зміненим прізвищем на приватному літаку, за все сплачував готівкою. Прикордонна служба відмовилася підтвердити факт перетину ним кордону. Невідомо, чи зустрічався Порошенко під час своєї поїздки із представниками інших країн.

No comments:

Post a Comment