January 10, 2018

09.01.2018: Інфляція 2017 року зросла до 13,7 %

Інфляція 2017 року зросла до 13,7 %
Інфляція 2017 року зросла до 13,7 %

Головні події і теми доби 09.01.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж
  • Інфляція 2017 року зросла до 13,7 %.
  • Автор "списку Ващиковського" втратив свою посаду після зміни уряду в Польщі.
  • Адвокати сумніваються у винності підозрюваного у вбивстві Ноздровскої.
В Україні
  • Вишгородський районний суд заарештував на 60 діб підозрюваного у вбивстві правозахисниці Ноздровскої. Адвокат загиблої висловив сумнів у тому, що підозрюваний, 64-річний чоловік, міг скоїти це вбивство, матеріалів слідства та результатів експертиз захиснику не надали.
  • НАБУ повідомило про завершення розслідування справи проти колишнього депутата від Народного фронту Мартиненка.
  • У зв'язку із теплою зимою Україна знизила імпорт газу з Європи на 16 %, порівняно із груднем.
  • За повідомленням Держстату, остаточний рівень інфляції за підсумками 2017 року становив 13,7 %. 2016 року інфляція становила 12,6 %.
  • Заступник генпрокурора Єнін повідомив, що із 30 млрд грн "грошей Януковича", що зараховані до бюджету в результаті рішення Краматорського суду про спецконфіскаціі, "освоєно" тільки 5 млрд грн. Рішення суду засекречено, адвокати Януковича спростовують його причетність до цих грошей.
  • Незважаючи на різкі коливання курсу протягом торгової сесії на міжбанківському ринку, курс гривні щодо долара практично не змінився: 28,20 ₴/$, 33,65 ₴/€ (-0,32 грн), 4,94 ₴/10 (+0,04 грн). Банкіри прогнозують ослаблення гривні до кінця лютого, а потім – поступове зміцнення. Дестабілізуючим фактором можуть стати великі виплати з погашення державного боргу перед МВФ та іншими кредиторами в ІІІ кварталі. Крім того, цього року Високий суд Лондона має ухвалити рішення за позовом Росії до України щодо повернення "боргу Януковича" та відсотків з нього в сумі понад $3 млрд. Для уряду та Нацбанку критично важливим є продовження співпраці з МВФ та іншими міжнародними фінансовими організаціями, без чого країна може скотитися у дефолт. Однак МВФ вимагає від української влади проведення реформ, які не мають підтримки в суспільстві. Це буде вкрай проблематично, зважаючи на входження у кампанію з виборів президента та Верховної Ради, які мають відбутися 2019 року.
Війна
  • За повідомленнями штабу антитерористичної операції, на фронті встановилося відносне "затишшя", протягом дня був порушений режим припинення вогню "всього тричі". На приморській ділянці зі стрілецької зброї і мінометів обстріляно позиції українських військ, обстрілу зі стрілецької зброї піддалися також позиції на Світлодарській дузі та в околицях Горлівки. Вогонь у відповідь не відкривався. У результаті обстрілу поранено 2 військовослужбовців. Місія ОБСЄ повідомила про зменшення кількості порушень "режиму тиші" 5-6 січня в Донецькій області та відсутності таких порушень в Луганській області, проте вже 6-7 січня кількість зафіксованих вибухів знову зросла.
Україна й світ
  • Російські ЗМІ повідомили про намір Путіна розгорнути в окупованому Криму ще один дивізіон ракетних комплексів С-400 для "для захисту від повітряних загроз з боку України", яка проводить випробування нових крилатих ракет.
  • Відповідно до рішення кіпрського суду, суд Амстердама прийняв рішення про заморожування на території Нідерландів активів, що належать компаніями СКМ, ДТЕК і Метінвест олігарха Ахметова.
  • У Польщі відбулися масштабні кадрові зміни в уряді. Його очолив колишній міністр розвитку і фінансів Моравецький. 9 міністрів втратили свої посади, серед них – міністр закордонних справ Ващиковський, один з адептів роздування "історичного скандалу" та ініціатор введення списку українських чиновників, яким заборонено в'їзд до Польщі.
Тренди

  • У зв'язку з "судовою реформою", яка передбачає ліквідацію районних судів і створення замість них окружних, справи, що знаходяться в їх розгляді, повинні розглядатися з самого початку. Генеральна прокуратура попередила, що такий сценарій може призвести, в тому числі, до зриву процесу проти колишнього президента Януковича. Заступник глави Адміністрації президента Філатов стверджує, що великого ризику в повторному розгляді справ немає, а в закон необхідно внести зміни, відповідно до яких при переході судді на роботу в новий суд справу "слід за ним".

No comments:

Post a Comment