September 29, 2017

28.09.2017: Змінено порядок розрахунку субсидій на опалювальний період

Змінено порядок розрахунку субсидій на опалювальний період
Змінено порядок розрахунку субсидій на опалювальний період

Головні події і теми доби 28.09.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Змінено порядок розрахунку субсидій на опалювальний період.
  • Адміністрація президента відмовилася надати указ про позбавлення громадянства Саакашвілі.
  • Гривня продовжує дешевшати, незважаючи на інтервенції НБУ.
  • За словами чиновників Міноборони, ситуацію на артскладах під Вінницею стабілізовано.

В Україні

  • Кабмін змінив порядок розрахунку субсидій на опалювальний сезон, виходячи із доходів громадян за І і ІІ квартали 2017 г. На наступний період, після квітня 2018 р, субсидії буде розраховано, виходячи із доходів за III і IV квартали.
  • Адміністрація президента відмовила правозахиснику Павличенку в наданні копії указу Порошенка про позбавлення українського громадянства колишнього президента Грузії Саакашвілі, пославшись на конфіденційність інформації в указі. Павличенко вважає відмову необґрунтованою, оскільки указ не містить інформації щодо національної безпеки,  оприлюднення такої інформації не зашкодить національним інтересам, а суспільний інтерес до неї має перевагу над шкодою від її публікації. Правозахисник стверджує, що у крайньому випадку чиновники могли надати для ознайомлення документ, заретушувавши конфіденційні дані.
  • Енергоатом підписав із компаніями Турбоатом і Westinghouse Electric Sweden AB п'ятирічний контракт на модернізацію ядерних енергоблоків.
  • Начальник департаменту озброєнь Міністерства оборони Шевцов заявив, що обстановку на складі боєприпасів під Вінницею стабілізовано, але вибухи можуть тривати ще 3-4 дні. На території арсеналу працюють пожежні танки та машини загородження. За словами чиновника, боєприпаси у підземних сховищах і стаціонарних спорудах не постраждали, велику частину майна врятовано. Прес-служба Вінницької облдержадміністрації повідомила, що всі евакуйовані жителі довколишніх сіл повернулися до своїх домівок.
    Глава РНБО Турчинов стверджує, що відповідальність за події на артскладах несе вся вертикаль керівництва Міноборони, починаючи із начальника Генштабу Муженка. Муженко заявив, що нікому не вдасться звинуватити у бездіяльності його або його підлеглих.
  • У Запорізькій області під час проведення військових навчань загинув місцевий житель.
  • Генпрокуратура провела обшуки в Міністерстві соцполітики у справі про сприяння чиновників у здійсненні незаконного імпорту низкою комерційних структур.
  • Глава РНБО Турчинов у відповідь на звинувачення Transparency International про незаконний продаж зброї до Південного Судану українськими компаніями заявив, що для подібних постачань обмежень з боку ООН та окремих держав немає, тому говорити про порушення будь-яких санкцій – некоректно та непрофесійно.
  • Апеляційний суд зобов'язав колишнього міністра економіки Абромавічуса спростувати звинувачення депутата від Блоку Порошенка, бізнес-партнера президента Кононенка у тиску при призначенні чиновників.
  • Фінансовий комітет Верховної Ради готує законопроект про статус і засади застосування криптовалют в Україні. Чиновники НБУ не вважають біткоіни та інші електронні гроші легальним засобом платежу, оскільки вони не мають єдиного емітента.
  • Міністр фінансів Данилюк заявив, що внаслідок успішного розміщення держоблігацій Україні дефолт у 2019-2020 рр. не загрожує.
  • Данилюк стверджує, що головною умовою для надання наступного траншу МВФ є пенсійна реформа. Дату наступного візиту місії МВФ, яка планувала працювати в Києві наприкінці вересня, досі не оголошено.
  • Заступник міністра фінансів Буца заявив, що міністерство веде перемовини зі Світовим банком про залучення ще одного кредиту на $1 млрд на умовах, що набагато вигідніші, ніж при розміщенні облігацій на зовнішніх фінансових ринках.
  • Долар продовжує зміцнюватися на міжбанківському ринку, незважаючи на період бюджетних платежів і спроби Нацбанку збити ажіотаж. Навіть оголошення аукціону, на якому банки купили $36,4 млн, не зупинило зниження курсу гривні: 26,52 ₴/$ (+0,05 грн), 31,24 ₴/€ (+0,15 грн), 4,54 грн/10₽ (-0,02 грн). На готівковому ринку долар також подорожчав на кілька копійок. На зустрічі із представниками 40 найбільших банків заступник глави НБУ Чурій заявив, що незважаючи на зростання надходжень від експорту, обсяги імпорту також істотно зросли. Він звинуватив ЗМІ в спекуляціях щодо девальвації гривні, що спричинило ажіотажний попит населення на валюту та негативно впливає на міжбанківський ринок. Нацбанк планує подальшу валютну лібералізацію та має намір подати до Верховної Ради законопроект "Про валюту", який доопрацьовується після публічних обговорень з експертами та учасниками фінансового ринку.

Київ

  • Компанія "Київхліб" прогнозує зростання цін на хлібобулочні вироби на 20 % протягом 2-3 років. Останнє підвищення цін на 5 % відбулося 2 місяці тому.

Війна

  • В околицях Станиці Луганської на вибуховому пристрої підірвалися й загинули 2 прикордонників. Під мінометний обстріл бойовиків знову потрапила Мар'їнка, пошкоджено кілька будинків. Повідомлень про постраждалих мирних жителів поки немає. Перестрілки відбуваються на різних ділянках лінії фронту. У ході обстрілів поранено ще 2 українських військовослужбовців.
  • Українські чиновники звинуватили "керівництво ЛНР" у порушенні домовленості про відкриття ще одного пункту пропуску в Золотому. Прикордонна служба стверджує, що з української сторони підготовлено ​​всю інфраструктуру, проте "влада ЛНР" зі свого боку нічого не зробила.

Україна й світ


  • Міністр закордонних справ Клімкін викликав посла Угорщини в Україні для консультацій через демарш угорського керівництва з приводу закону України про освіту. Клімкін заявив, що закон, який викликав негативний резонанс європейських сусідів України, направлено на розгляд до Венеціанської комісії.
  • Спецпредставник Держдепартаменту США Волкер вважає, що вибух на складі боєприпасів під Вінницею не вплине на процес надання летального озброєння Україні. За його словами, рішення буде прийнято, виходячи з інтересів США.
  • Адвокат заступника глави Меджлісу кримськотатарського народу Умерова оскаржив вирок, що винесений сімферопольським судом в окупованому Криму.
  • МЗС РФ звинуватив Україну у спробі порушення послідовності виконання пунктів мінських домовленостей шляхом введення миротворчих сил на Донбас, оскільки доступ до державного кордону має бути відкрито тільки після виконання політичних вимог, зокрема, проведення місцевих виборів.
  • Посол США Йованович відзначила ефективну роботу НАБУ та Спеціальної антикорупційної прокуратури. Вона заявила, що для завершення антикорупційної реформи в Україні має бути створений незалежний Антикорупційний суд, щоб відправити за ґрати чиновників, провину яких доведено.
  • Росія заявила про повне виведення своїх військ із Білорусі після закінчення навчань "Захід-2017".
  • Білорусь вручила українському послу ноту через порушення повітряного простору українським літаком. Державна прикордонна служба стверджує, що вторгнення до повітряного простору Білорусі не було.
  • Міністр енергетики РФ Новак вважає продаж Європі газу на східному кордоні України "недоцільною".

No comments:

Post a Comment