October 18, 2017

17.10.2017 : Активісти проводять безстрокову акцію під Верховною Радою

Активісти проводять безстрокову акцію під Верховною Радою
Активісти проводять безстрокову акцію під Верховною Радою

Головні події і теми доби 17.10.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Активісти проводять безстрокову акцію під Верховною Радою.
  • Дефіцит зовнішньої торгівлі товарами із початку зріс більш ніж удвічі.
  • На Донбасі загинуло ще 2 військовослужбовців.

В Україні

  • Президент Порошенко подав до Верховної Ради законопроект про внесення змін до Конституції щодо позбавлення депутатів недоторканності із 2020 року. Глава парламенту Парубій доручив профільному комітету терміново розглянути цей та альтернативний законопроекти й винести їх на голосування.
  • Під Верховною Радою відбулася багатотисячна акція, організована опозицією. Її лідери висунули вимоги до депутатів про прийняття законів щодо скасування недоторканності, створення незалежного Антикорупційного суду та нового виборчого закону. Лідер "Руху нових сил" Саакашвілі закликав маніфестантів залишатися біля будівлі, доки не буде виконано всі вимоги та пообіцяв "винести козлів" і "головного козла". Навколо будівлі Верховної Ради та в урядовому кварталі виставлено посилені кордони поліції і Нацгвардії, у натовпі присутні співробітники спецслужб у цивільному. Територію огороджено парканом, людей запускали на місце проведення мітингу через рамки металошукачів. Однак ці заходи не перешкодили активістам перегородити проїжджу частину вулиці та встановити намети. Мітингувальники побили депутата Барну, закидали яйцями депутата Гончаренка та пригрозили штурмом парламенту. Глава парламенту Парубій скликав засідання погоджувальної ради, на якому повідомив, що в першу чергу розглядатимуться поправки до закону про медичне забезпечення. Він заявив, що закон про Антикорупційний суд ще не готовий, його буде розглянуто після внесення президентом, а законопроекти про скасування недоторканності та вибори, можливо, буде розглянуто у четвер, після прийняття "медичної реформи". Удень під будівлею Верховної Ради відбулося кілька сутичок, під час яких постраждали 3 людей. Пізно ввечері правоохоронці спробували захопити наметове містечко, проте спробу було відбито. Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом травмування 2 співробітників. Депутат Дерев'янко закликав міністра внутрішніх справ Авакова "дати команду озброєним співробітникам припинити провокації", після чого глава Національної поліції Князєв заявив, що жодних радикальних заходів із зачистки наметового містечка не планується. Він повідомив, що прохід на місце проведення мітингу здійснюватиметься через металошукачі та висловив упевненість, що співробітники відомства зможуть забезпечити роботу Верховної Ради.
    Учасники акції і журналісти зафіксували глушіння мобільного зв'язку системою радіоелектронної боротьби, яка також перешкоджала запуску квадрокоптерів.
    Депутат Войціцька повідомила, що до резиденції президента під виглядом "навчань" стягнуто військові підрозділи.
  • Фонд держмайна сподівається отримати від приватизації держпідприємств 2018 року 22 млрд грн. За оцінками міжнародних фінансових донорів, "велику приватизацію" в Україні 2017 року зірвано.
  • Прес-секретар генпрокурора Сарган повідомила, що "вертолітний майданчик Януковича", що захоплений активістами націоналістичних партій, а також офісний центр і земельна ділянка під ним, перебувають у власності держави. Вона заявила також, що ділянка та будівля перебувають під арештом і передані в управління державному підприємству "Фінансування інфраструктурних проектів".
  • Начальник Держфінмоніторингу Черкаський повідомив, що із початку року служба виявила підозрілі операції, які могли бути пов'язані із відмиванням коштів та іншими злочинами, на суму 45,2 млрд грн.
  • НАБУ планує створити окремий підрозділ із боротьбі з корупцією в Міністерстві оборони. Суд випустив під особисте зобов'язання "інвестора" компанії "Трейд Коммодити", незважаючи на те, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура вимагала його арешту з правом внесення застави у 120 млн грн.
  • Компанія "Укртрансгаз" повідомила, що в підземних сховищах уже накопичено 16,8 млрд м3 газу для опалювального сезону. Минулого року було закачано близько 14 млрд м3.
  • За даними Держстату, дефіцит зовнішньої торгівлі товарами за 8 місяців зріс у 2,26 рази й становив $4,8 млрд. За цей період імпорт товарів із Росії зріс на 37,2 % – до $4,2 млрд, негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами становило із початку року $1,58 млрд.
  • Національна комісія з регулювання у сфері зв'язку та інформації планує оголосити тендер на частоти у діапазоні 4G на початку листопада.
  • Міністр фінансів Данилюк заявив, що статус криптовалют в Україні не визначено, проте це не означає заборони на їх ходіння.
  • Виконувач обов'язків глави НБУ Смолій визнав, що рівень інфляції у жовтні буде вищим від прогнозованого, однак він буде нижчим за показники попереднього року. Причиною підвищення рівня інфляції він назвав подорожчання продуктів, у тому числі овочів і фруктів "через низький урожай", м'ясо-молочної продукції через збільшення обсягу експорту, а також підвищення акцизу на тютюнові вироби. Смолій не виключив перегляду Нацбанком прогнозних показників інфляції наприкінці жовтня.
  • Курс гривні після довгих вихідних зміцнився, оскільки експортери були змушені продавати валютну виручку за 2 дні: 26,48 ₴/$ (-0,06 грн), 31,14 ₴/€ (-0,20 грн), 4,62 грн/10₽ (+0,01 грн). Найближчими днями фінансові експерти прогнозують подальше зміцнення гривні у зв'язку із настанням періоду бюджетних платежів. Виконувач обов'язків глави НБУ Смолій стверджує, що істотної девальвації гривні не буде, оскільки ціни на метал на світовому ринку зростають, до того ж, найближчим часом почне надходити виручка від продажу нового врожаю. За його словами, Нацбанк створив достатні міжнародні резерви, що сприятиме пом'якшенню коливань курсу.

