September 14, 2017

13.09.2017: Україна обговорює варіанти введення миротворців на Донбас

Україна обговорює варіанти введення миротворців на Донбас
Україна обговорює варіанти введення миротворців на Донбас

Головні події і теми доби 13.09.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Керівництво України обговорює з партнерами варіанти введення миротворців на Донбас.
  • Саакашвілі виступив в Чернівцях і має намір прибути до Києва 19 вересня.
  • За наступні 5 років Україна має погасити борги в сумі $28,7 млрд.

В Україні

  • Президент Порошенко призначив новим главою Зовнішньої розвідки главу місії України при НАТО Божка.
  • Уряд затвердив фінансовий план Укрзалізниці без підвищення вартості пасажирських перевезень. Проблему з виділенням вантажного
  • рухомого складу буде розв'язано за допомогою автоматизованої системи розподілу вагонів. Вартість вантажних перевезень буде підвищено вже з 1 жовтня, що, на думку експертів, збільшить витрати виробників і спричинить підвищення цін на промислові товари й продовольство.
  • Кабмін оголосив конкурс на посаду члена Національної агенції з питань боротьби з корупцією, замість заступника голови НАЗК Радецького, що подав у відставку.
  • Новим виконувачем обов'язків директора держпідприємства Укрспирт, за поданням Мінагрополітики, призначено Лунечка, що виконував обов'язки помічника директора та заступника голови профспілкової організації.
  • Нафтогаз оголосив про погашення заборгованості в сумі 385 млн грн і реструктуризації боргу в сумі 680 млн грн за спожитий газ із 65 енергетичними компаніями. У разі реструктуризації Нафтогаз обіцяє списати із сумлінних платників ще близько 325 млн грн.
  • Антимонопольний комітет запропонував Кабміну змінити методику розрахунку ціни на газ, відв'язавши його від вартості на хабі у Німеччині із подальшим транспортуванням до України (за аналогією із формулою Роттердам+ для вугілля). АМКУ вважає, що вартість газу слід розраховувати, виходячи із середньої ціни видобутку в Україні без урахування транспортних витрат до кордону й тарифу на вхід до української газотранспортної системи. Комітет констатував, що Нафтогаз поставляє підприємствам газ за цінами на 1 квітня 2017 року, однак газовий монополіст уже попередив, що всі поставки буде перераховано за новими цінами, якщо Кабмін прийме відповідне рішення.
  • До порту Південний прибуло судно зі США із першою партією вугілля для компанії Центренерго.
  • Суд заарештував будівлю, що належить медіахолдингу "1+1", один із літаків авіакомпанії МАУ та будівлю заводу "Біола" в рамках розслідування справи про виведення грошей із "Приватбанку" його колишніми власниками.
  • Кваліфікаційна комісія прокурорів за заявою групи громадян відкрила дисциплінарне провадження проти генпрокурора Луценка та головного військового прокурора Матіоса за публікацію ними в соціальних мережах повідомлень, які порушують презумпцію невинуватості підслідних.
  • Президент Порошенко обговорив із заступником глави МВФ Ліптоном запровадження в Україні освітньої, медичної і пенсійної реформ, а також створення ефективної системи боротьби з корупцією. Ліптон відзначив позитивні тенденції в економіці України, яка, за його словами, має скористатися цим фактором для завершення реформ і стабільного зростання. Ліптон відзначив хорошу динаміку розвитку співпраці між МВФ та Україною.
  • У попередньому проспекті емісії нових держоблігацій України, які Мінфін сподівається розмістити для викупу попередніх зобов'язань і пролонгації терміну виплат боргу, констатовано, що до 2022 року країна зобов'язана погасити борг на загальну суму $28,7 млрд.
  • Курс гривні продовжує знижуватися за стійкого перевищення попиту на валюту над пропозицією: 26,08 ₴/$ (+0,06 грн), 31,24 ₴/€ (+0,19 грн), 4,52 грн/10₽ (-0,03 грн). За оцінками учасників ринку, НБУ продав банкам близько $6 млн за механізмом "запиту кращого курсу". Фінансові аналітики зазначають, що в умовах сировинної спрямованості економіки України та орієнтації на експорт за відсутності реальних реформ і негативного платіжного балансу передумов для зміцнення курсу гривні немає, вона слабшатиме, що, у свою чергу, призведе до вимивання золотовалютних резервів.

Київ

  • Мер Кличко заявив про готовність столиці до опалювального сезону на 90 %, до його початку ще є місяць для перевірки всіх систем.
  • У вестибюлях київського метро найближчим часом встановлять камери відеоспостереження із функцією розпізнавання облич.

