October 28, 2017

27.10.2017: Волкер провів в Києві переговори з Порошенком і депутатами

Волкер провів в Києві переговори з Порошенком і депутатами
Волкер провів в Києві переговори з Порошенком і депутатами

Головні події і теми доби 27.10.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Волкер провів в Києві переговори з Порошенком і депутатами перед зустріччю із помічником президента РФ.
  • Гривня продовжує дешевшати, незважаючи на продаж доларів Нацбанком.
  • Переговори в Мінську знову завершилися без результатів.

В Україні

  • За даними Держстату, заборгованість із зарплати зросла майже до 2,5 млрд грн, 1,3 млрд грн із них припадає на підприємства, що працюють, половина з яких розташована в Донецькій і Луганській областях.
  • НАБУ перевіряє задекларовані лідером Радикальної партії Ляшком виграші в лотерею на суму 571 тис. грн.
  • Глава Нацполіціі Князєв повідомив, що половина працівників міліції, що не пройшли переатестацію до нової поліції, поновилися на посаді за рішенням судів.
  • Чиновники НБУ стверджують, що більше 2 % від рівня зростання інфляції, що запланований у проекті бюджету на поточний рік, додало підвищення з 1 січня мінімальної заробітної плати, ще 0,3-0,6 % додасть підвищення пенсій із 1 жовтня.
  • Відшкодування ПДВ експортерам дозволило їм без проблем виконати зобов'язання перед бюджетом і не продавати необов'язкові 50 % валютної виручки, що спричинило дефіцит валюти на торгах та ослаблення гривні. Імпортери енергоносіїв наприкінці місяця для закриття контрактів були готові купувати долари за ціною пропозиції, тому подальше падіння курсу гривні стримав тільки вихід на торги Нацбанку, який продав на аукціоні $86,1 млн при заявці банків у $100 млн. За підсумками дня офіційний курс встановлено на рівні 26,88 ₴/$ (+0,05 грн), 31,19 ₴/€ (-0,34 грн), 4,63 грн/10₽ (-0,01 грн). Обсяг торгів був рекордним – $ 581 млн. В останні дні місяця учасники ринку очікують невелике коригування курсу, а з початку листопада – ще більшого ослаблення гривні, коли інвестори купуватимуть валюту для виведення дивідендів.

Війна

  • Центр бойових дій на Донбасі перемістився на південну ділянку фронту, де окупаційні війська кілька разів обстрілювали українські позиції із важкої артилерії і мінометів. Усією лінією фронту періодично відбувалися вогневі контакти із застосуванням стрілецької зброї і гранатометів. За офіційними даними, у ході обстрілів 2 військовослужбовців дістали поранень.
  • У Мінську відбувся черговий етап переговорів тристоронньої контактної групи за участі представників донбаських "республік". За повідомленням прес-секретаря представника на переговорах Кучми, українська делегація знову підняла питання безпеки, повернення територій, зайнятих окупаційними військами після перших Мінських домовленостей, а також відкриття пункту пропуску у Золотому. За результатами переговорів жодних заяв і рішень не прийнято.

Україна й світ

  • Росія посилила ембарго на імпорт м'ясопродуктів, а також живих свиней з України та країн, які ввели санкції проти РФ.
  • Міністр закордонних справ Угорщини Сийярто заявив, що уряд країни прийняв рішення заблокувати проведення саміту Україна–НАТО у грудні через прийняття Україною закону про освіту, що порушує права угорської національної меншини. При цьому офіційні особи Альянсу повідомили, що на грудень засідання комісії Україна–НАТО не планувалося.
  • Заступники голови Меджлісу Умеров і Чийгоз повернулися до України із Туреччини, якій їх було видано російською окупаційною владою. Правозахисна організація Amnesty International стверджує про відсутність правових підстав для заборони їх повернення до Криму.
  • Російська влада повідомила родичів кримського татарина Алядінова, що зник 2014 року в окупованому Криму, про його смерть.
  • До Києва прибув спецпредставник Держдепартаменту США щодо врегулювання на Донбасі Волкер. На закритій зустрічі з депутатами та головою Верховної Ради обговорювалося питання надання Україні летальної зброї. Волкер підтвердив зацікавленість США у відновленні територіальної цілісності України та готовність до співпраці у цьому напрямку із парламентом і всіма політичними силами. Він підкреслив, що ціна агресії для Росії тільки зростатиме. Після зустрічі Волкера із Порошенком прес-служба президента повідомила, що американський дипломат підтвердив позицію США щодо підтримки миротворчої місії ООН на Донбасі та необхідності контролю за всією окупованою територією, включаючи кордон із Росією. Порошенко передав Волкеру список заручників, яких незаконно утримують "республіки".
  • Росія успішно провела найбільші за останній рік випробування міжконтинентальних балістичних ракет наземного й підводного базування.
  • За повідомленнями ЗМІ, у проекті підсумкової декларації саміту "Східного партнерства", який запланований на листопад, немає згадок про так званий "план Маршалла для України", що передбачав би надання масштабної допомоги з боку Євросоюзу.
  • Азербайджанського опозиційного журналіста Гусейнова передано на поруки депутату від Народного фронту Княжицькому та главі правозахисної організації "Гельсінська спілка" Захарову. Журналіста було затримано за запитом до Інтерполу правоохоронних органів Азербайджану за звинуваченням у "шахрайстві та незаконній міграції".

Тренди


  • Активісти партії "Національний корпус" вимагають пред'явити документи про перехід у держуправління бізнес-центру "Парковий" із "вертолітним майданчиком Януковича". Президент Порошенко, а слідом за ним генпрокурор Луценко оголосили, що центр перейшов у держвласність. Розслідування програми "Схеми" показало, що власник "Паркового" – фірма Амадеус, пов'язана з оточенням колишнього президента Януковича, наразі отримує доходи та орендну плату від споруди, що, згідно із реєстром нерухомості, досі перебуває у власності компанії.

No comments:

Post a Comment