December 02, 2017

01.12.2017 : Єврокомісія відмовила Україні у наданні траншу макрофінансової допомоги

Єврокомісія відмовила Україні у наданні траншу макрофінансової допомоги
Єврокомісія відмовила Україні у наданні траншу макрофінансової допомоги

Головні події і теми доби 01.12.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Єврокомісія відмовила Україні у наданні траншу макрофінансової допомоги.
  • Із 1 грудня прожитковий мінімум збільшено на 76 грн на місяць.
  • Кабмін затвердив доопрацьований проект бюджету на 2018 рік.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон про захист бізнесу від несанкціонованих перевірок. Підприємці вважають, що закон не змінить економічну ситуацію, оскільки правоохоронна та судова системи в Україні – одні із найбільш репресивних в Європі, рівень корупції у них зашкалює, а закон про єдину службу фінансових розслідувань так і не був прийнятий.
  • Уряд затвердив доопрацьований до другого читання у парламенті проект бюджету на 2018 рік.
    Прийнято рішення про введення єдиної платформи казначейського обслуговування бюджетів різних рівнів, яка дозволить контролювати надходження у режимі реального часу.
  • Кабмін уточнив макроекономічний прогноз на наступний рік. За розрахунками чиновників, ВВП 2018 року зросте на 3,0 %, 2019 – на 3,6, 2020 – на 4 %. Індекс інфляції зросте 2018 року на 9,0 %, 2019 – на 6,5, а 2020 – на 5,0 %. Планове зростання середньої зарплати на 2018 рік – 9,6 %.
  • Із 1 грудня прожитковий мінімум збільшився на 76 грн (4,6 %) – до 1762 грн/міс.
  • У парламенті зареєстровано законопроект про подовження мораторію на продаж землі до 1 січня 2019 року.
  • Генпрокурор Луценко оголосив про завершення слідства у ключових справах про переслідування та розстріл активістів Майдану, а також дій режиму колишнього президента Януковича.
  • Глава НАБУ Ситник на брифінгу заявив, що Генпрокуратура та СБУ зірвали спецоперації бюро, що проводять агенти під прикриттям, і тепер агентам і членам їх сімей загрожує небезпека. Він підкреслив, що всі чиновники, проти яких проводяться слідчі дії, заявляють про політичні переслідування, однак НАБУ є аполітичною структурою, що діє у законодавчому полі.
    Генпрокуратура провела обшуки в агента НАБУ та заявила, що вона та її родичі володіють елітною нерухомістю та автотранспортом. Ситник категорично відкинув цю заяву.
    Колишній грузинський президент Саакашвілі, глава "Руху нових сил", звернувся до НАБУ із заявою про розслідування дій чиновників адміністрації президента й Державної міграційної служби, що, за його словами, фальсифікували документи про позбавлення його громадянства.
  • Спеціальна антикорупційна прокуратура повідомила, що Іспанія почала екстрадицію депутата Онищенка, який втік з України після позбавлення його недоторканності. Депутат заявив, що не збирається повертатися до України, оскільки Іспанія надала йому політичний притулок.
  • Порошенко присвоїв звання генерал-полковника головному військовому прокурору Матіосу.
  • НБУ встановив офіційний курс долара на рівні 27,05 ₴/$ (-0,10 грн), 32,15 ₴/€ (-0,03 грн), 4,62 грн/10₽ (-0,01 грн), проте наприкінці торгової сесії гривня стала швидко дешевшати до 27,15 грн/$. Наступного тижня інвестори купуватимуть валюту для виведення дивідендів, попит на неї з боку імпортерів енергоресурсів і споживчих товарів не зменшиться, тому, на думку учасників ринку, подальше падіння курсу гривні неминуче.

Війна

  • На Донбасі сталися зіткнення на Світлодарській дузі та в околицях Донецька й Авдіївки, неспокійно було й на інших ділянках фронту. За офіційними даними, унаслідок обстрілів травмований військовослужбовець.
  • Заступник глави місії ОБСЄ Хуг повідомив, що в складі спостерігачів присутні представники 40 країн, серед яких –- 39 громадян РФ.

Україна й світ

  • Міністр закордонних справ Клімкін повідомив, що зустріч із главою МЗС Угорщини Сийярто може відбутися після оголошення рішення Венеціанської комісії щодо українського закону про освіту.
  • За заявою МЗС Росії, України зловживала головуючими функціями у Парламентській асамблеї країн Чорноморського економічного співробітництва (ПАЧЕС), "викручуючи руки" делегатам для прийняття вигідної їй резолюції. Росія не була запрошена на сесію ПАЧЕС, а вірменська делегація покинула засідання, оскільки її не запросили на обговорення підсумкової резолюції, до якої були внесені українські поправки про анексовані території у регіоні.
  • Комісія з товарних ф'ючерсів США дозволила торги біткоінами, визнавши, таким чином, криптовалюту товаром.
  • Предстоятель Української православної церкви (Київського патріархату) Філарет заявив, що центр управління УПЦ Московського патріархату, як і раніше, розташовано у Москві, а заява архієрейського собору про автономію української єпархії є обманом. Експерти вважають, що рішення було прийнято у відповідь на намір українських законодавців обмежити діяльність російської церкви в Україні.
  • Єврокомісія підтвердила, що не збирається надавати Україні останній транш макрофінансової допомоги на €600 млн за програмою 2015 року, оскільки влада не виконала умови, необхідні для виділення кредиту – зняття мораторію на експорт лісу, введення автоматичної перевірки електронних декларацій, розкриття й перевірка інформації про кінцевих бенефіціарів компаній. Окрім того, не прийнятий закон про кредитний реєстр НБУ.

Тренди


  • Українські бізнесмени вважають відтік кадрів із країни однією із першочергових проблем. У відповідь на це президент Порошенко на зустрічі з Європейською бізнес-асоціацією запропонував підприємцям підвищувати ефективність виробництва й зарплати. Він назвав підвищення середніх зарплат на 20 % "позитивними наслідками реформ, відкритості кордонів і та європейського вибору".

No comments:

Post a Comment