November 08, 2017

07.11.2017: Рада проголосувала у першому читанні за Виборчий кодекс

Рада проголосувала у першому читанні за Виборчий кодекс
Рада проголосувала у першому читанні за Виборчий кодекс

Головні події і теми доби 07.11.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Рада проголосувала у першому читанні за Виборчий кодекс.
  • Міністра Авакова у відставку відправити не вдалося.
  • На Донбасі загинуло ще 2 військовослужбовців.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект Виборчого кодексу, який передбачає голосування за відкритими партійними списками. Під будівлею Верховної Ради відбувається мітинг активістів, що вимагають прийняття закону про імпічмент президента, проведення реформи виборчої системи та створення Антикорупційного суду. Лідер "Руху нових сил" Саакашвілі оголосив про проведення цієї неділі у Києві маршу на підтримку цих законів. Він пригрозив розпочати 3 грудня процес "народного імпічменту", якщо влада проігнорує вимоги мітингувальників.
    За повідомленнями очевидців, поліція блокує в'їзди до міста й "проводить роботу" з автоперевізниками, які везуть людей на акцію до Києва. Міністр Аваков пояснює ці заходи "спеціальним режимом антитерористичної безпеки", який діє вже тиждень, після теракту, в якому загинула чеченський доброволець Окуева. Аваков не пояснив, скільки може тривати такий режим.
    Верховна Рада не підтримала постанову про відставку Авакова. Сам міністр заявив, що не збирається залишати свою посаду.
  • Спеціальна антикорупційна прокуратура збирається оскаржити рішення суду, за яким відпущено під особисті зобов'язання сина міністра Авакова та його спільників у справі про корупційну закупівлю рюкзаків для Нацгвардії. САП повідомила, що на сина Авакова вдягнутл електронний браслет стеження.
  • Президент Порошенко підписав закон про кібербезпеку. Набув чинності закон про необхідність отримання дозволу СБУ для гастролей російських артистів в Україні.
  • Нацкомісія з регулювання у сфері зв'язку та інформатизації оголосила тендер на продаж частот для побудови мереж стандарту 4G на 23 січня 2018 р.
  • Європейський банк реконструкції і розвитку підтвердив прогноз зростання українського ВВП 2017 року на рівні 2 %, 2018 – 3 %.
  • НБУ дав дозвіл олігарху Тігіпку на покупку дочірнього "VS банку", що належить російському державному Ощадбанку.
  • Прес-служба Нацбанку повідомила про зростання в жовтні міжнародних золотовалютних резервів на 0,5 % – до $18,7 млрд, здебільшого, за рахунок розміщення облігацій держпозики, що номіновані у валюті. На валютні інтервенції для утримання курсу було витрачено $147 млн.
  • НБУ переказав до бюджету ще одну порцію в 5 млрд грн прибутку за минулий рік із загальної суми у 35 млрд грн.
  • Через зменшення коштів на кореспондентських рахунках банків і сезонне збільшення обсягу експорту гривня продовжує зміцнюватися: 26,75 ₴/$ (-0,10 грн), 30,93 ₴/€ (-0,19 грн), 4,58 грн/10₽ (-0,02 грн). За оцінками учасників ринку, Нацбанку вдалося купити $49 млн за механізмом "запиту кращого курсу" в уповноважених банків.

Війна

  • На Донбасі – знову ескалація бойових дій. Окупаційні війська посилили обстріли із важкого озброєння та мінометів. Унаслідок обстрілів загинули 2 військовослужбовців, ще 3 – дістали бойових поранень і травм.

Україна й світ

  • Росія відмовила Україні в екстрадиції колишнього командира київського спецпідрозділу "Беркут" Кусюка, оскільки він отримав російське громадянство.
  • Російський суд залишив під арештом у СІЗО сина українського офіцера Гриба, якого було захоплено у Білорусі російськими спецслужбами та вивезено на територію РФ.

Тренди


  • Більшість юристів, що пов'язані із реєстрацією офшорних компаній, переконані в тому, що структуру кондитерського бізнесу президента Порошенка, побудовану на безподаткових юрисдикціях Кіпру, Британських Віргінських островів і Нідерландів, призначено для уникнення українського оподаткування як для операційної діяльності, так і в разі продажу. За будь-якого із цих варіантів сплати податків в Україні не передбачено. На думку експертів, для передавання активів у "сліпий траст" потрібна була б інша структура управління.

No comments:

Post a Comment