October 03, 2017

02.10.2017: Суд не взяв під варту чиновників МВС, які брали участь у репресіях проти Майдану

Суд не взяв під варту чиновників МВС, які брали участь у репресіях проти Майдану
Суд не взяв під варту чиновників МВС, які брали участь
у репресіях проти Майдану

Головні події і теми доби 02.10.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Суд не взяв під варту чиновників МВС, які брали участь у репресіях проти Майдану.
  • Прокачування російського газу Україною зростає рекордними темпами.
  • Укртелеком із 1 жовтня знову підвищив тарифи на телефонний зв'язок.

В Україні

  • Фонд держмайна спробує повторно продати 25-відсоткові державні пакети акцій "Одесаобленерго", "Донбасенерго" та "Сумиобленерго", на які не знайшлося покупців у серпні.
  • Укртелеком із 1 жовтня знову підвищив тарифи на стаціонарний зв'язок на 6-12 %.
  • Міністерство економіки прогнозує до кінця року підвищення тарифів на опалення, газ та гарячу воду на 20 %, електроенергії – на 30 %. Кабмін відклав публікацію нових цін на газ до кінця опалювального сезону.
  • Віце-прем'єр-міністр Зубко вважає, що опалювальний сезон може розпочатися з 15 жовтня, а соціальні об'єкти можуть підключити до теплопостачання ще раніше за індивідуальними заявками.
  • Міністр внутрішніх справ Аваков пояснив "рішенням слідства" засекречування судових рішень, пов'язаних із вбивством журналіста Шеремета.
  • Печерський суд обрав запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту начальнику охорони "Нафтогазу" Поготову, який під час подій на Майдані працював першим заступником начальника служби громадської безпеки МВС і безпосередньо керував підрозділами, які брали участь у репресіях проти активістів. Щодо ще двох міліцейських чиновників, які продовжують служити в МВС і Нацгвардії, суд відклав розгляд через відведення судді. Міністр Аваков назвав звинувачення проти чиновників "надуманими". Глава департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури Горбатюк заявив, що проти підлеглих Авакова зібрано достатньо доказів і попросив міністра відмовитися від спроб "захисту своїх" непроцесуальним методами.
  • Сукупний державний гарантований державою борг України в серпні зріс на $0,5 млрд – до $76,56 млрд.
  • Курс гривні продовжує падіння: 26,65 ₴/$ (+0,08 грн), 31,30 ₴/€ (-0,07 грн), 4,61 грн/10₽ (+0,03 грн). Спроба Нацбанку збити ажіотаж на валюту, продавши близько $30 млн за механізмом "запиту кращого курсу" для уповноважених банків, лише незначно знизила котирування. Ослаблення гривні у вересні регулятор пояснив зростанням попиту на валюту від енерготрейдерів.

Київ

  • Суд щодо повернення до комунальної власності Києва акцій Київенерго, Київводоканалу та Київгазу відкладено на невизначений термін через неявку відповідача – Київенергохолдингу. За твердженням прокуратури, акції було незаконно передано Київенергохолдингу, а згодом – відчужено.
  • Прес-служба Київгазу повідомила про підключення газопостачання до котелень Київенерго, які були опломбовані із 3 травня за борг у 176 млн грн. Компанія Київенерго винна Нафтогазу 2,32 млрд грн, борг столичних споживачів за тепло та гарячу воду становить 2,6 млрд грн.

Війна

  • Бойовики обстріляли зі стрілецької зброї і гранатометів промзону Авдіївки, а також населений пункт Зайцеве та контрольний пункт в'їзду-виїзду Майорськ. Під мінометний обстріл бойовиків потрапив житловий сектор Мар'їнки. За повідомленнями штабу антитерористичної операції, постраждалих серед військовослужбовців і мирних жителів немає.
  • Місія ОБСЄ спростувала заяву заступника голови Верховної Ради Геращенко про зростання кількості співробітників із РФ у 2 рази протягом минулого року. Прес-служба ОБСЄ повідомила, що наразі у місії працює 35 російських спостерігачів (рік тому їх було 39). Більшість спостерігачів – із країн ЄС (339 чол.), а також український персонал (373 чол.).

Україна й світ

  • Укртрансгаз повідомив, що з початку року газотранспортною системою України до Європи прокачано понад 70 млрд м3 російського газу, що на чверть більше, ніж минулого року та є найбільшим обсягом за останні 9 років. У підземних сховищах газу вже накопичено 16,5 млрд м3, що на 40 % більше, ніж минулого року.
  • Посольство США в Україні повідомило про виділення допомоги в розмірі $5 млн на зміцнення кібербезпеки в Україні.
  • За оцінкою командувача сухопутних силами США в Європі генерала Ходжеса, у спільних російсько-білоруських військових навчаннях Захід-2017 брали участь більше 40 тис. військовослужбовців. Ходжес стверджує, що Росія розділила маневри на кілька дрібних, взаємопов'язаних навчань, аби обійти вимогу про участь міжнародних спостерігачів. Іноземні спостерігачі мають право перевірки навчань, в яких беруть участь понад 13 тис. чол.
  • У Конго зазнав аварії і вибухнув військово-транспортний літак, яким управляли українські льотчики, що працювали за контрактом. За повідомленнями ЗМІ, літак перевозив боєприпаси.
  • За попередньою інформацією посольства України в США, унаслідок масового вбивства відвідувачів фестивалю кантрі-музики в Лас-Вегасі, де загинуло, щонайменше 59 осіб і понад 400 поранено, українських громадян немає.
  • Спецслужби РФ затримали в окупованому Криму ще 4 кримських татар.

Тренди


Начальник департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури Горбатюк заявив, що після 28 листопада нові кримінальні справи щодо злочинів проти активістів Майдану буде неможливо відкрити. Він повідомив, що подібні злочини із цієї дати, відповідно до закону від 12 листопада 2015 року, підслідні Державному бюро розслідувань, якого досі не створено.

No comments:

Post a Comment