January 07, 2018

06.01.2018: Україна відзначила православне Різдво

Україна відзначила православне Різдво
Україна відзначила православне Різдво

Головні події і теми доби 06.01.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Україна відзначила православне Різдво.
  • Велика Британія поки не має наміру вводити безвізовий режим з Україною.

В Україні

  • Українці відзначили православне Різдво.
  • У Запоріжжі охоронці церкви УПЦ МП побили активістів, які принесли ляльки під храм після того, як поп Московоського патріархату відмовився відспівувати загиблого хлопчика, хрещеного у церкві Київського патріархату. Поліція "не помітила" інциденту й не збирається відкривати кримінальне провадження.

Війна

  • Окупаційні війська не припиняють обстріли, незважаючи на "новорічне перемир'я". За офіційними даними, на кількох ділянках фронту у районі Світлодарської дуги позиції української армії були обстріляні зі стрілецької зброї і мінометів, поранений військовослужбовець.

Україна й світ

  • Посол Великої Британії в Україні Гоф заявила, що тиск влади на антикорупційні органи може серйозно відбитися на репутації країни, аж до зменшення міжнародної підтримки. Президент Порошенко заявив про неприйнятність тиску на НАБУ та забезпечення гарантій його незалежності. Він стверджує, що Антикорупційний суд буде створено протягом року, гроші на його функціонування в бюджеті передбачено, залишилося прийняти закон і сформувати склад суддів. На думку експертів і правозахисників, багато статей законопроекту, що внесені Порошенком до Верховної Ради, суперечать рекомендаціям Венеціанської комісії і дозволять йому повністю контролювати новий суд.
  • Велика Британія не розглядає можливість введення "безвізового режиму" з Україною найближчим часом через непрозору процедуру надання громадянства. Зокрема, український паспорт отримав кілер, що вчинив замах на чеченських добровольців Осмаєва та Окуеву.

Тренди


  • Порошенко та його оточення почали підготовку до виборів. Для цього у передвиборний рік буде "полегшено" життя "простих українців". Першими ластівками стали заяви віце-прем'єр-міністра Розенка про те, що пенсії військовим пенсіонерам буде "осучаснено" з 1 січня 2018 року, незалежно від того, коли Верховна Рада прийме відповідний закон. У той самий час Порошенко був змушений визнати, що суспільство втомилося, зневірене в "реформах" і не відчуває позитивних змін. Він заявив, що владі у цій ситуації потрібно "працювати краще, виправляти помилки й дякувати за критику тих, хто найняв на цю роботу". На думку експертів, кількість подачок електорату зростатиме, а заяви влади про перемоги будуть все гучнішими. При цьому Порошенко не збирається що-небудь робити на Донбасі – адже загострення військових дій призведе до додаткових серйозних втрат серед військовослужбовців, а до існуючої ситуації влади за допомогою підконтрольних ЗМІ суспільство вже привчила.

No comments:

Post a Comment