December 10, 2017

09.12.2017: У Мінську за закритими дверима відбулася зустріч радників глав держав "нормандської четвірки"

У Мінську за закритими дверима відбулася зустріч радників глав держав "нормандської четвірки"
У Мінську відбулася зустріч радників глав держав "нормандської четвірки"

Головні події і теми доби 09.12.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • У Мінську за закритими дверима відбулася зустріч радників глав держав "нормандської четвірки". 
  • Активісти провели акцію під будинком генпрокурора Луценка. 
  • Угорщина та Україна по-різному оцінюють висновки Венеціанської комісії щодо закону про освіту.

В Україні

  • Колишній заступник генпрокурора Сакварелідзе, соратник Саакашвілі, вимагає проведення міжнародної експертизи записів розмов лідера "Руху нових сил" з біглим олігархом Курченком, що були продемонстровані у Верховній Раді генпрокурором Луценком. Сакварелідзе стверджує, що Саакашвілі не контактував з Курченком, а записи змонтовано. На неділю заплановано ще один марш за імпічмент президента Порошенка, який організовують прихильники "Руху нових сил". Саакашвілі, як і раніше, перебуває в ізоляторі тимчасового утримання СБУ. Активісти "Автомайдану" провели акцію під будинком генпрокурора Луценка та надавали ляпасів депутату Барні, що "випадково там опинився". Міністр закордонних справ Клімкін стверджує, що Захід вважає затримання Саакашвілі внутрішньою справою України. Міністр закордонних справ Грузії Джанелидзе заявив, що його країна не контактувала з українською владою з приводу затримання лідера "Руху нових сил". Глава партії Батьківщина Тимошенко закликала звільнити Саакашвілі та натякнула президенту Порошенку про можливі наслідки його дій і втечу з України, заявивши, що "Ростов не гумовий".

Війна

  • За офіційними даними, за минулу добу українські війська обійшлися без втрат у ході бойових дій на Донбасі, хоча інтенсивному обстрілу, у тому числі із важких мінометів, піддалися населені пункти в околицях Донецька, промзона Авдіївки, Зайцеве, позиції на Світлодарській дузі, у Попаснянському районі й на трасі "Бахмутка". Окупаційна влада "ЛНР" так і не відкрила пункт пропуску "Золоте" на час ремонту моста в Станиці Луганській.
  • Глава Верховної Ради Парубій стверджує, що закон про "реінтеграцію Донбасу" буде прийнятий наступного тижня після обговорення понад 700 поправок, які внесено після першого читання.

Україна й світ

  • У Мінську за закритими дверима відбулася зустріч радників глав держав "нормандської четвірки" з питання врегулювання ситуації в Україні. Про її результати офіційних повідомлень немає.
  • Білорусь дала згоду на розміщення російських озброєнь на своїх військових складах у рамках "Програми союзної держави про вдосконалення військової інфраструктури".

Тренди

  • Вищі чиновники Угорщини та України заявляють, що Венеціанська комісія дала висновок на їхню користь з питання про підтримку мов національних меншин в українському законі про освіту. Міністр закордонних справ України Клімкін наполягає, що представники нацменшин зможуть отримувати освіту рідною мовою у дошкільних закладах і початковій школі, а корінних народів - і в середній школі. Він зазначив, що уряд і парламент працюватимуть над реалізацією рекомендацій комісії. Глава парламенту Парубій упевнений, що закон залишиться в тому вигляді, в якому він був прийнятий, і зміни до нього не вноситимуться. Представник МЗС Угорщини Менцер стверджує, що комісія підтвердила виправданість критики України, а вимога про надання права нацменшин на освіту рідною мовою є не тільки угорською, а й загальноєвропейською. Менцер наполягає, що Україна, прийнявши цей закон, порушила Конституцію та свої міжнародні зобов'язання.

No comments:

Post a Comment