September 27, 2017

26.09.2017: Під Вінницею вибухнув один із найбільших арсеналів боєприпасів

Під Вінницею вибухнув один із найбільших арсеналів боєприпасів
Під Вінницею вибухнув один із найбільших арсеналів боєприпасів

Головні події і теми доби 26.09.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Під Вінницею вибухнув один із найбільших арсеналів боєприпасів.
  • Журналісти OCCRP заявили, що Українська влада "відмивала" і поставляла зброю до країн під санкціями.
  • Угорщина блокуватиме всі українські ініціативи щодо зближення з ЄС через закон про освіту.

В Україні

  • В околицях Вінниці сталася пожежа на одному із найбільших в Україні складів боєприпасів, що спричинила серію вибухів. Почалася евакуація жителів найближчих населених пунктів. Вибухи були чутні навіть у Києві. Украерорух обмежив польоти авіації у радіусі 55 км від місця арсеналу. 14 поїздів змінили маршрути. За даними Держслужби із надзвичайних ситуацій, постраждало не менше 2 осіб. Міністерство оборони заявило, що пожежа торкнулася тільки 10 % площі складів, де зберігалися танкові боєприпаси, і повідомило, що в гасінні задіяно 2 танка.
  • Інвестиційна компанія Dragon Capital купила одну із популярних українських радіостанцій "Радіо Ера". Керівником проекту призначено колишнього топ-менеджер "Радіо Вести", видань "Коммерсант" і "РБК-Україна" Калниньша. Усіма медіа-ресурсами компанії Dragon Capital керуватиме головний редактор Інтернет-видання та журналу "Новий час" Сич. Колишні власники "Радіо Ера" заявили, що пішли на угоду під тиском влади.
  • Чоловіка, який намагався підпалити будинок та автомобіль депутата від Народного фронту Берези, доставлено із травмами до лікарні. Поліція заявила, що у палія виявлено ​​бойову гранату.
  • На засіданні Київської облради депутат від Блоку Порошенка побив депутата від Батьківщини та зламав йому щелепу. Поліція відкрила кримінальне провадження за статтею "хуліганство".
  • Курс гривні неухильно знижується кожного дня: 26,38 ₴/$ (+0,07 грн), 31,10 ₴/€ (-0,14 грн), 4,59 грн/10₽ (+0,02 грн). Сума угод за день – найвища із початку місяця. Попит на валюту стабільно перевищує пропозицію, незважаючи на період бюджетних платежів, під час якого експортери змушені продавати валюту. Нацбанк в офіційному форматі на торги не виходив. Прем'єр-міністр Гройсман стверджує, що для зростання курсу до 30 грн/$ до кінця року підстав немає.

Київ

  • Прес-служба корпорації "Рошен", головного спонсора реконструкції театру у вигляді "саркофагу" на Андріївському узвозі, заявила, що проектна документація отримала позитивний висновок державної будівельної експертизи. Керівник робочої групи Київради Бондаренко повідомив, що громадські активісти на засідання не ходять, тому група фактично не працює. За його словами, після позитивного висновку експертизи дозвіл на введення будівлі в експлуатацію, скоріше за все, буде отримано.

Війна

  • За офіційними даними штабу антитерористичної операції, минулої доби на Донбасі під час бойових дій поранено ще одного військовослужбовця. Бойовики обстрілювали позиції українських військ поблизу Авдіївки, шахти "Путилівська", у Мар'їнці, а також в околицях Маріуполя та в Кримському Луганській області.

Україна й світ


  • Уряд Угорщини заявив про намір блокувати всі ініціативи України на зближення з ЄС після підписання президентом Порошенком закону про освіту, який, на думку угорської влади, обмежує можливості національних меншин у використанні рідної мови. Міністр освіти Гриневич стверджує, що закон не виключає вивчення угорської мови.
  • Віце-прем'єр-міністр з євроатлантичної інтеграції Климпуш-Цинцадзе заявила, що Канада не готова до введення безвізового режиму з Україною. Наразі може розглядатися лише "дорожня карта" для такої угоди.
  • МЗС РФ вважає, що в Україні не відбувається нічого, що могло б стати приводом для постачання американського летального озброєння Україні.
  • Матеріали розслідування журналістів із групи з документування фактів організованої злочинності та корупції (OCCRP) свідчать, що влада України протягом 2014-2016 рр. через компанії "Техімпекс" і "Укрінмаш" поставляла зброю, боєприпаси та комплектуючіі до військової техніки радянського зразка, купленої в Європі, країнах СНД та в Україні, до Африки, на Близького Сходу, а також в Північної Кореї через фірми в Об'єднаних Арабських еміратах. Схема постачання зброї до країн, що перебувають під санкціями, стала можливою завдяки "дірці" в українському законодавстві, що дозволяє не вказувати в контракті дані сертифіката, які однозначно ідентифікують кінцевого покупця. Журналісти стверджують, що таку схему була використано для "відмивання" зброї.

No comments:

Post a Comment