December 30, 2017

29.12.2017: Порошенко ліквідував 117 районних і створив 50 окружних судів

Порошенко ліквідував 117 районних і створив 50 окружних судів
Порошенко ліквідував 117 районних і створив 50 окружних судів

Головні події і теми доби 29.12.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж
  • Порошенко ліквідував 117 районних і створив 50 окружних судів.
  • Під час "перемир'я" на Донбасі загинув ще один військовослужбовець.
  • Офіційна середня зарплата за рік зросла майже на 40 %.
В Україні
  • Президент Порошенко ліквідував 117 районних судів, у тому числі 10 – у Києві? та створив замість них 50 окружних. Рішення прийнято, незважаючи на несприйняття таких дій багатьма юристами, які вказали, що створення нових судів, відповідно до законодавства, має призвести до повторного розгляду справ іншим складом суддів. Крім того, ліквідація Солом'янського районного суду може спричинити блокування дій НАБУ, оскільки у президентській адміністрації є всі можливості для втручання до процесу та призначення лояльних суддів і голови суду.
  • Кабмін додав ще 19 країн до списку посиленого контролю операцій для цілей трансфертного ціноутворення. Це країни, в яких податок на прибуток на 5 % і більше нижчий, ніж в Україні, або з ними не укладено договори про обмін інформацією та які не забезпечують своєчасний і повний обмін податковою і фінансовою інформацією. Зокрема, до списку включено Латвію, Литву, Естонію, Грузію, Угорщину, ОАЕ, Сінгапур, Монако, Мальту.
  • Уряд ввів антидемпінгові відсоткові мита на арматуру й катанку з РФ терміном на 5 років.
  • Держстат повідомив про зростання в листопаді середньої зарплати по країні до 7479 грн, що майже на 40 % вище, ніж за аналогічний період 2016 року. Із 1 січня 2018 року мінімальну зарплату буде встановлено у розмірі 3723 грн, а прожитковий мінімум – 1700 грн. НБУ оцінює зростання інфляції за підсумками 2017 року у 2-2,5 % через підвищення мінімальної зарплати до 3200 грн з 1 січня 2017 року.
  • Виконавча служба наклала арешт на рахунки націоналізованого Приватбанку у зв'язку із рішенням суду за позовом Суркісів про повернення їм 1,1 млрд грн. Прес-служба банку заявила, що арешт рахунків не вплинув на роботу установи.
  • У банківській системі України вихідними днями будуть 1 і 8 січня, 2 січня банки працюватимуть без клієнтів, в інші дні – з 3 по 5 і починаючи з 9 січня – у звичайному режимі.
війна
  • Бойові дії не припиняються, незважаючи на "перемир'я". Позиції українських військ були обстріляні з мінометів, стрілецької зброї і гранатометів поблизу Світлодарська, в околицях Донецька та вздовж траси Донецьк–Горлівка, у результаті чого загинув військовослужбовець, ще двоє – дістали поранень. За повідомленням "Радіо Свобода", до шпиталю Дніпра 29 грудня доставлено 3 поранених у вкрай важкому стані.
  • СБУ відмовилася оголосити список осіб, яких передано ОРДЛО з обміну, посилаючись на те, що це є "персональними даними". Судячи із повідомлень з окупованої території, більшість із переданих Україною осіб відправлено "на підвал" – у тюрми "МДБ ЛНР і ДНР".
    Радник президента Бірюков заявив, що на 14 осіб зі 73 звільнених у результаті обміну з ОРДЛО, відкрито кримінальні провадження за фактом дезертирства.
Україна й світ

  • Генеральний секретар ООН Гутерреш сподівається, що звільнення "заручників" зміцнить довіру "сторін конфлікту" на Донбасі. Він закликав сторони виконати угоду про припинення вогню та інші зобов'язання в рамках мінських домовленостей.
  • Спецпредставник Держдепартаменту США щодо врегулювання Волкер вважає, що Росія хоче зробити Україну "частиною великої слов'янської сім'ї" з урядом, що буде дружній Кремлю, проте насправді досягла зворотного результату – влада України налаштована більш прозахідно, ніж будь-коли. Волкер підкреслив, що російські керівники наполягають на прямих переговорах України із "владою республік", хоча навіть відповідно до мінських домовленостей ці утворення нелегітимні та мають бути розформовані. Він наполягає на відновленні суверенітету й територіальної цілісності України та гарантії безпеки для всіх її громадян незалежно від національності, етнічної належності або релігії. З приводу Криму Волкер висловився однозначно -– США не визнають захоплення півострова та заявлену Росією анексію. Він визнав: щодо Криму чекає довгий період розбіжностей, а наразі потрібно зосередитися на розв’язанні проблем в тих місцях, де йдуть бої.
  • Глава Пентагону Меттіс заявив, що поставчання летальної зброї українській армії не матимуть значного впливу на ситуацію на Донбасі, "поки хтось не захоче увірватися до України". Він підкреслив, що характер військової допомоги США не зміниться – головний наголос зроблено на інструкторів, які готують українських військових за стандартами НАТО.
  • За даними уповноваженого Верховної Ради з прав людини Лутковської, в українських в'язницях утримується "приблизно 11-12 кадрових російських військових, у середньому". Усього в тюрмах перебуває 320 засуджених громадян Росії, серед них – лише 20 осіб, що пов'язані з "конфліктом на Донбасі" або подіями в Криму.
  • Міністр фінансів РФ Силуанов заявив про готовність обговорювати переведення "боргу Януковича" у розмірі $3 млрд в інші цінні папери з іншими країнами, оскільки справа розглядається в суді, а з Україною переговори не ведуться. 29 березня 2017 року Високий суд Лондона зобов'язав Україну сплатити борг, однак призупинив виконання рішення до подання апеляції.

No comments:

Post a Comment