January 12, 2018

11.01.2018: Путін запропонував повернути Україні зіпсовану військову техніку з Криму

Путін запропонував повернути Україні зіпсовану військову техніку з Криму
Путін запропонував повернути Україні зіпсовану військову техніку з Криму

Головні події і теми доби 11.01.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Путін запропонував повернути Україні зіпсовану військову техніку з Криму.
  • Турчинов наполягає на держрегулюванні обігу криптовалюти.
  • Дотація до Пенсійного фонду з бюджету становитиме майже 140 млрд грн.
  • Окупанти мають намір провести восени "президентські вибори" в ОРДЛО.

В Україні

  • Заступник генерального прокурора Єнін відмовився підтвердити або спростувати достовірність рішення Краматорського суду щодо спецконфіскаціі, опублікованого виданням "Українська правда". Єнін заявив, що порядок поводження із секретними документами перебуває у компетенції СБУ. Він стверджує, що для притягнення до відповідальності принаймні  головних архітекторів "схем" потрібен час, проте не пояснив, чому не відкрито кримінальні провадження проти основних фігурантів, включаючи компанію ICU, що керує активами президента.
  • Адвокати правозахисниці Ноздровскої заявили про стеження за ними й попросили правоохоронні органи забезпечити їхню безпеку.
  • Міністр освіти Гриневич заявила, що дискусію навколо "мовної статті" закону про освіту не завершено, вона продовжиться під час обговорення законопроекту про загальну середню освіту. Прем'єр-міністр Гройсман повідомив, що зарплати вчителів зростуть із 1 січня 2018 року у середньому на 1500 грн і становитимуть 6,5-8,5 тис. грн.
  • Кабмін затвердив бюджет Пенсійного фонду на 2018 рік. Основним джерелом його наповнення є єдиний соціальний внесок (ЄСВ). Дотації із бюджету заплановано в сумі майже 140 млрд грн.
  • Секретар РНБО Турчинов заявив, що криптовалюти несуть загрозу для безпеки держави та. Він вимагає законодавчого регулювання їх обороту, а також введення оподаткування операцій із ними. НБУ вивчає можливість використання власних електронних грошей на основі технології blockchain, а не криптовалюти. Чиновники повідомили, що розробку проекту розпочато ще 2016 року.
  • Кабмін дозволив зберігання вільних бюджетних коштів на депозитних рахунках в іноземній валюті.
  • Курс гривні продовжує стрімко падати, незважаючи на спроби Нацбанку "загасити пожежу": 28,45 ₴/$ (+0,12 грн), 34,18 ₴/€ (+0,21 грн), 4,99 ₴/10 (+0,01 грн). НБУ неодноразово виходив на торги й продав за "механізмом запиту кращого курсу" уповноваженим банкам близько $38 млн. Учора Мінфін виплатив купонний дохід – близько 2,5 млрд грн – за облігаціями внутрішньої позики, що збільшило до рекордної суми залишки на кореспондентських рахунках банків. Ця сума негайно потрапила на валютний ринок. На думку учасників ринку, експортери притримують необов'язкову до продажу частину валютної виручки, очікуючи зростання курсу до 29,0 грн/$ і вище.

Війна

  • Протягом минулої доби інтенсивність бойових дій зросла. Позиції українських військ обстріляно на приморській ділянці фронту, у районі Світлодарської дуги й околицях Донецька. За офіційними даними, загинув ще один військовослужбовець, четверо – дістали поранень.
    Моніторингова місія ОБСЄ у звіті за 10 січня констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню, зокрема, камера зафіксувала обстріли з боку окупаційної армії у районі Донецької фільтрувальної станції. Повірений у справах США при ОБСЄ заявив, що російські військові на Донбасі залякують і нападають на спостерігачів місії, перешкоджаючи виконанню ними обов'язків.
  • "Глава ДНР" Захарченко оголосив про проведення "президентських виборів" восени нинішнього року та намір взяти у них участь.
  • На окупованій території у четвер зник мобільний зв'язок компанії МТС, що працює під брендом Vodafone. Прес-служба компанії заявила, що причиною стало пошкодження оптоволоконного кабелю.

Україна й світ


  • Президент РФ Путін на зустрічі із керівниками російських друкованих ЗМІ та інформагентств заявив, що готовий повернути Україні військову техніку, що була захоплена 2014 року в Криму, включаючи кораблі, літаки й бронетехніку, що, як він стверджує, перебуває у "поганому стані". Крім того, він запропонував спільно з українськими військовими утилізувати великий боєзапас, "який неможливо транспортувати". Командувач Військово-морськими силами Воронченко заявив, що техніка у Криму була у справному стані, велика частина її була відремонтована або потребувала незначного ремонту. Глава Меджлісу Чубаров назвав пропозицію російського президента "принизливою подачкою" та закликав не реагувати на неї.
    Прес-служба Кремля повідомила, що Путін обговорив зі своїм кумом, "українським політиком" Медведчуком, учасником переговорів у Мінську, другий етап обміну полоненими, введення миротворчого контингенту на Донбас і перспективи виконання мінських домовленостей.
  • Міністр фінансів США Мунчін повідомив, що нові санкції проти Росії, відповідно до "Акту протидії противникам США", відпрацьовуються й будуть введені найближчим часом.
  • Міністерство торгівлі США ввело мито на постачання вуглецевої і легованої катанки з України та ПАР для захисту інтересів американських виробників.
  • ЗМІ з'ясували, що кіпрський суд заарештував активи, які належать олігарху Ахметову, на підставі рішення лондонського суду від червня 2017 року, який зобов'язав належний йому холдинг "СКМ" доплатити за покупку "Укртелекому" $760 млн кіпрської компанії Raga Establishment.
  • Польські ЗМІ повідомили про рекордне зростання кількості українських громадян, які платять страхові внески. Із більш ніж мільйона українців, що офіційно працевлаштовані в Польщі, страхові внески сплачують понад 300 тис. чол.

No comments:

Post a Comment