November 29, 2017

28.11.2017: США посилили секторальні санкції проти РФ

США посилили секторальні санкції проти РФ
США посилили секторальні санкції проти РФ

Головні події і теми доби 28.11.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • США посилили секторальні санкції проти РФ у відповідь на агресію проти України.
  • Адвокат колишньої співробітниці НАЗК вимагає для неї особисту охорону СБУ.
  • Тарифи на телефонний зв'язок  із 1 січня знов виростуть.

В Україні

  • За повідомленням Міністерства юстиції, новопризначений глава Державного бюро розслідувань Труба не пройшов люстраційний перевірку.
  • Президент Порошенко звільнив одного із членів Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг.
  • Адвокат колишньої співробітниці Нацагентства з питань запобігання корупції Соломатіної заявив, що вона побоюється за своє життя та вимагає надання їй особистої охорони СБУ, куди на вимогу прокуратури передано справу із НАБУ.
  • СБУ стверджує, що небезпеки державного перевороту в Україні наразі немає, а Росія готує зрив виборів в Україні, що заплановані на 2019 рік.
  • Рада суддів нарешті звільнила суддю Чауса, що втік від слідства до Молдови, за прогули.
  • Нацкомісія з питань зв'язку та інформатизації дозволила Укртелекому у черговий раз із 1 січня 2018 року підвищити тарифи на фіксований зв'язок у містах на 7,3 %, у селах – на 14,5 %. Прес-служба Укртелекому, що належить олігарху Ахметову, заявляє, що навіть за умови підвищення ціни будуть на рівні собівартості надання послуг.
  • Незважаючи на кінець місяця та обов'язкові бюджетні платежі, експортери не поспішають продавати валюту – гривні їм вистачає після виплат відшкодування ПДВ. Великий попит на валюту сформовано постачальниками енергоносіїв і ритейлерами, які закуповують товари перед новорічними продажами. Це спричинило зниження курсу гривні за великого обсягу продажів: 26,87 ₴/$ (+0,04 грн), 31,95 ₴/€ (-0,12 грн), 4,60 грн/10₽.

Війна

  • Ситуація на фронті не змінюється. Під обстріл окупаційних військ потрапили населені пункти у "сірій зоні", зайняті минулого тижня українською армією, а також позиції військ у районі контрольного пункту пропуску "Майорськ", що створило загрозу мирним жителям. Унаслідок обстрілу на фронті загинув військовослужбовець, ще двох – поранено й травмовано.
  • Transparency International опублікувала звіт про нелегальну торгівлю з окупованою територією Донбасу. За даними організації, постачання товарів до ОРДЛО відбувається із застосуванням різних схем: через контрольні пункти пропуску з оформленням вантажу як гуманітарного; через "логістичні центри" поблизу КПВВ, що діють як оптові бази для легалізації поставок; перетин лінії фронту фурами із товаром у населених пунктах у "сірій зоні" – так званий "перерваний транзит", коли товар має слідувати територією Росії до інших країн, проте після перетину кордону з РФ на товар переоформлюють документи й він потрапляє на окуповану територію. До моменту офіційного припинення залізничного сполучення з ОРДЛО широко застосовувався спосіб перевезення вантажів залізничним транспортом у вагонах із подвійним дном. За заявою організації, у схемах контрабанди задіяні співробітники українських силових структур, а також військовослужбовці, які активно співпрацюють з окупантами. Частина коштів осідає в їхніх кишенях, а частина – йде їхньому керівництву та на самий верх українських владних структур.

Україна й світ

  • Держсекретар США Тіллерсон заявив, що нормалізація відносин із Росією можлива лише за умови відновлення територіальної цілісності України, а санкції буде скасовано після виконання РФ мінських домовленостей.
  • Набули чинності санкцій проти підприємств енергетичного та банківського секторів Росії, що введені Міністерством фінансів США у відповідь на агресію проти України.

Тренди


  • Transparency International подала позов проти Генпрокуратури з вимогою про розсекречення рішення Краматорського суду у справі про так звані "гроши Януковича". За заявою правозахисників, дії військової прокуратури можуть свідчити про процесуальні порушення, а якщо текст рішення не з'явиться у публічному доступі, конфісковані кошти неможливо буде захистити в міжнародних судах.
  • Прокуратура відкрила кримінальну справу за фактом заяви колишнього президента Януковича про причетність чинних українських чиновників і політиків, у тому числі, міністра внутрішніх справ Авакова, голови парламенту Парубія, голів партій "Народний фронт" Яценюка та "Свобода" Тягнибока до "державного перевороту, який стався 2014 року".

No comments:

Post a Comment