September 22, 2017

21.09.2017: Порошенко зустрівся з Трампом

Порошенко зустрівся з Трампом
Порошенко зустрівся з Трампом

Головні події і теми доби 21.09.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Порошенко зустрівся з Трампом.
  • Transparency International подала позов на Генпрокуратуру за засекречування рішення суду щодо конфіскації "грошей Януковича".
  • Гривня продовжує дешевшати.

В Україні

  • Верховна Рада цілий день розглядала поправки до президентського закону про реформу судочинства. Усі поправки було відхилено через відсутність кворуму. Відсутність у сесійній залі депутатів не дозволила голові парламенту Парубію "протягнути" роботу депутатів "до переможного кінця" та проголосувати закони про реформування судової системи та пенсійного забезпечення.
  • Кабмін розширив перелік порушень, за які мобільні оператори можуть блокувати абонентів. До нього включені розсилання SMS-спаму та організація дзвінків про проведення лотерей, конкурсів, розіграшів призів, а також поповнення особового рахунку та надання неіснуючих послуг. Крім того, абонент може бути заблокований через аномальну активності (різке збільшення кількості й тривалості дзвінків).
  • Міністерство економічного розвитку вважає, що в першому кварталі поточного року рівень тіньової економіки знизився до 37 % ВВП завдяки нарощуванню ділової активності в легальному секторі, а також поліпшенню інвестиційного та бізнес-клімату в країні.
  • Міжнародна правозахисна організація Transparency International подала позов на Генпрокуратуру, головну військову прокуратуру сил АТО та держпідприємство "Інформаційні судові системи" за фактом незаконного засекречування судового рішення про спецконфіскацію $1,5 млрд, що нібито належали "сім'ї Януковича".
  • Національна поліція засекретила всі судові рішення у справі про вбивство журналіста Шеремета, який загинув унаслідок вибуху автомобіля 24 липня 2016 р.
  • Суд у справі про державну зраду Януковича розглянув відеодокази – записи прес-конференцій колишнього президента, починаючи із 2014 року. Наступне засідання відбудеться 27 вересня.
  • Генпрокурор Луценко призначив військового прокурора Ужгородського гарнізону Ціцака військовим прокурором сил антитерористичної операції.
  • На міжбанківському ринку стійко закріпився тренд на послаблення гривні, навіть незважаючи на настання періоду бюджетних платежів: 26,24 ₴/$ (+0,05 грн), 31,24 ₴/€ (-0,21 грн), 4,51 грн/10₽. Спроби Нацбанку погасити попит на валюту лише ненадовго знизили котирування – банки купили у регулятора $ 27,1 млн за вдвічі більшого попиту, після чого курс продовжив зростання до кінця торгів.

Київ

  • Київрада створила підприємство "Муніципальна охорона", яке займатиметься охороною установ освіти та охорони здоров'я, а також будівель, що перебувають у комунальній власності. Мер Кличко запевнив, що співробітники підприємства не виконуватимуть функції муніципальної міліції.

Війна

  • Згідно з офіційними даними, за попередню добу на Донбасі втрат серед військовослужбовців немає. Бойовики вели інтенсивні обстріли позицій українських військ поблизу Маріуполя, у промзоні Авдіївки, в околицях Горлівки, а також на ділянці фронту в Луганській області поблизу Кримського.
  • Міжнародний Червоний Хрест доставив до Донецька 10 вантажівок з гуманітарною допомогою – продуктовими наборами та будматеріалами загальною вагою 190 т.

Україна й світ


  • У Нью-Йорку, у кулуарах Генеральної Асамблеї ООН, відбулася зустріч президента США Трампа із президентом Порошенком. По її закінченні український президент заявив, що США підтримали ініціативу про введення миротворчого контингенту ООН на Донбас.
    Порошенко також зустрівся з генеральним секретарем ООН Гутеррішем, з яким, за заявою прес-служби, обговорив залучення миротворців для врегулювання "конфлікту" на Донбасі, необхідність посилення заходів для виконання Росією резолюції Генеральної Асамблеї щодо Криму та можливу допомогу ООН у звільненні заручників.
  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг після закінчення зустрічі з главою МЗС РФ Лавровим повідомив про підтримку ідеї введення миротворчої місії ООН на Донбас з мандатом на всю непідконтрольну Україні територію, а не тільки вздовж "лінії розмежування", як запропонувала Росія у проекті резолюції Ради Безпеки.
  • Президент Румунії скасував візит до України через прийняття Верховною Радою закону про освіту, який, на думку румунської влади, ущемляє права національних меншин в Україні.

No comments:

Post a Comment