September 05, 2017

04.09.2017: Генпрокуратура повідомила про арешт "золота Януковича" в Європі

Генпрокуратура повідомила про арешт "золота Януковича" в Європі
Генпрокуратура повідомила про арешт "золота Януковича" в Європі

Головні події і теми доби 04.09.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Генпрокуратура повідомила про арешт півтонни "золота Януковича" в Європі.
  • НБУ не розуміє, що таке біткоіни.
  • Курс гривні продовжує падати.

В Україні

  • Заступник генерального прокурора Єнін заявив, що в "одній з європейських країн" заарештовано близько півтонни золота, що належить колишньому президенту Януковичу. Воно було вивезено з країни у період його перебування на посаді. Єнін повідомив про арешт за кордоном активів і коштів сім'ї Януковича, а також його оточення на загальну суму понад $200 млн.
  • Військова прокуратура направила до суду обвинувальний висновок щодо чиновників Держприкордонслужби про розтрату державних коштів, асигнованих на реалізацію проекту "Стіна" на українсько-російському кордоні.
  • НАБУ не знайшла доказів зловживань при розслідуванні справи щодо заступника глави НБУ Рожкової.
  • Генпрокуратура закрила справу про можливу невиплату податків міністром фінансів Данилюком.
  • Вартість скрапленого газу на автозаправках незначно знизилася, проте залишається в півтора рази вищою, ніж до стрибка цін.
  • Агентство Moody's підвищило кредитні рейтинги Києва та Харкова, змінивши прогноз за рейтингом зі стабільного на позитивний. Проте, самі рейтинги (Caa3 і Caa2) є свідченням зобов'язань доволі низької якості, схильних до високих кредитних ризиків.
  • Прем'єр-міністр Гройсман оголосив, що уряд завершує роботу над проектом бюджету на наступний рік, який буде внесено до парламенту у встановлений термін – 15 вересня. Гройсман оголосив, що головними пріоритетами у проекті бюджету будуть децентралізація, підтримка реального сектора економіки, медицина, оборона й дороги. На оборону планується виділити 5 % ВВП.
  • Рада фінансової стабільності не визнала біткоіни валютою, грошовим сурогатом або електронними грошима. На відміну від валюти, у нього немає централізованого емітента, проте він є предметом торгівлі як товар. Майнінг біткоінов не є порушенням законодавства.
    У Києві та Харкові з'явилися перші кріптомати – термінали для поповнення Bitcoin-гаманців.
  • Міністр фінансів Данилюк сподівається, що поточна (шоста) програма співпраці з МВФ буде повністю реалізована й стане останньою. Усі попередні закінчувалися після отримання кількох траншів через нездатність української влади виконати взяті на себе зобов'язання.
  • Рада фінансової стабільності констатувала, що прогноз рівня інфляції буде вищим за визначений у бюджеті на 2017 рік (8 ± 2 %) за рахунок зростання цін на овочі, фрукти й тютюнові вироби. Віце-прем'єр міністр Кубів продовжує стверджувати, що за підсумками року рівень інфляції залишиться у прогнозованих межах – близько 11,2 %, а зростання ВВП становитиме 2,0 %.
  • Вихідний день у США практично не вплинув на ситуацію на валютному ринку. Обсяги торгів були середніми за істотного перевищення попиту на валюту над пропозицією, що спричинило подальше ослаблення гривні: 25,90 ₴/$ (+0,16 грн), 30,84 ₴/€ (+0,15 грн), 4,49 грн/10₽ (+0,05 грн). Нацбанк на торги не виходив. На готівковому ринку виник ажіотаж через тренд на зміцнення долара – курс продажу долара перевищував 26,20 грн/$. Заступник глави НБУ Сологуб заявив, що регулятор не надає прогнозами курсу – його "має  встановлювати ринок".

Київ

  • Власники магазину на вулиці Грушевського, що знищили графіті "ікони революції", подали заяву про пошук осіб, які завдали значних збитків (за розбиті вітрини). Орендодавець приміщення заявив, що договір із магазином не подовжуватиметься. Автор графіті повідомив про домовленість із міністром культури Нищуком про відновлення малюнків після вирішення офіційних та організаційних питань.

Війна

  • Обстановка на Донбасі не змінюється. Бойовики не припиняють обстріли позицій українських військ зі стрілецької зброї і гранатометів усією лінією фронту. За попередню добу, за офіційними зведеннями, втрат серед українських військовослужбовців немає.

Україна й світ

  • Посли ЄС 6 вересня мають подовжити санкції проти Росії ще на півроку.
  • Нідерланди перевірять законність участі двох компаній своєї юрисдикції у будівництві Керченського моста.
  • Усією територією Росії проходять навчання ракетних військ із відпрацюванням хімічної атаки. Депутати від "Народного фронту" наполягають на посиленні заходів безпеки на кордоні під час проведення спільних російсько-білоруських військових навчань "Захід-2017" 14-20 вересня. Із 4 по 8 вересня Україна та США здійснять інспекційний політ над територіями Росії і Білорусі в рамках Договору з відкритого неба.

Тренди


  • Представники партії "Рух нових сил Саакашвілі" заявили про відсутність юридичних перешкод для повернення їхнього лідера до України. За їхніми словами, влада готує провокації на пропускному пункті за участі "тітушек". Глава партії "Самопоміч", мер Львова Садовий, пообіцяв, що депутати Верховної Ради від його партії зустрічатимуть Саакашвілі на пункті пропуску Кролевець. Він висловив надію, що Порошенко спроможеться змінити своє непродумане рішення, і 10 вересня не стане днем ​​ганьби для України. Держприкордонслужба заявила, що не збирається впускати Саакашвілі до України, оскільки його паспорт недійсний. Саакашвілі повідомив, що без будь-яких перешкод відвідує різні країни з українським паспортом.
  • Представник президента у Верховній Раді депутат Луценко повідомила, що законопроект "про реінтеграцію Донбасу" готовий на 99 %, а єдиним невирішеним питанням залишається формат і статус миротворчої місії. Порошенко має намір внести пропозицію про введення місії в Україну у своєму виступі на Генеральній Асамблеї ООН 12 вересня. Тексту законопроекту досі немає у відкритому доступі й на сайті Верховної Ради. Заступник міністра у справах окупованих територій Тука висловив сумнів щодо можливості введення миротворчої місії на Донбас.

No comments:

Post a Comment