October 06, 2017

05.10.2017: Самопоміч заблокувала голосування законопроекту про особливий статус Донбасу.

Самопоміч не дала "протягнути" президентський законопроект про особливий статус Донбасу.
Самопоміч заблокувала голосування законопроекту про особливий статус Донбасу..

Головні події і теми доби 05.10.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Самопоміч не дозволила "протягнути" президентський законопроект про особливий статус Донбасу.
  • ЄБРР визнав повний провал приватизації в Україні.
  • На Алеї Небесної Сотні вандал розбив пам'ятник загиблим на Майдані.

В Україні

  • Президентська адміністрація миттєво внесла зміни до законопроекту "Про особливості державної політики щодо забезпечення суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій і Луганській областях" після того, як парламентський комітет з безпеки та оборони відправив його на доопрацювання, і знову подала його на розгляд. Комітет прийняв проект із поправками, після чого виніс на голосування разом із проектом про подовження на рік "особливого статусу" Донецької і Луганської областей. Голова парламенту Парубій спробував з ходу відкрити голосування, однак трибуну заблокували депутати фракцій Самопоміч і Батьківщина. Опозиція стверджує, що президентські закони порушують Конституцію, надають президенту право застосування військ у мирний час, призведуть до втрати території і легалізують "республіки". Парубій був змушений закрити засідання, оголосивши про перенесення голосування на 6 жовтня. Навколо Верховної Ради зібралися активісти партій "Свобода" і "Національний корпус", які протестували проти будь-яких спроб надання особливого статусу окупованих територій. Протестувальники попередили, що підуть на штурм будівлі, якщо депутати спробують прийняти ці закони. Наприкінці дня президент Порошенко на зустрічі з депутатами своєї фракції намагався переконати присутніх, що прийняття закону – життєва необхідність. Увечері Порошенко провів зустріч із послами Німеччини, Франції і США, на якій обговорив прийняття цих законопроектів. Секретар РНБО Турчинов назвав депутатів, які перешкоджали прийняттю законів, "агентами Кремля".
  • Верховна Рада прийняла закон про кібербезпеку.
    Також прийнято закон, що забороняє гастролі російських артистів в Україні без дозволу СБУ.
  • Представник ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Маліж визнав повний провал усіх проектів, що проводяться банком у сфері приватизації в Україні. Він висловив думку, що підтримку приватизації буде продовжено, якщо Фонд держмайна отримає достатні повноваження.
  • НБУ спростив порядок переведення валютних коштів за кордон фізичними та юридичними особами, скасувавши вимогу надання скан-копій усіх супровідних документів. Процедуру було скасовано після того, як на банківські установи було покладено обов'язок самостійно виявляти ризикові операції клієнтів.
  • Завдяки зусиллям Нацбанку, який продав на аукціоні $15,5 млн, курс гривні стабілізувався: 26,80 ₴/$ (-0,01 грн), 31,47 ₴//€ (-0,13 грн), 4,65 ₴/10₽ (+0,01 грн).

Київ

  • Поліція затримала вандала, який розбив пам'ятник загиблим на Майдані на Алеї Небесної Сотні.

Війна

  • За офіційними даними, за попередню добу, незважаючи на обстріли, втрат серед українських військовослужбовців немає. Військова прокуратура порушила кримінальну справу за фактом загибелі місцевого жителя на блокпосту в Щасті.

Україна й світ

  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг повідомив, що Альянс підтримує ідею введення миротворчого контингенту ООН на всю територію ОРДЛО, у тому числі до районів уздовж кордону з Росією. Столтенберг заявив про підтримку НАТО всіх ідей, які зможуть втілити мінські домовленості й дотримувати припинення вогню.
  • Європарламент закликав російську владу звільнити українських політв'язнів Умерова, Чийгоза та Семену.

Тренди


  • На думку деяких експертів, санкції США та ЄС проти Росії не залежать від рішень Верховної Ради, оскільки вони були введені після окупації Криму та знищення пасажирського авіалайнера МН17, а до "мінських домовленостей" прив'язані лише формально. США залишили в законі про санкції поле маневру на випадок припинення дії "домовленостей". На думку глави "Майдану закордонних справ" Яременка, США підтримують президента Порошенка, оскільки для них це рівнозначно підтримці держави Україна. Однак підставою для введення санкцій проти РФ названі "міркування національної безпеки США".

No comments:

Post a Comment