November 24, 2017

23.11.2017 : Генпрокурор повідомив про підозру голові Фонду держмайна

Генпрокурор повідомив про підозру голові Фонду держмайна
Генпрокурор повідомив про підозру голові Фонду держмайна

Головні події і теми доби 23.11.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Генпрокурор повідомив про підозру голові Фонду держмайна.
  • У Криму після арешту померла відома кримськотатарська активістка.
  • На Донбасі під час зіткнення загинули 5 військовослужбовців.

В Україні

  • Генеральний прокурор Луценко повідомив про підозру голові Фонду держмайна Трубарову через незаконну приватизацію 2013 року, разом із колишнім міністром Присяжнюком, частини будівлі Міністерства сільського господарства. Трубаров назвав звинувачення "політичною грою оточення генерального прокурора напередодні масштабної і конкурентної приватизації". Прем'єр-міністр Гройсман відмовився відправити чиновника у відставку.
  • Кабмін взяв кредит в $500 млн на 15 років під 4,5 % річних у китайської будівельної компанії під державні гарантії на будівництво житла для військовослужбовців і переселенців.
  • Власники Кредит Оптима банку прийняли рішення про припинення банківської діяльності зі збереженням юридичної особи через відмову НБУ визнати джерело походження коштів при докапіталізації.
  • Курс гривні на міжбанківському ринку впав із початком виплати відшкодування ПДВ: 26,86 ₴/$ (+0,21 грн), 31,82 ₴/€ (+ 0,51 грн), 4,59 грн/10₽ (+0,08 грн). Істотна частина виплат попала на валютний ринок і викликала ажіотаж за невеликої пропозиції валюти у зв'язку із вихідними в США. НБУ на торги не виходив, але фінансисти вважають, що в п'ятницю курс знову виросте, і регулятору, аби збити ажіотажний попит, доведеться продавати валюту на аукціоні.

Київ

  • У столиці – знову неправдиві повідомлення про мінування об'єктів інфраструктури. Цього разу було евакуйовано станція метро "Васильківська" і торгово-розважальний центр.

Війна

  • Незважаючи на "путч" у "ЛНР" бойові дії на фронті в Луганській області спалахнули із новою силою – під Кримським і на Світлодарській дузі відбулися зіткнення. Позиції українських військ обстріляно на приморському ділянці фронту та в околицях Донецька. За офіційними даними, за минулу добу загинули 5 українських військовослужбовців, 4 – поранені. Штаб антитерористичної операції спростував повідомлення про захоплення військами ділянки "сірої зони" у районі Світлодарська.

Україна й світ

  • Під час чергового затримання кримських татар на півострові померла одна із найвідоміших активісток Кашка, соратниця радянського правозахисника Сахарова.
  • Спецназ СБУ заарештував "постійного представника Чечні в Україні" Цицулаева та передав його російській владі. У РФ на Цицулаева, що перебуває у федеральному розшуку, відкрито кримінальну справу. За повідомленнями ЗМІ, в Україні він був "генералом козацьких військ" і мав серйозні зв'язками у верхах. Його екстрадицію до Росії експерти пов'язують з тим, що він перейшов дорогу комусь з представників влади.
  • Глава канцелярії президента Польщі Щерскій заявив, що польська влада не погоджувалася на відновлення пам'ятників воїнам УПА, лише було досягнуто "взаєморозуміння з українською стороною" з цього питання. Він порадив уважно прочитати текст документу зустрічі Консультаційного Комітету при президентах Дуді та Порошенко.
  • Єврокомісар з питань розширення та сусідства Хан заявив, що найближчим часом нереалістично розглядати питання про членство України в ЄС. За його словами, Україна, Молдова та Грузія і так користуються безвізовим режимом й отримують переваги після підписання угод про асоціацію.

Тренди

  • НАБУ на запит депутата Найєма повідомило, що в кримінальній справі з приводу інформації, яка була озвучена колишньою співробітницею НАЗК Соломатіною, фігурують керівництво Нацагентства, чиновники адміністрації президента, співробітники СБУ, а також депутат Верховної Ради, що дав хабар в 1 млн грн за зміну даних електронної декларації. 17 грудня один із прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури перекваліфікував справу з "особливо тяжкої" на "середньої тяжкості", а генпрокурор без вивчення матеріалів передав її для розслідування до СБУ.

No comments:

Post a Comment