October 12, 2017

11.10.2017: Слідчі НАБУ затримали чиновників Міністерства оборони

Слідчі НАБУ затримали чиновників Міністерства оборони
Слідчі НАБУ затримали чиновників Міністерства оборони

Головні події і теми доби 11.10.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Слідчі НАБУ затримали чиновників Міністерства оборони.
  • Набув чинності новий пенсійний закон.
  • ПАРЄ прийняла резолюцію про зняття політичних санкцій з Росії.

В Україні

  • Кабмін так і не затвердив нову ціну на газ для населення та переніс рішення на наступне засідання. Проект постанови про зміну формули розрахунку цін, підготований Міністерством енергетики, не передбачає їх підвищення для населення.
  • Уряд виділив додатково 100 млн грн на посилення охорони та захисту складів боєприпасів.
  • 11 жовтня набув чинності новий закон про пенсійне забезпечення.
  • Спеціальна антикорупційна прокуратура та НАБУ розкрили масштабні розкрадання в Міністерстві оборони при закупівлі пального. Затримано заступника міністра та керівника департаменту закупівель, слідчі оголосили їм про підозру. Посадові особи підприємства Trade Commodity, через яке відмивалися державні кошти, зникли. За повідомленнями ЗМІ, у НАБУ заявили, що до крадіжки коштів причетний депутат Грановський із ближнього оточення президента Порошенка.
  • Фонд держмайна затвердив графік продажу державних пакетів акцій Донбасенерго, Сумиобленерго та Одесаобленерго, які не вдалося продати через відсутність заявок на покупку. У листопаді фонд планує продати контрольні пакети Запорізького алюмінієвого комбінату та Херсонської ТЕЦ, а в грудні – Одеський припортовий завод і компанію "Оріана".
  • Нацбанк дозволив виведення валюти за кордон небанківським установам з метою забезпечення гарантійного депозиту на рахунках міжнародних платіжних систем для здійснення переказів за кордон.
  • НБУ має намір скоригувати річний прогноз рівня інфляції після її зростання у вересні на 2 %. Чиновники стверджують, що мають намір повернути показники інфляції до запланованих 8 ± 2 % за допомогою монетарних інструментів.
  • Гривні вдалося трохи зміцнитися: 26,53 ₴/$ (-0,06 грн), 31,39 ₴/€ (+ 0,03 грн), 4,58 грн/10₽. Обсяги угод були невеликими, НБУ в торгах участі не брав.

Війна

  • На Донбасі – знову загострення обстановки. Увечері та вночі бойовики посилили обстріли позицій українських військ і населених пунктів. У ході бойових дій, за офіційними даними, поранено військовослужбовця.

Україна й світ

  • Президент Порошенко виступив на сесії ПАРЄ, де спробував переконати депутатів у необхідності продовження тиску на Росію. Однак після його виступу Асамблея більшістю голосів прийняла резолюцію про зняття санкцій з Росії, що означає повернення її делегації у ПАРЄ 2018 року. При цьому всі українські поправки було відхилено. Російська влада оголосила, що переговори з цього питання відбудуться до 18 жовтня у Санкт-Петербурзі під час 137-ї асамблеї Міжпарламентського союзу.
  • МЗС України направив офіційну ноту уряду Угорщини у відповідь на намір провести акцію "Самовизначення для Закарпаття".
  • Американські сенатори від Демократичної партії Кардін і республіканської – Маккейн звинуватили адміністрацію президента у затримці з публікацією списку російських фізичних та юридичних осіб, які підпадають під дію закону про посилення санкцій, підписаного Трампом ще 1 серпня.
  • Співачка Джамала, переможниця Євробачення 2016, стала послом доброї волі ООН і бере участь у кампанії проти торгівлі людьми.
  • Росія 2018 року має намір побудувати 50-кілометрову стіну на адміністративному кордоні Криму.

Тренди


  • Резолюція ПАРЄ про зняття політичних санкцій з Росії боляче вдарила по українській дипломатії. Усі спроби українських депутатів пом'якшити її провалилися, а депутат від Опозиційного блоку Льовочкіна навіть проголосувала за резолюцію. Документ прийнято, незважаючи на заяви президента Порошенка, що виступив перед тим на Асамблеї, про те, що "всі знають, що Україна воює з Росією". Однак усі кроки та законодавчі акти, прийняті українським парламентом після окупації Криму, підтверджують, що війни в Україні немає. Про це саме свідчить приїзд двох міжнародних інспекційних груп з контролю над виконання Україною Договору про контроль над звичайними озброєннями. На Донбасі у складі так званого "Спільного центру з контролю і координації" присутні російські офіцери, "Великий договір про дружбу, співробітництво і партнерство Росії і України" від 1997 року не розірвано, товарообіг між країнами зростає.

No comments:

Post a Comment