January 13, 2018

12.01.2018: Українці вважають, що боротьба з корупцією провалилася

Українці вважають, що боротьба з корупцією провалилася
Українці вважають, що боротьба з корупцією провалилася

Головні події і теми доби 12.01.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Українці вважають, що боротьба з корупцією провалилася.
  • Кабмін відмовився реформувати Державну фіскальну службу та митницю.
  • Євро та рубль установили антирекорд щодо гривні.

В Україні

  • Голосування законопроекту "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях" намічено на вівторок, 16 січня. У цей самий день має відбутися й голосування щодо президентського законопроекту про антикорупційний суд.
  • Кабмін скасував рішення про реформу Державної фіскальної служби та митниці, прийняту 2017 року за пропозицією Мінфіну.
  • Головою наглядової ради Нафтогазу обрано колишню главу регуляторного органу Великої Британії із питань газопостачання Споттісвуд, її заступником залишився колишній міністр енергетики Демчишин. Прізвище Демчишина засвітилося у скандалі зі спецконфіскаціей "грошей Януковича" як одного з функціонерів компанії ICU, що брала участь у відмиванні грошей. ICU обслуговує бізнес-імперію президента Порошенка.
  • НАБУ повідомило про спробу дачі хабара у $500 тис. одному з детективів депутатом одеської облради. Сам депутат у соцмережі Facebook назвав звинувачення вигадкою та провокацією, проте, за заявою Генпрокуратури, після оголошення підозри він сховався від слідства.
  • Нацбанк пояснив високі минулорічні темпи інфляції різким подорожчанням продуктів через зростання експорту та збільшення вартості сировини. Зростання цін на пальне зумовлений, за твердженням чиновників, підвищенням цін на нафту та ослабленням гривні по відношенню щодо євро (акцизи на пальне встановлено в євро). Для боротьби з інфляцією Нацбанк був змушений посилити монетарну політику й підвищити облікову ставку до 14,5 %.
  • Долар на міжбанківському ринку продовжує дорожчати щодо гривні, а курси євро й рубля встановили антирекорд, незважаючи на заяви в.о. глави НБУ про те, ослаблення гривні зумовлено "сезонними факторами" та "ситуація перебуває під контролем": 28,54 ₴/$ (+0,09 грн), 34,64 ₴/€ (+0,45 грн), 5,04 ₴/10 (+0,05 грн). Попит на валюту стабільно високий, його не змогли покрити продажі необов'язкової частини валютної виручки, які експортери здійснюють напередодні періоду бюджетних платежів. Основні покупці – імпортери пального та енергоносіїв. На поведінку учасників ринку вплинув фактор святкового понеділка у США – вони прагнули закрити контракти у п'ятницю.

Війна

  • Обстановка на Донбасі загострюється, зростає кількість порушень окупантами режиму припинення вогню. Обстріли зафіксовано на приморській ділянці фронту, у населених пунктах в околицях Донецька, на Світлодарському виступі й у Станиці Луганській. За офіційними даними, унаслідок обстрілів поранено 2 військовослужбовців. Спостерігачі місії ОБСЄ виявили поблизу лінії фронту РСЗВ "Град" і гаубиці Д-30 окупантів, а також важку артилерію та міномети українських військ.

Україна й світ

  • Російські ЗМІ повідомили, що "українського політика", кума президента РФ Медведчука, буде внесено до списку санкцій США. Рух "Український вибір", головою якого він є, заявив, що Медведчук "прекрасно почувається під санкціями", що накладені на нього ще 2014 року.
  • Представник канцлера Німеччини Меркель заявив у відповідь на висловлювання міністра закордонних справ Габріеля про необхідність поетапного зняття санкцій з Росії, що для початку обговорення такого сценарію необхідне досягнення міцного перемир'я на Донбасі.

Тренди


  • Прем'єр-міністр Гройсман в інтерв'ю грузинському випуску "Forbes" назвав проблему корупції в Україні такою, що "перебільшена". Він стверджує, що цю проблему використовують "вороги" для дестабілізації країни. Гройсман заявив, що кількість сфер, в яких процвітала корупція, скорочується, а в держзакупівлях, продажах газу та закупівлях ліків, за його твердженням, її уже знищена.
    За результатами соцопитування, що провів фонд "Демократичні ініціативи", переважна більшість респондентів (80 %) не вбачають успіхів у боротьбі з корупцією, а 46 % – вважають її повністю проваленою. При цьому майже половина опитаних не назвала жодної інституції, яка б ефективно боролася з корупцією, а журналістів і НАБУ активними борцями з корупцією вважають лише чверть учасників опитування.

No comments:

Post a Comment