December 28, 2017

27.12.2017: 73 українських громадян обміняно на 233 бойовиків ОРДЛО

73 українських громадян обміняно на 233 бойовиків ОРДЛО
Фото EPA

Головні події і теми доби 27.12.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • 73 українських громадян обміняно на 233 бойовиків ОРДЛО.
  • Прокуратура закрила справу проти депутата Довгого.

В Україні

  • За словами в.о. міністра охорони здоров'я Супрун, з 2018 року держава через Національну службу здоров'я оплачуватиме базовий пакет медичних послуг у поліклініках за кожного пацієнта.
  • Прем'єр-міністр Гройсман ініціював відставку глави "Укроборонпрому" Романова через заборгованість із зарплати співробітникам підприємств концерну. Сам Романов спростував можливість своєї відставки та заявив, що заборгованість виникла через невиплату компенсації Миколаївському суднобудівному заводу за утримання недобудованого крейсера "Україна".
  • Нацкомісія з питань регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг видала ліцензії на постачання природного газу компаніям, що належать олігархам Фірташу, Ахметову й Тігіпку.
  • Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила, що справу проти депутата від групи "Воля народу" Довгого закрито у зв'язку із "недостатністю зібраних доказів".
  • НБУ відкликав ліцензії двох банків із категорії малих – "Алекс" і "Промислово-фінансовий банк", акціонери яких прийняли рішення про добровільне припинення банківської діяльності.
  • В останній повноцінний торговий день на валютній біржі стався невеликий сплеск активності, який учасники ринку вважають наслідком відкладеного попиту. НБУ зберіг курс гривні на попередньому рівні: 27,95 ₴/$, 33,24 ₴/€ (+0,12 грн), 4,86 ​​₴/10 (+0,02 грн).

Війна

  • Відбувся обмін "заручниками" з ОРДЛО. Звільнено 73 українських військових і цивільних осіб, "республікам" передано 233 бойовики й колаборанти шляхом помилування та звільнення з-під варти. Одна жінка з українського списку відмовилася від обміну, оскільки її сім'я перебуває у Донецьку. 26 осіб відмовилися від обміну та залишилися на підконтрольній Україні території, серед них – колишній мер Торецька (Дзержинська) Слєпцов. У відомстві уповноваженого з прав людини повідомили, що готуватимуть наступний обмін 20 українських громадян на 70 осіб зі списку ОРДЛО. СБУ стверджує, що після обміну в полоні у "республік" залишається ще понад 100 чол.
  • Обмін полоненими не вплинув на бойові дії на Донбасі. Окупаційні війська обстріляли зі стрілецької зброї і гранатометів позиції української армії на приморській ділянці фронту та в районі Авдіївки. За офіційними даними, унаслідок обстрілів поранено 2 військовослужбовців.

Україна й світ

  • Держсекретар США Тіллерсон під час телефонних переговорів з міністром закордонних справ РФ Лавровим закликав повернути російських представників до так званого "Спільного центру з контролю та координації" і зменшити рівень насильства на Донбасі. Лавров стверджує, що російських офіцерів в "СЦКК" поставили у "нестерпні умови".
  • На зустрічі міністрів оборони Канади та Великої Британії заявлено, що вихід з ЄС не вплине на програму військової допомоги Україні.
  • Заступник міністра закордонних справ РФ Карасін заявив, що Росія не допустить видачі мандата миротворчої місії ООН на всю територію ОРДЛО. За його словами, єдиним завданням миротворців має бути охорона спостерігачів ОБСЄ, а не "запровадження якоїсь зовнішньої адміністрації із перекриттям кордону між Донбасом і Росією".

Тренди


  • Згідно із результатами опитування фонду "Демократичні ініціативи", у разі проведення референдуму з питання вступу до НАТО, майже 2/3 із тих, хто має намір взяти участь, проголосували б за приєднання до Альянсу як гарантії забезпечення безпеки. Серед усіх респондентів підтримка вступу в НАТО становить понад 38 %, позаблоковий статус вибрали трохи більше чверті опитаних, 5 % – за військовий союз із Росією.

No comments:

Post a Comment