November 21, 2017

20.11.2017: КДБ Білорусі звинуватив журналіста Шаройка у шпигунстві.

КДБ Білорусі звинуватив журналіста Шаройка у шпигунстві.
КДБ Білорусі звинуватив журналіста Шаройка у шпигунстві.

Головні події і теми доби 20.11.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • КДБ Білорусі звинуватив журналіста Шаройка у шпигунстві.
  • Прокуратура втратила право відкриття кримінальних проваджень.
  • Активісти Національного корпусу розгромили зали ігрових автоматів у Києві.

В Україні

  • Із 20 листопада Генпрокуратура втратила право починати розслідування. Генпрокурор Луценко оголосив, що до початку повноцінної роботи Державного бюро розслідувань справи, що вже відкриті, буде передано іншим відомствам, зокрема, справи щодо Януковича передадуть НАБУ. При цьому Луценко заявив, що клопотатиме про те, щоб злочини проти розстрілу активістів Майдану були залишені у веденні Генпрокуратури.
  • Президент Порошенко вніс до Верховної Ради як невідкладний закон про дипломатичну службу.
  • Глава Укрзалізниці Кравцов оголосив про підвищення цін на залізничні квитки наступного року та розподілення поїздів за класами. Він заявив, що відомство наполягатиме на скасуванні державного регулювання вартості пасажирських перевезень.
  • Апеляційний суд залишив під домашнім арештом колишнього комбата батальйону ОУН Коханівського, якого прокуратура обвинувачує у хуліганстві. Він застосував гумостріл під час з'ясування стосунків із кривдником.
  • Журналісти виявили в базі даних податкової служби РФ відомості про російське громадянство мера Одеси Труханова.
  • Місія МВФ, яка прибула до України для обговорення проекту бюджету, повідомила про те, що документ ще не узгоджено.
  • Експортери змушені продавати валюту для виплати зарплат: 26,48 ₴/$ (-0,02 грн), 31,19 ₴/€ (-0,06 грн), 4,47 грн/10₽ (+0,02 грн) . За оцінками учасників ринку, Нацбанку вдалося викупити близько $30 млн за механізмом "запиту кращого курсу". Після початку виплат Держказначейством відшкодування ПДВ курс гривні знову просяде.

Київ

  • Поліція затримала 30 активістів партії "Національний корпус", які розгромили кілька кіосків "Національної лотереї" і "Спортлото" з гральними автоматами.

Війна

  • На фронті внаслідок обстрілів загинув ще один військовослужбовець. Окупаційні війська посилили обстріли на ділянці фронту поблизу Маріуполя, бої місцевого значення йдуть у районі Донецька та Авдіївки, на Світлодарській дузі та у Попаснянському районі. Командування повідомило про загибель трьох бійців у зоні бойових дій унаслідок отруєння чадним газом від грубки.

Україна й світ

  • Білоруський КДБ звинуватив журналіста "Українського радіо" Шаройка у створенні шпигунської мережі. Головне управління розвідки повідомило, що Шаройко служив у відомстві до 2009 року, звідки був звільнений за станом здоров'я. Україна відкликала радника посольства Скворцова, якого білоруська влада оголосила персоною нон-грата через шпигунський скандал. МЗС України стверджує, що вся історія вигадана КДБ Білорусі. Про справжній стан у взаєминах двох країн свідчать проведення спільних із військами РФ наступальних військових навчань "Захід-2017", численні факти голосування білоруської делегації в ООН проти України, затримання українського громадянина Гриба, що вивезений згодом до Росії, а також інші затримання й недопуск українських громадян на територію РБ. Разом із Шаройком затримано директора українського заводу нібито за дачу хабара посадовим особам. Очевидно, що КДБ Білорусі працює у тісній зв'язці із російськими спецслужбами, а білоруський президент Лукашенко діє в рамках, що визначені йому Москвою.
  • Представник України при ООН Єльченко заявив, що Росія та США не можуть домовитися про формат миротворчої місії ООН на Донбасі. За його словами, російський проект резолюції Ради Безпеки призведе до заморожування конфлікту.
  • ЄС подовжив мандат консультативної місії в Україні з реформування сектора громадянської безпеки до 31 травня 2019 року. Місія працює в Києві з 2014 року.
  • Український МЗС направив ноту Росії через відвідування Криму президентом Путіним.

Тренди


  • Перед черговим Днем гідності та свободи начальник департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури Горбатюк поінформував громадськість про стан справ щодо переслідування й розстрілів активістів Майдану. За його словами, до теперішнього часу тюремне ув'язнення відбуває тільки один "титушка" – учасник Антимайдану. Горбатюк заявив, що за нинішньої процедури заочного судочинства більшість вироків буде скасовано. Тим часом Інтерпол виключив із бази пошуку злочинців колишнього міністра внутрішніх справ Захарченка та його заступника Ратушняка, що обвинувачувалися в розтраті коштів. Генпрокурор Луценко повідомив про відсутність контакту зі швейцарськими правоохоронцями з приводу заарештованого "золота Януковича". Багато експертів пояснюють бездіяльність української влади змовою із колишніми чиновниками.

No comments:

Post a Comment