December 09, 2017

08.12.2017 Саакашвілі затримано


Саакашвілі затримано
Саакашвілі затримано

Головні події і теми доби 08.12.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Саакашвілі затримано.
  • Венеціанська комісія оголосила висновок щодо українського закону про освіту.
  • НАЗК закрило доступ для НАБУ до електронних декларацій.

В Україні

  • Колишній глава парламентського комітету з протидії корупції Соболєв заявив, що після звільнення влада спробує притягнути його до кримінальної відповідальності за зв'язки із Росією.
  • Верховна Рада обмежила безмитне ввезення товарів до України 3 посилками на місяць на суму не більше 150 євро. Механізм контролю за такими переміщеннями не передбачено, кошти на його реалізацію не виділено, що може призвести до "зависання" посилок на кордоні й повної зупинки їх доставлення одержувачам. Більшість експертів упевнені, що приватні підприємці знайдуть інші способи переміщення товарів через кордон, багато хто піде в тінь і займатимуться контрабандою.
  • Нацагентство з питань запобігання корупції закрило реєстр електронних декларацій для співробітників НАБУ, оскільки один із них нібито змінив дані однієї із декларацій.
  • Генпрокуратура та СБУ затримали лідера "Руху нових сил" Саакашвілі в квартирі колишнього керівника МВС Луганської області Покіньбороди. Прокуратура заявила, що слідчі дії із Саакашвілі відбувалися в присутності його адвокатів. Суд обере йому запобіжний захід до понеділка, 11 грудня. Прокуратура збирається просити для Саакашвілі запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. У відповідь на затримання Саакашвілі оголосив безстрокове голодування. Його прихильники спробували встановити намет і підпалити шини під будівлею ізолятора СБУ, але були відтіснені поліцією. Саакашвілі назвав звинувачення проти себе брехливими та закликав прихильників у неділю взяти  участь у марші за народний імпічмент президента Порошенка.
  • Слідчі НАБУ провели обшук із вилученням документів у робочому кабінеті заступника міністра юстиції Бернацької у справі про розтрату держкоштів у сумі 54 млн грн. Чиновниця стверджує, що співробітники Бюро проводили обшук без постанови суду. НАБУ стверджує, що суд зобов'язав Мін'юст надати до Бюро низку документів, однак чиновники намагалися знищити їх, а докази довелося діставати зі сміттєвого кошика. Крім того, було вилучено документи в ході обшуку у будинку у чиновниці. Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом нібито несанкціонованого обшуку.
  • На валютному ринку затишшя за невеликого обсягу торгів: 27,10 ₴/$ (-0,01 грн), 31,83 ₴/€ (-0,13 грн), 4,57 ₴/10₽.

Війна

  • Окупаційні війська на Донбасі різко посилили обстріли, усе частіше застосовують важкі озброєння, інтенсивно ведуть авіарозвідку із використанням безпілотників. Із мінометів, стрілецької зброї і гранатометів обстріляно район контрольного пункту пропуску "Золоте". Його під час переговорів в Мінську заплановано відкрити 9 грудня, на час ремонту мосту у Станиці Луганській. Під вогонь потрапили позиції української армії на приморській ділянці фронту, у районі Донецька, Авдіївки, Зайцевого, на Світлодарській дузі та у Попаснянському районі. Армія зазнала важких втрат – загинуло 4 військовослужбовців, 2 – поранено й травмовано.

Україна й світ


  • Рада Європи опублікувала основні положення висновку Венеціанської комісії за результатами аналізу закону України про освіту. Комісія визнала критику закону в частині навчання мовами нацменшин виправданою, проте вважає, що положення мають лише рамковий характер і можуть бути відкореговані законом про загальну середню освіту. Констатовано, що держава має право зміцнення позицій офіційної мови та розширення обсягу його володіння всіма громадянами, у тому числі, тими, що належать до нацменшин, для усунення мовної нерівності та їх ефективної соціальної адаптації. Представник України при ЄС Кулеба вважає, що висновок комісії не влаштує Росію, яка намагалася наполягати на включенні до підсумкового документу положення про законодавче врегулювання навчання російською мовою. Однак у висновку прямо йдеться, що "новий закон не надає жодних рішень для мов, що не є офіційними мовами ЄС, зокрема, російської", тому потрібно внести до статті 7 закону відповідні зміни.
    Під час засідання Ради асоціації Україна–ЄС українська делегація гарантувала, що не обмежуватиме права національних меншин на освіту рідною мовою.
  • Рада ОБСЄ закликала сторони "конфлікту на Донбасі" до "тривалого й надійного перемир'я".
  • Спецпредставник Держдепартаменту Волкер заявив, що введення миротворчих сил ООН на Донбас неможливо без згоди Росії, закликавши російську владу дотримувати мінських домовленостей і припинити підтримку "сепаратистів".
  • Президент США Трамп затвердив посилення санкцій проти Росії за порушення договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності через надання російськими компаніями заборонених технологій третім країнам
  • Президент Польщі Дуда прийняв відставку уряду Шидло, призначивши виконувачем обов'язків прем'єр-міністра Моравецкого, віце-прем'єра. Дуда збирається відвідати з офіційним візитом Харків 13 грудня.

No comments:

Post a Comment