December 26, 2017

25.12.2017: Обмін "заручниками" має відбутися 27 грудня

Обмін "заручниками" має відбутися 27 грудня
Обмін "заручниками" має відбутися 27 грудня

Головні події і теми доби 25.12.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Обмін "заручниками" має відбутися 27 грудня.
  • Окупаційні війська не дотримують режиму припинення вогню.
  • На Майдані відбулася акція журналістів проти судового рішення про виправдання "тітушки"- вбивці Крисіна.

В Україні

  • НАБУ розслідує справу проти чиновників "Укроборонпрому" щодо фіктивного постачання запчастин для концерну "Антонов" через ланцюжок фірм з ОАЕ, Індії та Іраку.
  • У Львові пізно ввечері спрацювали сирени оповіщення цивільної оборони. За словами чиновників, інцидент виник через збій системи.
  • Громадянська мережа "Опора" назвала основні порушення на виборах до об'єднаних територіальних громад – незаконна агітація, а також втручання посадових осіб державних структур і комунальних підприємств до виборчого процесу на користь одного із кандидатів. Партія "Батьківщина" оголосила, що отримала практично третину депутатів у нових місцевих радах.
  • У Києві на Майдані відбулася акція журналістів з вимогою справедливого суду над "тітушкою" Крисіним, що вбив кореспондента видання "Вести" Веремія взимку 2014 року й отримав за це лише умовний термін.

Війна

  • Кількість порушень режиму припинення вогню на Донбасі скоротилася, проте окупаційні війська не припиняють обстріли позицій української армії. За добу штаб антитерористичної операції зафіксував два випадки застосування стрілецької зброї і мінометів в околицях Станиці Луганської і на приморській ділянці фронту. За офіційними даними, втрат серед українських військовослужбовців немає.
  • Представник РФ на переговорах в Мінську Гризлов заявив, що 2018 року російська делегація домагатиметься повного звільнення полонених і продовжить "системну реалізацію мінських угод". Він категорично відкидає причетність Росії до бойових дій і наполягає на тому, що після обміну полоненими потрібно зняти транспортну блокаду Донбасу й приступити до реалізації політичної частини домовленостей.
    Представник української переговорної групи, заступник голови Верховної Ради Геращенко, стверджує, що на Донбасі незаконно утримують 170 осіб, на підставі інформації СБУ. "Влада республік" підтверджує затримання тільки 97 осіб. 27 грудня планується звільнити 74 із них в обмін на 306 учасників бойових дій на Донбасі, бойовиків із Одеси та інших осіб, яких включено до списків ОРДЛО. Кум президента Путіна, "український політик" Медведчук, підтвердив, що обмін має відбутися в середу.

Україна й світ

  • Міністр закордонних справ Німеччини Габріель вважає, що Європа могла б будувати взаємини з Туреччиною та Україною на основі моделі, що сформується після виходу Великої Британії із ЄС.
  • Заступник правління Газпрому Медведєв переконаний, що Стокгольмський арбітраж у суперечці з Нафтогазом став на бік російського газового монополіста, однак зазначив, що повне задоволення вимог Газпрому призвело б до банкрутства не тільки Нафтогазу, а й України.

Тренди


  • Згідно з опитуванням Центру Разумкова, переважна більшість українців категорично проти "реформ", що проведені або намічені до проведення владою 2017 року. Найбільший рівень підтримки було зафіксовано для "реформ" системи освіти – 26 % і медицини – 21 %. "Пенсійну реформу" підтримали менше 20 %, земельну – менше 15 %, приватизацію держпідприємств і "судову реформу" – лише близько 12 %. Проти всіх "реформ" виступило понад 50 % опитаних.

No comments:

Post a Comment