October 07, 2017

06.10.2017: Рада проголосувала за подовження "особливого статусу" ОРДЛО

Рада проголосувала за подовження "особливого статусу" ОРДЛО
Рада проголосувала за подовження "особливого статусу" ОРДЛО

Головні події і теми доби 06.10.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Верховна Рада проголосувала за подовження "особливого статусу" Донбасу.
  • Венеціанська комісія розкритикувала президентський законопроект про Антикорупційний суд.

В Україні

  • Депутати Верховної Ради від правлячої коаліції за підтримки Радикальної партії і фракції "Воля народу" проголосували в першому читанні за закон "Про особливості державної політики щодо забезпечення суверенітету на тимчасово окупованій території Донецької і Луганської областей" після вилучення із тексту згадки про "мінські домовленості ". Також за підтримки Опозиційного блоку прийнято закон про подовження на 1 рік "особливого статусу місцевого самоврядування" на Донбасі із застереженнями, що статус може бути надано після виведення російських військ і виконання всіх умов безпеки. Самопоміч виключила депутата Веселову із фракції після голосування за закон про "особливий статус".
  • Глава Верховної Ради Парубій підписав закон про зміни у пенсійному забезпеченні. Крім того, у порушення процедури, він негайно підписав закони про "особливий статус" Донбасу, незважаючи на протести опозиції – депутатів від Самопомочі, Батьківщини та Свободи.
  • Державна фіскальная служба назвала першу десятку найбільших платників податків. Її очолили Укргазвидобування та Нафтогаз. Серед лідерів 4 тютюнові компанії і 6 підприємств паливно-енергетичного комплексу.
  • У Верховній Раді зареєстровано закон про обіг криптовалют. Нацбанк продовжує стверджувати, що біткойни та інші електронні валюти є вкрай ризикованим вкладенням, оскільки їх статус ще не визначено.
  • Нацбанк переказав до бюджету черговий транш у 5 млрд грн прибутку за 2016 рік. Разом із початку року перераховано 30 млрд грн із загальної суми 44,4 млрд грн.
  • Через святкові дні ​​у США угоди понеділка буде закрито у вівторок і середу, що спричинило збільшення пропозиції валюти на ринку та зміцнення гривні: 26,74 ₴/$ (-0,06 грн), 31,30 ₴/€ (- 0,17 грн), 4,63 грн/10₽ (-0,02 грн). Із цієї самої причини в наступні два торгові дні курс гривні може зрости.

Війна

  • За минулу добу обстановка на Донбасі не змінилася. Усією лінією фронту відбувалися перестрілки із застосуванням стрілецької зброї і гранатометів. За офіційними даними, унаслідок обстрілу поранено ще одного українського військовослужбовця.
  • Місія ОБСЄ констатувала збільшення кількості жертв військових дій серед мирного населення: у вересні загинуло 2 людей, поранено – 13.

Україна й світ


  • МЗС Німеччини назвав "хорошим кроком" прийняття законів про "особливий статус" Донбасу, який свідчить, що Україна дотримуєть міжнародних зобов'язань у реалізації мінських домовленостей. Посольство Франції також привітало подовження "особливого статусу самоврядування". Спецпредставник Держдепартаменту США Волкер перед зустріччю із помічником президента РФ Сурковим назвав прийняття українським парламентом законопроектів щодо Донбасу "жорсткими кроками до миру" і заявив, що миротворча місія може стати основою для реалізації мінських угод, а виконання їх Росією приведе до скасування санкцій.
  • Венеціанська комісія вважає, що законопроект про Антикорупційний суд, запропонований фракцією Блоку Порошенка та підтриманий президентом, порушує законодавство України й суперечить прийнятим нею міжнародним зобов'язанням. Законопроект депутата Соболєва із фракції Самопоміч комісія назвала "хорошою основою" для нового закону. Комісія наполягає на якнайшвидшому створенні Антикорупційного суду.
  • Президент ПАРЄ Аграмунт подав у відставку. У червні було запущено процедура його імпічменту після візиту до Сирії, організованого Росією.
  • Молдова відмовила в наданні політичного притулку судді Чаусу, який втік з України після рішення Верховної Ради про дозвіл на його арешт. Чауса буво затримано в Молдові за нелегальний перетин кордону.
  • ЄС ввів антидемпінгові мита на імпорт сталевого прокату з України, Росії, Бразилії та Ірану.

No comments:

Post a Comment