September 13, 2017

Волкер вважає, що Саакашвілі має право захищати свої інтереси в суді

Волкер вважає, що Саакашвілі має право захищати свої інтереси в суді
Волкер вважає, що Саакашвілі має право захищати свої інтереси в суді

Головні події і теми доби 12.09.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Спецпредставник Держдепу Волкер вважає, що Саакашвілі має право захищати свої інтереси в суді.
  • У Нью-Йорку відкрилася сесія Генасамблеї ООН, на якій Порошенко має намір просити про введення миротворців на Донбас.
  • До Києва прибув заступник глави МВФ Ліптон.

В Україні

  • Кабінет міністрів розгляне на засіданні у п'ятницю поданий Міністерством фінансів проект бюджету на 2018 р.
  • Колишній президент Грузії Саакашвілі відмовився підписувати адміністративний протокол про незаконний перетин ним державного кордону. Він заявив, що його паспорт було вилучено співробітниками прикордонної служби при в'їзді до України, при цьому йому не було видано документ апатрида (особи без громадянства). Радник міністра внутрішніх справ Шевченко стверджує, що у прикордонників не було достатніх підстав для затримання Саакашвілі, проте поліція має намір затримати осіб, що незаконно перетнули разом із ним кордон. Міністр юстиції Петренко заявив, що документи про екстрадицію Саакашвілі до Грузії вивчають у Генпрокуратурі, але остаточного рішення про висилання поки не прийнято. Спецпредставник США із врегулювання в Україні Волкер заявив, що Саакашвілі потрібно надати можливість захистити свої права в суді, якщо Україна претендує на статус правової держави.
  • Генпрокуратура відмовилася надати інформацію про хід слідства у справі про "конституційний переворот" 2010 року, унаслідок якого колишній президент Янукович здобув додаткові повноваження, не передбачені законодавством.
  • На хабарі у $7 тис. затримано голову правління державної акціонерної компанії "Хліб України".
  • Міністерство освіти виключило російську мову із переліку предметів для проходження Зовнішнього незалежного оцінювання 2018 року.
  • Глава компанії "Укренерго" Ковальчук заявив, що проблем у поточному опалювальному сезоні не буде, запаси вугілля на електростанціях більші за минулорічні, планові ремонти йдуть за графіком і будуть завершені в строк.
  • Новим членом наглядової ради Нафтогазу, замість іноземного незалежного члена ради Проктора, що пішов у відставку, стане колишній міністр фінансів Мітюков.
  • Укрзалізниця оцінила збитки від пасажирських перевезень у 2017 році в 11 млрд грн. Фіндиректор Укрзалізниці Рязанцев під час презентації стратегії розвитку заявив, що держава ці збитки із року в рік не покриває, проте компанія має намір інвестувати у розвиток $5,9 млрд протягом наступних 5 років, у тому числі понад $4 млрд – в оновлення рухомого складу.
  • До Києва прибув перший заступник директора-розпорядника МВФ Ліптон. Він зустрінеться із чиновниками уряду та Нацбанку в рамках підготовки візиту місії фонду наприкінці вересня.
  • НБУ повідомив про зростання чистих золотовалютних резервів в серпні до $5,4 млрд з $4,9 млрд на початку року. Держборг України за цей час виріс більш ніж на $5,0 млрд за негативного балансу зовнішньої торгівлі.
  • Після невеликого зміцнення гривня на міжбанківському ринку знов ослабла – імпортери пального купували валюту через зростання світових цін на енергоресурси: 26,02 ₴/$ (+0,01 грн), 31,05 ₴/€ (-0,15 грн ), 4,55 грн/10₽ (-0,03 грн). Нацбанк в офіційному форматі на торги не виходив. Готівковий ринок негайно відреагував підвищенням курсу покупки й продажу на 12-16 коп., що свідчить про високі інфляційні очікування. Багато в чому ситуація з курсом залежатиме від успіху поїздки міністра фінансів Данилюка до провідних світових фінансових центрів, де він має намір представити проект розміщення нових довготермінових українських євробондів із високою прибутковістю, за рахунок яких уряд має намір викупити єврооблігації із датою погашення у 2019-2020 роках.

Війна

  • За офіційними даними штабу антитерористичної операції, бойовики не припиняли обстрілів позицій української армії, які посилилися у нічний час. Із мінометів було обстріляно Авдіївку, населені пункти в околицях Донецька й Маріуполя. На багатьох ділянках фронту у Донецькій області та в районі Кримського в Луганській області бойовики обстріляли українські позиції зі стрілецької зброї і гранатометів. Унаслідок бойових дій поранено 2 військовослужбовців. Українські офіцери Спільного центру з контролю та координації заявили, що бойовики ведуть провокаційні обстріли для дискредитації українських військ, після чого підривають інженерні боєприпаси поблизу своїх позицій для імітації обстрілів з української сторони.
  • У Дніпропетровську через самовідведення членів суду не зміг розпочатися процес проти ватажка ЛНР Плотницького та його спільників, які збили в червні 2014 року військово-транспортний літак Іл-76 над Луганським аеропортом, унаслідок чого загинули 40 десантників і 9 членів екіпажу.
    Прес-служба СБУ в Донецькій і Луганській областях повідомила про завершення розслідування злочинів 132 "співробітників силових структур і чиновників ЛНР і ДНР" і направила матеріали до суду. Оголошено підозри учасникам терористичної групи, що затримана у Харківській області, яку курирували спецслужби РФ.

