January 04, 2018

03.01.2018: Глави МЗС Німеччини та України обговорили ситуацію на Донбасі та в Криму

Глави МЗС Німеччини та України обговорили ситуацію на Донбасі та в Криму
Глави МЗС Німеччини та України обговорили ситуацію на Донбасі та в Криму

Головні події і теми доби 03.01.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Глави МЗС Німеччини та України обговорили ситуацію на Донбасі та в Криму.
  • Суд у справі Плотницького знову не відбувся.
  • НАЗК подало в суд на Соломатіну, яка звинуватила Корчак у фальсифікаціях.

В Україні

  • Окружний адмінсуд Києва відмовив голові "Руху нових сил" Саакашвілі у позові до Державної міграційної служби щодо визнання його біженцем. Адвокат Саакашвілі підтвердив, що Грузія втретє направила запит про його екстрадицію, проте до розгляду апеляції з цього позову екстрадиція неможлива.
  • НАЗК подав до суду позов до своєї колишньої співробітниці Соломатіної, яка звинуватила керівництво агентства у фальсифікації перевірки електронних декларацій і втручанні до процесу чиновників президентської адміністрації і співробітників СБУ. НАЗК оголосило про початок кампанії подання декларацій за минулий рік, у тому числі, й для громадських активістів, що пов'язаних із боротьбою з корупцією.
  • За довгі вихідні у експортерів скупчився великий обсяг валюти, який фактично не було кому купувати, оскільки резервування гривні для покупки має відбуватися за 1 робочий день, тобто до Нового року. Це привело до зміцнення гривні й дало змогу Нацбанку купити близько $ 40 млн за "механізмом запиту кращого курсу": 27,89 ₴/$ (-0,18 грн), 33,53 ₴/€ (+0,04 грн), 4, 84 ₴/10 (-0,03 грн). Учасники ринку вважають, що цю ситуацію створено штучно. На наступних торгах гривня має істотно здешевшати, що й демонструють цінники обмінних пунктів – курс продажу в них практично не знизився.

Війна

  • За офіційними даними, втрат за останню добу серед військовослужбовців не було. Окупанти обстріляли з мінометів і стрілецької зброї позиції українських військ у районі Мар'їнки, на північній околиці Донецька, у промзоні Авдіївки, а також на приморській ділянці фронту. У Приазов'ї та на Світлодарській дузі окупаційні війська ведуть інтенсивну авіарозвідку.
  • Суд у справі колишнього "глави ЛНР" Плотницького в Дніпрі знову не відбувся через хворобу судді.

Україна й світ


  • Міністр закордонних справ Клімкін заявив, що проведення президентських виборів у Росії на території окупованого Криму ставлять під сумнів їхню легітимність.
  • Міністр закордонних справ Німеччини Габріель скептично ставиться до можливості силового вирішення "конфлікту" на Донбасі за допомогою американської зброї. Він вважає, що "конфлікт” не заморожений, а перебуває у гарячій стадії. Клімкін стверджує, що американську зброю буде використано лише в разі "провокацій бойовиків, а не для ескалації конфлікту". Габріель наполягає на поверненні російських військових до так званого "Спільного центру з контролю та координації". Глави МЗС Німеччини та України збираються відвідати Донбас 4 січня.

No comments:

Post a Comment