October 09, 2017

08.10.2017: Порошенко підписав пенсійний закон

Порошенко підписав пенсійний закон
Порошенко підписав пенсійний закон

Головні події і теми доби 08.10.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Порошенко підписав пенсійний закон.
  • У Грузії відбулася зустріч глав МЗС регіональної організації ГУАМ.
  • 2020 року в Києві відбудеться засідання Парламентської асамблеї НАТО.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав новий закон про пенсійне забезпечення. Прем'єр-міністр Гройсман заявив, що це дозволить виплатити підвищені пенсії уже в жовтні.
  • Кабінет міністрів опублікував умови реструктуризації і перевипуску (репрофайлінга) держоблігацій у портфелі Нацбанку. Для обміну буде випущено нові ОВДП майже на 220 млрд грн із 385 млрд грн (57 %) із терміном погашення в 2017-2030 роках. 1/3 облігацій матиме фіксований дохід, прибутковість 2/3, що залишилися, становитиме показник споживчої інфляції +2,2 % , причому вона не може бути знижена за гіперінфляції. У попередньому проекті Кабміну, що опублікований навесні, ставка з виплат планувалася в розмірі індексу інфляції +1,5 % із можливістю зниження прибутковості за гіперінфляції.
  • Золотовалютні резерви України на 1 жовтня становлять $18,637 млрд. Вони зросли майже на 20 %, порівняно із початком року, у тому числі за підсумками вересня за рахунок розміщення єврооблігацій – на $602 млн. У вересні НБУ витратив на валютні інтервенції для коригування курсу гривні $165,6 млн, із них $69 млн – на продаж за механізмом "запиту кращого курсу". Обслуговування та погашення держборгу коштувало бюджету $521 млн. На 1 вересня сукупний державний і гарантований державою борг України становив 76,56 млрд, показники на 1 жовтня, після розміщення ОВДП на $3 млрд, ще не опубліковано.

Київ

  • У Києві відбувся щорічний марафон. Під час змагання помер один із учасників 55 років.

Війна

  • За минулу добу ситуація на фронті на Донбасі не змінилася. Збройні формування "республік" обстрілювали позиції українських військ зі стрілецької зброї і гранатометів, а на північній ділянці фронту в Луганській області – із мінометів. За офіційними даними, втрат серед військовослужбовців немає.

Україна й світ

  • У Тбілісі відбулася зустріч міністрів закордонних справ регіональної міжнародної організації ГУАМ (Грузії, Азербайджана, України та Молдови). Міністр закордонних справ України Клімкін заявив на підсумковій прес-конференції, що проблема територіальної цілісності є спільним викликом країн – учасниць ГУАМ, причому вона в усіх випадках створена Росією. Однак у підсумковій декларації саміту не знайшлося місця темі створення системи безпеки та військово-технічного союзу для повернення окупованих територій.
  • Новий посол США у Росії Хантсман, який незабаром пристане до виконання обов'язків, заявив, що ключовим питанням взаємин із Росією буде відновлення державного суверенітету України.
  • Засідання Парламентської Асамблеї НАТО 2020 року відбудеться у Києві. Депутат Фріз заявила, що це рішення свідчить про тісну співпрацю та підтримку України з боку Альянсу. Колишній генеральний секретар НАТО Вершбоу вважає, що Альянс може виконати обіцянку про членство, що було дано 2008 року, якщо Україна продемонструє в найближчі 4 роки переконливі результати у переході на стандарти НАТО.
  • Вибори нового президента Парламентської асамблеї Ради Європи відбудуться 9 жовтня. Попередній глава ПАРЄ Аграмунт подав у відставку після того, як Асамблея запустила процес його імпічменту після відвідин Сирії, організованих Росією.

Тренди


  • Представник президента у Верховній Раді Луценко заявила, що прийнятий у першому читанні законопроект "про реінтеграцію ОРДЛО" дозволить захистити військовослужбовців, які воювали на Донбасі, від притягнення до відповідальності за військові злочини Гаазьким трибуналом. Фактично вона визнала, що вище керівництво країни своєю бездіяльністю, неоголошенням воєнного стану та стану війни з окупантом поставило її захисників поза правового поля, якщо Росія ініціює такий позов, як було в Грузії.

No comments:

Post a Comment