Україна й світ

  • У Нью-Йорку відкрилася сесія Генеральної Асамблеї ООН. На сесії, яка триватиме рік, буде вжито зусилля для складання першого міжурядового договору з проблем міграції, а також продовжиться обговорення реформи ООН. 20 вересня для підписання буде відкрито Договір про заборону ядерної зброї, підписувати який заздалегідь відмовилися найбільші ядерні держави. У цей самий час на сесії має намір виступити президент Порошенко, який збирається внести пропозицію про введення миротворчого контингенту на Донбас.
    Заступник міністра закордонних справ Польщі Бартош заявив про готовність підтримати введення миротворчої місії на Донбас і "відновлення поваги до світового порядку" наступного року у період її повноважень як непостійного члена Ради Безпеки ООН. Раніше ідею введення військової місії підтримав міністр закордонних справ Естонії Міксер. Росія запропонувала ввести місію ООН, озброєну легким стрілецьким зброєнням, із піврічним мандатом для захисту спостерігачів ОБСЄ та контролю відведення військ від "лінії розмежування.
  • Державна прикордонна служба стверджує, що угруповання російських і білоруських військ, задіяних в навчаннях Захід-2017, недостатньо для вторгнення в Україну.
  • Росія здійснила успішні випробування міжконтинентальної балістичної ракети "Ярс" із боєголовками, що розділяються, яка була запущена з космодрому Плесецьк в Архангельській області та приземлилася на Камчатці.
  • Держсекретар США Тіллерсон заявив, що його метою є нормалізація відносин із Росією. Проте, Держдепартамент відкинув російський "нульовий варіант", в якому не згадувалося про факт агресії в Україні та Сирії, і за рамки переговорів виносився факт втручання російських спецслужб у передвиборну кампанію США.
  • Віце-прем'єр-міністр з євроатлантичної інтеграції Климпуш-Цинцадзе заявила, що Україна "наблизилася до прийняття рішення влади США про надання летальної оборонної зброї".
  • Укртрансгаз протягом місяця прокачає до Європи значні додаткові обсяги російського газу через ремонт першої черги газогону "Північний потік".
  • Адвокати заступника глави Меджлісу Чийгоза заявили про подачу апеляції на рішення суду в окупованому Криму, який засудив його до 8 років колонії суворого режиму за участь у "несанкціонованому мітингу" кримських татар в лютому 2014 року проти захоплення півострова. Міністерства закордонних справ США та Великої Британії вважають вирок Чийгоза незаконним.

Тренди


  • Заступник генпрокурора Енин заявив, що Єврокомісія не підтвердила інформацію про наявність коштів та активів сім'ї колишнього президента Януковича в країнах ЄС. Раніше він повідомляв про арешт правоохоронними органами Швейцарії коштів Януковича у кількох банках.
  • Радник міністра внутрішніх справ депутат Геращенко повідомив про внесення до бази даних "сепаратистів і терористів" сайту "Миротворець", крім колишнього президента Грузії Саакашвілі, ще й глави парламентської фракції "Батьківщина" Тимошенко, а також депутатів Власенка, Дерев'янка й Добродомова, які допомогли Саакашвілі в перетині кордону. Користувачі соцмереж і громадські активісти вважають, що таким чином сайт повністю делегітимізував свою діяльність і використовується міністром Аваковим і його оточенням для переслідування політичних конкурентів.
    Прес-служба СБУ стверджує, що інформація про замінування пункту пропуску Шегині надійшла від аноніма. У разі мінування співробітники Держприкордонслужби зобов'язані евакуювати людей, що перебувають у районі пункту пропуску Шегині, проте таких спроб зроблено не було, що свідчить про замовний характер "мінування" з боку влади.
    Деякі політичні експерти вважають, що міністр Аваков, побачивши слабкість президента Порошенка, спробує "розгойдати" ситуацію в країні на свою користь із застосуванням націоналістичних парамілітарних угруповань, а також свого колишнього помічника Ківи, який очолив Соціалістичну партію. Ківа заявив про готовність "очолити рух анти-Саакашвілі". Експерти одностайно називають такі дії підривом державності України в інтересах агресора та спробою "закрутити гайки" для нейтралізації протестних рухів у громадянському суспільстві.
    У соцмережі Фейсбук опубліковано відео появи військового гелікоптера Ка-52, який вторгся на контрольовану територію України у Херсонській області на глибину більше 40 км. Повідомлення про інцидент на офіційних сайтах і в ЗМІ відсутні.

No comments:

Post a Comment