Війна

  • Обстановка на Донбасі залишається складною, обстріли українських позицій бойовиками не припиняються. Основні бойові дії ідуть у населених пунктах в околицях Донецька та у промзоні Авдіївки, де вчора ввечері дістав поранень військовослужбовець.
  • Для дистанційного спостереження за ситуацією на "лінії розмежування" ОБСЄ має намір установити до кінця вересня три відеокамери на контрольних пунктах в'їзду-виїзду Гнутове, Майорськ і Мар'їнка, а також на горі Князя Ігоря на окупованій території поблизу пункту пропуску Станиця Луганська. Сім камер уже функціонують на Донецькій фільтрувальної станції, в Авдіївці, Широкиному, Золотому, Станиці Луганській, на окупованій території – у мікрорайоні Петровського та на шахті "Жовтнева" в Донецьку.
  • У Києві та перед консульством РФ в Одесі відбулися мітинги на підтримку заступника глави Меджлісу Чийгоза, що засуджений російським судом за "організацію незаконних мітингів" у лютому 2014 року. В окупованому Криму знову йдуть обшуки, російські спецслужби затримують кримських татар за різними звинуваченнями. Держдепартамент США назвав звинувачення Чийгоза безпідставним. Глава Меджлісу Чубаров повідомив, що Україна проситиме про екстрадицію Чийгоза "для відбування покарання на батьківщині".

Україна й світ

  • Прокуратура Іспанії визнала, що не має достатніх доказів безпосередньої участі олігарха Фірташа у злочинних діяннях на території країни. Земельний суд Відня відхилив позов іспанської влади про екстрадицію Фірташа та підтвердив, що він має бути висланий до США у справі про відмивання коштів, що отримані злочинним шляхом.
  • Президент Порошенко провів перемовини з генеральним секретарем ОБСЄ Гремінгером, у ході яких, за заявою прес-служби, було скоординовано підходи щодо розміщення місії ООН на всій окупованій території Донбасу. Міністр закордонних справ Клімкін повідомив, що введення миротворців на Донбас можливе тільки за умови повного виведення російських військ і техніки, а мандат місії ООН має поширюватися на всю окуповану територію, включаючи кордон з РФ. Він підкреслив, що не може і йтися про реалізацію російського протекторату під виглядом миротворчої місії. Клімкін заявив, що український проект резолюції Ради Безпеки ООН буде представлено після узгодження із партнерами всіх умов присутності місії на Донбасі. Речник Держдепартаменту Нойерт підтвердила згоду з українською пропозицією про мандат місії, включаючи контроль нею кордону з РФ. Він вважає, що такі заходи створять потенціал для відновлення територіальної цілісності України. Росія запропонувала у своєму проекті резолюції Ради Безпеки ООН урізаний мандат місії лише на півроку і тільки задля озброєної охорони спостерігачів ОБСЄ, без включення до сфери її діяльності кордону, лише за погодженням всіх сторін, якими вона вважає й донбаські "республіки".
  • Міжнародний центр дослідження корупції та організованої злочинності повідомив, що Міністерство оборони США через ланцюжок посередників закуповувало в Україні, Грузії та Казахстані зброю радянського зразка для озброєння повстанців, які воюють проти сирійського режиму президента Асада. Закупівлі почалися ще у вересні 2015 року, їх загальна сума становила $2,2 млрд.
  • Басманний суд Москви подовжив до 13 грудня арешт майна фабрики "Рошен" у Липецьку, що належить президенту Порошенку. Майно заборонено продавати або здавати в оренду, проте рішення не забороняє виробляти продукцію. Керівництво "Рошен" оголосило про зупинку виробництва ще у січні 2017 року.
  • Кабінет міністрів затвердив план виконання рішення РНБО про введення біометричного контролю іноземних громадян на кордонах при в'їзді в Україну.

Тренди

  • Незважаючи на гучні заяви Порошенка, у ЗМІ просочилися відомості про перемовини президента та його оточення із керівництвом "Народного фронту" з метою об'єднання до єдиної партії влади для участі у виборах. Головним ідеологом такого об'єднання називають секретаря РНБО Турчинова.
    Колишній грузинський президент Саакашвілі виступив перед своїми прихильниками в Чернівцях. Він анонсував проведення мітингів усією країною та має намір виїхати 19 вересня до Києва. У цей час МВС порушує кримінальні справи на активістів, які взяли участь у "прориві" кордону та нібито завдали травм прикордонникам і співробітникам поліції. Затримано не менше 5 осіб, одного з яких, колишнього військового капелана, учасника бойових дій на Донбасі, звільненого з полону бойовиків, – заарештовано на 2 місяці без права внесення застави. Мін'юст заявив, що підстав для видачі Саакашвілі Грузії немає, доки не буде отримано офіційний вирок грузинського суду.

No comments:

Post a Comment