Війна

  • Обстановка на Донбасі знову загострилася, бойовики все частіше застосовують важке озброєння. Унаслідок обстрілів загинули 2 військовослужбовців, ще 4 – поранено.

Україна й світ

  • Постійний представник РФ при ОБСЄ Лукашевич заявив, що повномасштабна миротворча операція на Донбасі є неприйнятною у контексті мінських домовленостей. Він повідомив, що Росія наполягає на місії із забезпечення безпеки спостерігачів ОБСЄ, а питання про розміщення підрозділів на українсько-російському кордоні взагалі не розглядається. Президент РФ Путін вважає неможливим вирішення питання про розміщення миротворців ООН без прямих переговорів із представниками "республік".
  • У ході офіційного візиту до Києва президента Мальти було підписано кілька міжурядових угод. На честь його приїзду було дано салют із гармат у центрі столиці, на що вкрай негативно відреагували громадські активісти.
  • Спікер російської Ради Федерації Матвієнко та глава Державних зборів Угорщини Кевер домовилися про координацію дій з метою недопущення набуття чинності українського закону про освіту. Глава представництва при ЄС Точицький повідомив, що Угорщина самостійно, без згоди української влади, не зможе підняти питання щодо цього закону.
  • Із 10 грудня буде запущено новий щоденний потяг за маршрутом Київ–Відень. Час в дорозі – 21 год.

Тренди


  • Політичні експерти звернули увагу на те, що вимоги учасників мітингу під Верховною Радою багато в чому збігаються із пропозиціями президента Порошенка. Зокрема, саме він наполягає на скасуванні депутатської недоторканності, яка гарантована Конституцією, що дозволить йому поставити парламент під повний контроль, оскільки силові структури перебувають у його руках. До вимог Порошенка про скасування недоторканності приєдналася й друга фракція правлячої коаліції "Народний фронт".
  • Парубій і правляча коаліція демонстративно проігнорували вимоги учасників мітингу та продовжили розгляд поправок до "медичної реформи". "Обговорення" поправок, як майже всі останні тижні, відбувалося у напівпорожній залі за відсутності реального кворуму, на що глава парламенту Парубій знову "не звернув уваги".
  • Виконувач обов'язків глави НБУ Смолій упевнений, що стійке зростання української економіки неможливе без продовження співпраці із Міжнародним валютним фондом. Прес-служба Нацбанку стверджує, що МВФ висловив упевненість у досягненні прогресу щодо виділення Україні чергового траншу кредиту розширеного фінансування "вже найближчими днями". Однак міністр фінансів Данилюк повідомив, що уряд поки не домовився з МВФ щодо однієї із основних вимог фонду – ціни на газ для населення. Крім того, він не виключив можливість коригування пенсійного законодавства за підсумками переговорів. Заступник глави фонду Ліптон щодо питання про дату можливого траншу однозначно не висловився. Він заявив, що Україні не час думати про вибори, потрібно зосередити зусилля на виконанні плану реформ. За його словами, експерти ще не готові дати висновок щодо відповідності нового пенсійного закону вимогам фонду, як і про проект бюджету. Ліптон запевняє, що нічого не чув про "план Маршалла для України", хоча знає, що ЄС готовий надати фінансову допомогу в разі задовільного політичного клімату в країні.

No comments:

Post a Comment