August 30, 2017

29.08.2017: У Києві вшанували пам'ять жертв трагедії під Іловайськом

29.08.2017:  У Києві вшанували пам'ять жертв трагедії під Іловайськом
29.08.2017:  У Києві вшанували пам'ять жертв трагедії під Іловайськом

Головні події і теми доби 29.08.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • У Києві вшанували пам'ять жертв трагедії під Іловайськом.
  • АМКУ перевіряє постачальників скрапленого газу через стрибок цін.
  • Експорт електроенергії із початку року виріс більш ніж на 40 %.
  • Українського громадянина, якого викрадено у Білорусі, можливо вивезено до РФ.

В Україні

  • Прем'єр-міністр Гройсман назвав підвищення цін на скраплений газ "диверсією проти України". Він доручив уряду, Антимонопольному комітету, Державній фіскальної службі та правоохоронним органам розібратися із ситуацією. Газ виріс у ціні майже на 50 % за три тижні та перевищив європейські ціни. Чиновник Антимонопольного комітету визнав факт різкого зростання цін на заправках, проте спробував пояснити ситуацію "сезонним фактором", адміністративними заходами з боку Росії і "плановими ремонтами заводів". Експерти ж пов'язують події на ринку скрапленого газу з діями СБУ, яка заблокувала рахунки понад 30 великих імпортерів газу. На думку деяких аналітиків, СБУ діє в інтересах бізнес-структур колишнього глави адміністрації президента Медведчука, кума російського президента Путіна, які внаслідок "зачистки" ринку отримають на ньому монопольні позиції. Великі постачальники скрапленого газу заявили, що "пік ціни вже пройдено", при цьому більшість громадян впевнені, що ціни на газ на заправках знизяться незначно.
  • Представник президента у Верховній Раді Луценко заявила, що у Порошенка є дві кандидатури на пост глави НБУ. Він визначиться із кандидатом і внесе подання до парламенту до кінця вересня. За її словами, це буде "рівновіддалений від політичних сил незалежний банкір".
  • Міністерство енергетики повідомило, що за 7 місяців із початку року Україна збільшила експорт електроенергії на 43 %, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Транспортна блокада ОРДЛО абсолютно не вплинула на показники, хоча прем'єр-міністр Гройсман і чиновники адміністрації президента стверджували, що блокада спричинить важкі наслідки для економіки.
  • Державний пакет акцій "Донбасенерго" не вдалося продати навіть із третьої спроби. Експерти вважають, що включення до складу майна компанії Старобешівської ТЕС, яка розташована на окупованій території, робить покупку економічно недоцільною.
  • За повідомленням державної фіскальної служби, із початку року на підприємствах виявлено 1,6 тис. неофіційно працюючих, донараховано 250 млн грн податку на доходи фізичних осіб, 89 млн грн єдиного соціального внеску та 19 млн грн військового збору. За оцінками експертів, може йтися про суми, у сотні разів більші. Крім того, перевіркою офіційного оформлення працівників має займатися державна інспекція з питань праці.
  • У Києві відбулося офіційне відкриття найбільшого сервісного офісу для видачі біометричних паспортів та ID-карт.
  • Печерський суд визнав потерпілим депутата Полякова, якому НАБУ висунуло звинувачення у незаконній торгівлі бурштином.
  • Бюджетні витрати експортерів наприкінці місяця визначили тренд зміцнення гривні: 25,44 ₴/$ (-0,08 грн), 30,65 ₴/€ (+0,22 грн), 4,35 грн/10₽ (-0, 01 грн). Нацбанк викупив надлишки валюти на суму $32,2 млн. На думку фінансових експертів, регулятор розраховував на істотніше поповнення золотовалютних резервів після "довгих" вихідних, проте імпортери купили майже весь запропонований обсяг валюти.

Війна

  • За офіційними даними штабу антитерористичної операції, втрат серед українських військовослужбовців за останню добу немає. Бойовики вели періодичні провокаційні обстріли позицій українських військ, в окремих випадках було відкрито вогонь у відповідь. Прес-секретар українського представника на мінських переговорах Оліфер повідомила, що Україна ініціює 31 серпня відеоконференцію через порушення режиму припинення вогню бойовиками.
  • Із 1 вересня контрольні пункти в'їзду-виїзду (КПВВ) на окуповану територію переходять на осінній режим роботи – з 7:00 до 18:30.
  • На Михайлівській площі в Києві вшанували пам'ять бійців, які загинули під час Иловайскої трагедії.

Україна й світ


  • Генпрокуратура відкрила кримінальну справу за статтею "умисне вбивство" за фактом зникнення українського громадянина на території Білорусі. Депутат Геращенко стверджує, що сина українського офіцера викрадено ФСБ РФ. Адвокат Фейгін не виключає, що викраденого могли перевезти на територію Росії і тримати як заручника для обміну на російського контрактника ГРУ Агєєва, якого захоплено під час бою на Донбасі.
  • Міністр закордонних справ Німеччини Габріель закликав США до "розумного поводження" з Росією та заявив, що американські санкції викликали значне занепокоєння в Європі через "непередбачувані побічні ефекти". Він наполягає на тому, що в ЄС не хотіли б повністю руйнувати економічні відносини з Росією. МЗС Німеччини вважає, що санкції США проти РФ "порушують міжнародне право".
  • СБУ заборонила в'їзд на 3 роки двом іспанським журналістам, яких підозрює в антиукраїнській діяльності при висвітленні військових дій на Донбасі.
  • Спільні російсько-білоруські військові навчання Захід-2017 проходитимуть з 14 по 20 вересня на території Білорусі та Росії уздовж кордонів з європейськими країнами. Офіційно в навчаннях братимуть участь 12 тис. осіб, проте за оцінками експертів, може йтися про 100 і більше тисяч військовослужбовців. Військова техніка та особовий склад армії РФ перекидається до Білорусі вже із середини липня. Заступник міністра оборони РФ Фомін стверджує, що навчання матимуть суто оборонний характер, проте оборонні структури країн ЄС, що є сусідами із Білоруссю та Росією, вважають, що під час навчань можливі непередбачувані провокації. Секретар РНБО Турчинов не виключає, що Росія може створити в Білорусі ударне угруповання військ для вторгнення в Україну.

No comments:

Post a Comment