January 03, 2018

02.01.2018: Активісти вимагали розслідувати вбивство вишгородської правозахисниці

Активісти вимагали розслідувати вбивство вишгородської правозахисниці
Активісти вимагали розслідувати вбивство вишгородської правозахисниці

Головні події і теми доби 02.01.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Активісти вимагали розслідувати вбивство вишгородської правозахисниці.
  • За минулу добу на Донбасі загинув ще один військовослужбовець, двоє – поранені.
  • Товарообіг з Росією в 2017 році виріс більш ніж на третину.

В Україні

  • Біля будівлі Обласного управління МВС в Києві відбулася численна маніфестація активістів, що вимагали негайного розслідування та покарання винних у вбивстві вишгородської правозахисниці Ноздровскої. Поліція повідомила, що у справі допитано близько 50 осіб. Донька вбитої стверджує, що слідчі не допитували тих, хто погрожував її матері й кого вона підозрює у вбивстві. У Київському управлінні МВС заявили, що підозру нікому не пред'явлено, родичам загиблої виділено особисту охорону. Посольство США в Україні висловило співчуття родичам Ноздровскої і закликало знайти та притягнути до відповідальності винних у її загибелі.
  • Із 1 січня почне роботу Фонд енергоефективності, який формується за рахунок держбюджету та призначений для фінансування й часткової компенсації проектів з підвищення енергоефективності, що реалізуються фізичними та юридичними особами. Прем'єр-міністр Гройсман сподівається, що у формуванні фонду візьмуть участь і міжнародні партнери України.
  • Імпорт газу в Україну 2017 року зріс на більш ніж 26 %, порівнянні із минулим роком, – до 14,5 млрд м3. У сховищах розташовано14,7 млрд м3, що майже на чверть більше, ніж минулого року.

Війна

  • За минулу добу внаслідок обстрілів на Донбасі поранено 2 українських військовослужбовців. Окупаційні війська обстріляли українські позиції із мінометів і стрілецької зброї на ділянках фронту у районі Маріуполя, Авдіївки, траси Донецьк–Горлівка. За попередню добу армія також зазнала втрат – підірвався на міні й загинув боєць.

Україна й світ

  • 2017 року товарообіг України з Росією різко виріс – імпорт збільшився більш ніж на 1/3 (до $6,3 млрд), експорт – майже на 12 % (до $3,1 млрд). До ЄС експорт зріс майже на 33 % (до $12,8 млрд), імпорт – на 24 % (до $16,5 млрд). Україна скасувала дію зони вільної торгівлі з Росією 2015 роціку, РФ 2016 року – ввела ембарго на імпорт сільськогосподарської та іншої продукції з України, крім того, припинено дію зони вільної торгівлі в рамках СНД.
  • Російські силовики відпустили українського військового – учасника бойових дій на Донбасі, що був затриманий у Москві 24 грудня.
  • Конституційний суд Молдови відсторонив Додона з посади президента за відмову підписувати рішення уряду про призначення нових міністрів.

Тренди


  • Представник України на мінських переговорах, колишній глава СБУ Марчук вважає малоймовірним введення миротворчих сил ООН на Донбас. Він зазначив, що існує два види миротворчих місій – для підтримання миру та для примусу до миру. У другому випадку припускається застосування зброї проти тих, хто нападає на бійців-миротворців. 18 грудня Марчук заявив, що для вирішення "конфлікту" на Донбасі доведеться звикати до слова "компроміс".
  • 31 грудня закінчилися повноваження України як непостійного члена Ради Безпеки ООН. За минулий рік Україна нічим видатним як член Радбезу себе не виявила.
  • За повідомленням глави Держприкордонслужби Цигикала, облаштовано 140 км кордону з Росією, однак для повного перекриття кордону всією протяжністю "коштів не вистачає". Уряд Яценюка 2014 року анонсувало проект "Стіна" облаштування українсько-російського кордону, проте практично нічого не було зроблено. НАБУ проводить розслідування за фактами масштабного відмивання бюджетних коштів у ході будівництва.

No comments:

Post a Comment