August 31, 2017

30.08.2017: З України вислано журналістку Першого каналу РФ

З України вислано журналістку Першого каналу РФ
З України вислано журналістку Першого каналу РФ

Головні події і теми доби 30.08.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • З України вислано журналістку Першого каналу РФ.
  • На осінню сесію Верховної Ради буде винесено "5 реформ" Кабміну та закон про реінтеграцію Донбасу.
  • Третій день поспіль на Донбасі – без втрат серед українських військовослужбовців.

В Україні

  • Прем'єр-міністр Гройсман очікує від депутатів Верховної Ради прийняття вже найближчим часом п'яти пакетів законопроектів про реформи пенсійної системи, медицини, освіти, електронної довірчої системи та міжнародних стандартів фінансової звітності.
  • Кабмін підвищив розміри грошового забезпечення військовослужбовців з 1 січня 2018 року, а також різко підняв зарплати співробітникам прокуратури.
  • Держстат повідомив, що в липні 2017 року реальна заробітна плата зросла більш ніж на 17 %, порівняно із липнем минулого року.
  • Ціни на скраплений газ на заправках продовжують зростати, проте вже не так швидко, як тижнем раніше. Президент Порошенко заявив, що ціни на газ знизяться у другій половині вересня. Він звинуватив Росію в газовому тиску й наполягає на тому, що український бізнес має розвивати власне виробництво.
  • Платіжний баланс України в липні зведено із дефіцитом в $285 млн після трьох місяців профіциту.
  • Агентство Moody's підвищило кредитні рейтинги в національній та іноземній валюті 6 українських банків, включаючи Приватбанк та Ощадбанк.
  • Несподівано наприкінці місяця на торгах зафіксовано істотне ослаблення курсу гривні, незважаючи на період бюджетних платежів: 25,58 ₴/$ (+0,14 грн), 30,48 ₴/€ (-0,17 грн), 4,36 грн/10₽ (+0,01 грн). Через різке падіння курсу гривні Нацбанк був змушений продавати долари, проте точна сума продажу невідома, оскільки його було проведено за "запитом кращого курсу".

Війна

  • За офіційними даними, серед українських військовослужбовців немає втрат третій день поспіль. Протягом попередньої доби бойовики вели провокаційні обстріли позицій українських військ зі стрілецької зброї і гранатометів, важке озброєння не застосовувалося.
  • Луганське енергетичне об'єднання заявило, що в області може вже цієї зими настати енергетичний колапс через неможливість планової підготовки мереж. У заяві сказано, що з підприємства масово звільняються фахівці через невиплати зарплати. Рахунки підприємства заарештовано, коштів на погашення боргів перед Енергоринком і бюджетом, а також на виплату штрафів немає. Заборгованість утворилася через неплатежі за поставлену електроенергію на окуповану територію, а також "борги житлово-комунальних підприємств області".
  • Секретар РНБО Турчинов повідомив, що закон про "реінтеграцію Донбасу" "практично узгоджено" та буде внесено президентом до парламенту до початку осінньої сесії.

Україна й світ

  • НАТО направить 3 спостерігачів на спільні російсько-білоруські навчання "Захід-2017".

  • Глава Єврокомісії Юнкер заявив, що Україна не має права претендувати на членство ЄС і НАТО, як проголосив президент Порошенко. Посол України при ЄС Точицький висловив стурбованість висловлюваннями Юнкера та звернувся до Єврокомісії за роз'ясненнями, оскільки вони були розтиражовані російськими пропагандистськими ЗМІ. Колишній генеральний секретар НАТО Расмуссен вважає, що подібні заяви відштовхують тих, хто прагне європейського майбутнього. Він підкреслив, що Юнкеру "варто було б зрозуміти", що безпека України є ключовою для безпеки ЄС, а конфлікт на Донбасі впливає на всю Європу.
  • Спецпредставник держдепартаменту США Волкер вважає поганою ідеєю відновлення ядерного статусу України, адже це "не зміцнить її безпеку, а ефект може бути зворотнім". На його думку, реакція міжнародної спільноти, США, Великої Британії і Франції на агресію Росії є провалом, оскільки Україні були надані гарантії безпеки. Волкер заявив, що здаватися не варто, потрібно спробувати відновити територіальну цілісність України. Він стверджує, що між окупацією Криму й Донбасу немає жодної різниці, ці питання не можна вирішувати окремо, заморозивши на невизначений час кримське питання, як пропонують деякі німецькі політики.
  • Президент Франції Макрон заявив про серйозні розбіжності із президентом РФ Путіним і підкреслив, що Франція не дозволить, щоб йому все зійшло з рук щодо України.
  • Порошенко на зустрічі з делегацією Конгресу США закликав американську владу надати Україні летальну зброю.
  • СБУ видворила з України журналістку російського пропагандистського Першого каналу Курбатову та заборонила їй в'їзд до країни на 3 роки. Російська влада назвала видворення "провокацією" та пообіцяли дати адекватну відповідь.

No comments:

Post a Comment