October 11, 2017

10.10.2017: Президент Чехії Земан запропонував Україні продати Крим

Г
Президент Чехії Земан запропонував Україні продати Крим
Президент Чехії Земан запропонував Україні продати Крим
оловні події і теми доби 10.10.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Президент Чехії Земан запропонував Україні продати Крим.
  • Порошенко підписав указ про Ставку верховного головнокомандувача.
  • Росія затримала ще одного військовослужбовця за перехід кордону в Луганській області.

В Україні

  • Порошенко затвердив секретне положення про Ставку верховного головнокомандувача, у разі її створення, на підставі рішення РНБО від 13 вересня.
  • Відбулося засідання РНБО, на якому обговорювалися закони щодо  Донбасу. Заступник міністра у справах окупованих територій і ВПО Тука заявив, що на засіданні рішень прийнято не було.
  • Асоціація споживачів енергетики та комунальних послуг заявила про надання антиконкурентних преференцій підприємствам, що працюють на вугіллі "газових" марок, більшість з яких належить олігарху Ахметову.
  • Міністерство енергетики заявило про недоцільність підвищення цін на газ для населення протягом нинішнього опалювального сезону.
  • Представник Transparency International вийшов зі складу конкурсної комісії з обрання членів Національного агентства з питань запобігання корупції через бажання влади встановити контроль над агентством, конфлікт інтересів при голосуванні, недостатню кваліфікацію глави відомства Корчак і її наближеності до політиків із партії "Народний фронт".
  • МВФ поліпшив прогноз дефіциту платіжного балансу України на 2017 рік із 3,6 % до 3,3 %.
  • Як і прогнозували експерти, гривня трохи подешевшала: 26,59 ₴/$ (+0,04 грн), 31,36 ₴/€ (+ 0,18 грн), 4,58 грн/10₽ (+0,03 грн ). Корегування пояснюється вихідним днем ​​у США, що стало підставою для перенесення покупки валюти імпортерами на вівторок. НБУ на торги не виходив.

Війна

  • За офіційними даними, на Донбасі за попередню добу поранено ще 4 військовослужбовців. Бойовики ведуть обстріли зі стрілецької зброї і гранатометів, основні бойові дії ідуть на південній ділянці фронту та Луганському напрямку.
  • Російські ЗМІ повідомили про затримання українського військовослужбовця за незаконний перетип кордону в Луганській області. Військова служба правопорядку стверджує, що він незаконно залишив частину, що розташована у зоні бойових дій.

Україна й світ

  • Президент Чехії Земан заявив на засіданні ПАРЄ, що питання з Кримом "уже вирішене" та запропонував виплатити Україні компенсацію за окупований півострів грошима або "нафтою та газом", в іншому випадку, за його словами, ситуація може закінчитися європейської війною. Глава Меджлісу кримськотатарського народу Чубаров назвав висловлювання Земана образливим. Міністр закордонних справ України Клімкін заявив, що запрошення Земана на сесію ПАРЄ було спектаклем, в якому є режисери та актори. Посол у Чехії Перебийніс констатував, що чеський президент запропонував змиритися не тільки з окупацією, а й з репресіями проти місцевих українців і кримських татар.
    Після виступу президента МЗС Чехії заявив, що позиція Чехії щодо санкцій залишається незмінною, проте офіційні особи не прокоментували вислів Земана щодо Криму. Прем'єр-міністр Соботка стверджує, що Земан не має повноважень говорити від імені чеського уряду, і його слова розходяться із зовнішньою політикою країни.
  • Держдепартамент США повідомив, що під час переговорів спецпредставника Волкера із помічником президента РФ Сурковим обговорювалися питання запровадження миротворчих сил на Донбас і дотримання режиму припинення вогню, оскільки "нездатність завершити український конфлікт є перешкодою для поліпшення двосторонніх російсько-американських відносин".
  • Глава МЗС Угорщини Сийярто відмовився зустрітися з міністром закордонних справ Клімкіним на Закарпатті для обговорення українського закону про освіту та пригрозив ініціювати переговори про перегляд Угоди про асоціацію України з ЄС.

Тренди


  • Експерт фонду Разумкова Юрчишин вважає, що до весни Україна навряд чи отримає наступний транш МВФ, оскільки не продемонстровано результати боротьби з корупцією, а також не виконано низку інших "маяків", визначених місією в травні. На думку Юрчишина, фонд спостерігатиме за бюджетним процесом і до його завершення рішення не прийматимуться. Продовження фінансування залежить від оцінки ефективності проведення реформ, зокрема, медичної і земельної. Якщо черговий транш і буде отримано, то це станеться навесні, до початку виборчого року. Найімовірніше, після цього програму буде зупинено, як і всі попередні. Про це також неодноразово заявляв міністр фінансів Данилюк.

No comments:

Post a Comment