October 24, 2017

23.10.2017: Слідчі НАБУ провели обшуки у мера Одеси Труханова

Слідчі НАБУ провели обшуки у мера Одеси Труханова
Слідчі НАБУ провели обшуки у мера Одеси Труханова

Головні події і теми доби 23.10.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Слідчі НАБУ провели обшуки у мера Одеси Труханова.
  • Саакашвілі заявив про незаконне висилання з України громадян Грузії, що його підтримують .
  • У разі проведення позачергових виборів до Верховної Ради можуть потрапити 7 партій.

В Україні

  • Міністр соцполітики Рева стверджує, що після підвищення середній розмір пенсії зріс майже на 560 грн, надбавку отримали 10,2 млн пенсіонерів із 11,7 млн ​​(інші отримують пенсії за спеціальними законами).
  • До Конституційного суду надійшли законопроекти про скасування депутатської недоторканності.
  • Віце-прем'єр-міністр Кістіон заявив, що відновлення постачань до України газу із Росії можливо після переведення точки закупівлі російського газу європейськими компаніями на українсько-російський кордон.
  • Кістіон стверджує про відсутність порушень у формулі "Роттердам +".
  • Активісти забарикадувалися в суді над командиром батальйону ОУН Коханівським, якого обвинувачують у хуліганстві, після того, як суддя перенесла засідання на наступний день. Поліція не змогла взяти приміщення штурмом, хоча застосовувала спецзасоби та газ.
  • Слідчі НАБУ провели обшуки в кабінеті й квартирі мера Одеси Труханова в рамках розслідування справи про присвоєння державних коштів і незаконну приватизацію міського аеропорту.
  • СБУ заборонила в'їзд до України на 3 роки Накопії – одному із соратників Саакашвілі. Ще трьох грузинських громадян із найближчого оточення Саакашвілі, що мали дозвіл на проживання в Україні, захопили та депортували до Грузії без рішення суду співробітники Нацгвадіі. Наметове містечко під Верховною Радою поліція не чіпає, проте міністр внутрішніх справ Аваков пообіцяв застосувати "всю силу закону" до будь-якого, хто нападе на співробітників поліції. Із початку протестів під Верховною Радою 3 активістів затримано, проти них порушено кримінальні провадження.
  • Російський держбанк ВТБ збирається докапіталізувати дочірній український банк майже на 2,6 млрд грн за рахунок випуску додаткових акцій.
  • Курс гривні продовжує плавно знижуватися, незважаючи на період бюджетних платежів: 26,58 ₴/$ (+0,04 грн), 31,20 ₴/€ (-0,16 грн), 4,62 грн/10₽ (+0 ,01 грн). Попит на валюту не слабшає, залишки гривні на кореспондентських рахунках банків є доволі великим, а готівковий курс перевищує міжбанківський. Усі ці фактори, разом із підвищенням пенсійних виплат, тиснуть на валютний ринок. Нацбанк до ходу торгів не втручався.

Київ

  • За повідомленням агентства Bloomberg, Київ перебуває на другому місці у світі за вартістю оренди житла, яка більш ніж удвічі перевищує середню зарплату по країні. На першому місці – Каракас, на сьомому – Москва. Найвища ціна оренди у великих містах – у країнах "третього світу".

Війна

  • У ході бойових дій на Донбасі, за офіційними даними, унаслідок обстрілів поранено ще одного українського військовослужбовця. Штаб антитерористичної операції заявив, що бойовики посилили обстріли поблизу Широкиного та мають намір захопити "сіру зону" поблизу населеного пункту.

Україна й світ

  • Міністр культури Польщі Глинський заявив, що з Україною "досягнуто порозуміння" з питання прав польської національної меншини, відповідно до нового закону про освіту.

Тренди


  • Центр Разумкова оприлюднив результати соціологічного дослідження, згідно з яким у разі проведення позачергових виборів до Верховної Ради проходять 7 партій: Блок Порошенка, Батьківщина, Громадянська позиція, Опозиційний блок, За життя, Радикальна партія та Самопоміч. Рейтинги партій коливаються на рівні 5-10 %, що свідчить про недовіру виборців до всіх без винятку політичних сил. Лідерами президентського рейтингу залишаються чинний президент і лідер Батьківщини Тимошенко, проте їх підтримка також не перевищує 10-15 % серед тих, хто збирається прийти на голосування.

No comments:

Post a Comment