January 16, 2018

15.01.2018: МВФ категорично проти законопроекту про Антикорупційний суд

МВФ категорично проти законопроекту про Антикорупційний суд
МВФ категорично проти законопроекту про Антикорупційний суд

Головні події і теми доби 15.01.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • МВФ категорично проти президентського законопроекту про Антикорупційний суд.
  • Мінекономрозвитку має намір зобов'язати ФОПів установити банківські термінали.
  • ОРДЛО п'ятий день без телефонного зв'язку з Україною.

В Україні

  • Кабмін за пропозицією Міністерства економічного розвитку має намір зобов'язати всіх фізосіб-підприємців, у тому числі платників єдиного податку, установити платіжні термінали.
  • Депутат від Блоку Порошенка Розенблат подав позов до Європейського суду із прав людини проти України про порушення його прав під час попереднього слідства, включаючи незаконне прослуховування. Розенблат і депутату від Народного фронту Полякову висунено підозри у дачі хабара чиновникам Держгеонадр та участі у незаконному видобутку та збуті бурштину.
  • Активність на ринку була невисокою через вихідний день ​​у США, однак це не вплинуло на загальний тренд з ослаблення гривні: 28,57 ₴/$ (+0,03 грн), 35,07 ₴/€ (+0,45 грн ), 5,07 ₴/10 (+0,03 грн). Курс гривні щодо євро впав до історичного мінімуму й перевищив 35 ₴/€, слідом за міжбанком обмінні пункти також підвищили котирування євро вище від цієї психологічної позначки.

Війна

  • За офіційними даними штабу антитерористичної операції, кількість обстрілів за минулу добу зменшилася. Позиції українських військ поблизу Зайцевого та Авдіївки були обстріляні зі стрілецької зброї і гранатометів, у Широкиному – із мінометів. Загиблих і поранених серед українських військових за попередню добу немає.
  • Окупаційна влада "ДНР" вимагає від усіх "працівників бюджетної сфери" дати підписку про невиїзд до України.
  • На окупованій території ОРДЛО, як і раніше, відсутній мобільний зв'язок, у зв'язку із чим злетіли продажу місцевих "офіційних операторів" "Лугаком" і "Фенікс", а ціна стартових пакетів для них підскочила до 1000 руб. Компанія МТС, що діє під торговою маркою Vodafone, повідомила, що для ремонту оптоволоконного кабелю її фахівцям потрібні гарантії безпеки для роботи у "сірій зоні" у районі Оленівки.

Україна й світ


  • МВФ висловив різке неприйняття президентського законопроекту про Антикорупційний суд. У листі глави місії МВФ в Україні ван Родена, що адресований керівнику Адміністрації президента, прем'єр-міністру, голові Верховної Ради та ще кільком українським топ-чиновникам, заявлено, що фонд категорично не згоден із положеннями цього закону, які суперечать рекомендаціям Венеціанської комісії і не дозволять створити дійсно незалежний інститут судової влади. Адміністрація президента заявила, що закон розроблено, згідно із Конституцією України та рекомендаціями комісії, а всі дискусії щодо закону мають вестися в українському парламенті.
  • Голова правління "Газпрому" Медведєв заявив, що рішення Стокгольмського арбітражу у справі про постачання газу до Україну компанію повністю влаштовує, і вона не буде його оскаржувати.
  • Міністр закордонних справ РФ Лавров заявив, що як єдиний можливий варіант функціонування миротворців ООН на Донбасі Росія вбачає охорону спостерігачів ОБСЄ у місцях їх патрулювання, а національний склад контингенту мають визначити "сторони конфлікту", відповідно до "практики ООН". Він стверджує, що Будапештський меморандум порушила не Росія, а Україна, "яка допустила Майдан". За його словами, Росія поважає територіальну цілісність України в рамках, які склалися після проведення "референдуму" в Криму. Колишній посол США в Україні Пайфер назвав висловлювання Лаврова абсурдним, оскільки у вимогах Будапештського меморандуму прописано незастосування будь-якої сили проти України, а не тільки ядерної зброї. Міністр закордонних справ Клімкін, який провів телефонні переговори із Лавровим з приводу звільнення "заручників", введення миротворчої місії ООН на Донбас і повернення російських військових до так званого "Спільного центру з контролю та координації", заявив, що позиції країн "дуже далекі від консенсусу ".

No comments:

Post a Comment