October 17, 2017

16.10.2017: Правоохоронці перекрили центр Києва перед акціями 17 жовтня

Правоохоронці перекрили центр Києва перед акціями 17 жовтня
Правоохоронці перекрили центр Києва перед акціями 17 жовтня

Головні події і теми доби 16.10.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Правоохоронці перекрили центр Києва перед акціями 17 жовтня.
  • НАБУ заарештувала "інвестора" компанії, що замішана у розкраданні коштів через Міністерство оборони.
  • Внутрішні переселенці під посольством США вимагали перевірки витрачання коштів, які виділено на Донбас.

В Україні

  • Великі сили правоохоронців стягнуто до Києва перед акціями протесту, що намічені на 17 жовтня. Частину вулиць у центрі столиці перекрито співробітниками поліції і підрозділами Нацгвардії. СБУ повідомила про затримання осіб, які мали намір "здійснити провокації". Організатори акції, громадські активісти, лідери опозиційних партій висунули вимоги до Верховної Ради та президента – прийняти новий закон про вибори депутатів, створити Антикорупційний суд і скасувати депутатську недоторканність. У разі ігнорування вимог організатори готові застосувати гарантовані Конституцією засоби протесту.
  • Активісти партій "Національний корпус", "Свобода" та "Правий сектор" захопили "вертолітний майданчик Януковича" на схилах Дніпра нижче від будівлі Верховної Ради. Вони вимагають визначити правовий статус будівлі, на яку ще 2014 року накладено арешт. Представники партій не збираються чинити перешкоди роботі співробітників компаній, що перебувають у будівлі. Активісти стверджують, що їхні дії не пов'язані з акціями протесту 17 жовтня.
  • Слідчі НАБУ затримали Трофименка – одного з "інвесторів" компанії "Трейд Коммодити", яка фігурує у розслідуванні про розкрадання державних коштів разом із чиновниками Міністерства оборони. ЗМІ називають Трофименка та ще одного "інвестора", Адамовського, бізнес-партнерами депутата Грановського із оточення президента Порошенка. Інтереси Трофименка представлятиме колишній заступник генпрокурора Касько, який заради цього вийшов з органів управління Transparency International Україна. Касько заявив, що бізнесмени ні в чому не винні, а лише виконували контракт.

Війна

  • Армія та населення знову зазнають втрат у зоні бойових дій на Донбасі. За офіційними даними, за минулу добу внаслідок обстрілів і підривів на вибухових пристроях загинули 2 військовослужбовців і 1 місцева жителька, ще 2 військовослужбовців і 1 цивільну особу – поранено.

Україна й світ

  • Єврокомісар із міжнародних справ Могеріні заявила, що ЄС продовжить обговорення українського закону про освіту після отримання висновку Венеціанської комісії.
  • Уряд Польщі заперечує проти перегляду угоди про Асоціацію України та ЄС, на чому наполягає влада Угорщини.
  • Україну обрано до Ради ООН із прав людини в рамках квоти 6 східноєвропейських країн.
  • Під посольством США відбулася акція внутрішніх переселенців, які вимагали перевірки використання коштів, які надано для допомоги особам, що постраждали від військових дій. Учасники акції заявили, що намагаються привернути увагу дипломатів США та інших країн до порушень прав переселенців.

Тренди


  • Прокуратура розслідує постачання вугілля компанії "Центренерго" з окупованої території Донбасу. 2015 року компанія отримала від російських та офшорних фірм 74 тис. т антрациту, а 2016 – закупила у "РЖД Логістика" 97 тис. т нібито південноафриканського вугілля через офшорну гонконгівську компанію, що неодноразово ставала фігурантом журналістських розслідувань. За повідомленнями ЗМІ, фактичний контроль над Центренерго перебуває в руках депутата Кононенка, бізнес-партнера президента Порошенка.

No comments:

Post a Comment