December 19, 2017

18.12.2017: Росія відкликає своїх офіцерів із СЦКК

Росія відкликає своїх офіцерів із СЦКК
Росія відкликає своїх офіцерів із СЦКК

Головні події і теми доби 18.12.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж
  • Росія відкликає своїх офіцерів із СЦКК.
  • Курс гривні на міжбанку продовжує стрімко падати.
  • Україну накрили потужні снігопади.
В Україні
  • Фракція БПП планує звільнення з посади глави НБУ Гонтаревої і призначення нового керівника регулятора на засіданні Верховної Ради 21 грудня. При цьому відпустити Гонтареву президентська фракція планує без звіту про результати діяльності. Крім того, фракція хоче відкликати альтернативний законопроект про Антикорупційний суд, аби розблокувати можливість подання президентського документу.
  • Уряд схвалив концепцію реформування державного нагляду (контролю) для полегшення умов бізнесу в Україні. Крім того, скасовано понад 300 застарілих регуляторних актів.
  • Фонд держмайна заявив про намір продати Одеський припортовий завод в лютому 2018 року, а акції найбільших обласних енергетичних компаній – із квітня до жовтня. Крім ОПЗ, Фонд має намір продати в лютому ще одне з найбільших підприємств – Запорізький алюмінієвий комбінат.
  • На автозаправках ціна на бензин А95 перевищила психологічну позначку 30 грн/л.
  • 22 грудня суд розгляне зміну запобіжного заходу голові "Руху нових сил" Саакашвілі. Саакашвілі відмежувався від закликів про штурм Жовтневого палацу та закликав покарати провокаторів. Депутат Дерев'янко продемонстрував у Верховній Раді відео із закликом Саакашвілі до активістів не йти на штурм палацу. За твердженням МВС, у зіткненнях під будівлею постраждало 60 бійців Нацгвардії, 15 із яких – шпиталізовано.
  • Напередодні новорічних свят поліграфічний комбінат Україна не встигає друкувати біометричні закордонні паспорти – у черзі на друк накопичилося понад 600 тис. документів.
  • Заступник глави НБУ Рожкова повідомила, що проти регулятора подано близько 400 позовів, що стосуються націоналізації Приватбанку. Вона стверджує, що це свідчить про небажання позичальників ркеструктуризувати борги перед ПриватБанком і спрямовано на дестабілізацію роботи Нацбанку та Мінфіну.
  • Рожкова заявила, що двом найбільшим держбанкам – Ощадбанку та Укрексімбанку може знадобитися додаткова докапіталізація через низьку якість їхнього кредитного портфелю. За повідомленням НБУ, українська банківська система встановила світовий антирекорд за розмірами проблемних кредитів, які перевищили 50 % від усієї суми виданих.
  • Нацбанк вважає, що "пенсійна реформа" може призвести у короткостроковій перспективі до зростання дефіциту Пенсійного фонду 2018 року.
  • Згідно зі звітом НБУ про фінансову стабільність, Україна має виплатити за державним і гарантованим державою боргом разом із державними компаніями у 2018-2020 роках $25 млрд в рахунок погашення кредитів і відсотків за ними. Чиновники НБУ заявляють, що Україні потрібна ще одна програма співпраці з МВФ (кредитування), незважаючи на те, що попередні програми так і не були завершені через невиконання українською владою умов Фонду. Постійний представник МВФ в Україні Люнгман вимагає підвищення цін на газ для населення до рівня цін імпорту, що, як він стверджує, дозволить підвищити енергоефективність і стимулюватиме заходи з енергозбереження.
  • Курс гривні на міжбанківському ринку продовжив падіння й у понеділок: 27,87 ₴/$ (+0,23 грн), 32,88 ₴/€ (+0,25 грн), 4,75 ₴/10 (+0, 06 грн). НБУ продав на аукціоні $75,2 млн, однак це не зупинило падіння гривні. Цінники в обмінних пунктах набагато перевищують безготівковий курс, що спричиняє серйозний тиск на міжбанк і провокує інфляційні настрої населення та ринку.
Київ
  • Київ засипало снігом. Менш ніж за добу випала третина місячної норми опадів. Міська влада має намір відкрити для бездомних 30 пунктів обігріву.
  • Київпастранс має виплатити більше 250 тис. грн за "винахід" міської кільцевої електрички колишньому начальнику Південно-Західної залізниці Кривопішину. Він продав цей винахід держпідприємству через систему електронних закупівель "ProZorro". В електронній декларації Кривопішин оцінив "винахід" в 4,4 млн грн. Більшість експертів вбачають у такому продажу ознаки корупції, оскільки він є радником мера Кличка з транспорту, а "винахід" не є унікальними та проданий лише одному підприємству, на яке чиновник має безпосередній вплив.
Війна
  • Росія заявила про виведення своїх офіцерів із так званого "Спільного центру з контролю та координації" через "напружену морально-психологічну обстановку". Спікер Генштабу повідомив, що з окупованих територій буде виведено українських офіцерів цієї структури, оскільки після виходу РФ із СЦКК ніхто не може гарантувати їх безпеку. Військові експерти вважають дії російського керівництва підготовкою до ескалації військових дій на Донбасі. МЗС України заявив, що такі дії РФ підвищують ризики для персоналу місії ОБСЄ на окупованій території.
  • Штаб антитерористичної операції повідомив про серйозне загострення на фронті – у районі Світлодарської дуги, в околицях Донецька та Авдіївки із застосуванням важкої артилерії і мінометів. За офіційними даними, втрат серед українських військовослужбовців немає.
  • Унаслідок обстрілів окупаційними військами житлових кварталів селища Новолуганське на Світлодарській дузі із РСЗВ, за даними штабу АТО, поранено 8 місцевих жителів, зруйновано житлові будинки та об'єкти інфраструктури. Обстріли нібито зірвали виведення російського військового контингенту "СЦКК".
  • Генеральний директор корпорації "Індустріальний союз Донбасу" Мкртчян заявив про повну втрату контролю над Алчевським металургійним комбінатом, коксохімічним заводом і підприємством "Екоенергія", що розташовані на окупованій території. За даними ЗМІ, вони перейшли під контроль побіжного українського олігарха Курченка, "гаманця родини" колишнього президента Януковича.
  • Апеляційний суд Дніпра повернув справу "колишнього глави ЛНР" Плотницького та двох його співучасників про знищення військово-транспортного літака Іл-76 в Луганському аеропорту 14 червня 2014 року на розгляд Красногвардійського районного суду, судді якого відмовилися його розглядати кілька місяців тому.
Україна й світ

  • НАТО очікує від України 2018 року призначення цивільного міністра оборони, прийняття концепції реформування СБУ та закону про національну безпеку.
  • Новий прем'єр-міністр Польщі Моравецкій вважає, що введення в експлуатацію другої гілки газопроводу "Північний потік" несе для країни серйозну небезпеку. Крім того, новий газовод усуне Україну з газового транзитного ринку. Тому він вважає хорошою альтернативою для Польщі побудований в Свіноуйсьце термінал для прийому зрідженого газу.

No comments:

Post a Comment