August 24, 2017

23.08.2017: Нацбанк скасував обмеження на видачу готівкової валюти

Нацбанк скасував обмеження на видачу готівкової валюти
Нацбанк скасував обмеження на видачу готівкової валюти

Головні події і теми доби 23.08.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Нацбанк скасував обмеження на видачу готівкової валюти.
  • У Мінську домовилися про "безстрокове перемир'я" із півночі 25 серпня.

В Україні

  • Керівником "Укртрансгазу" призначено топ-менеджера польського газового концерну PGNiG Станчака за пропозицією глави Нафтогазу Коболєва.
  • Президент Порошенко на церемонії підняття національного прапора пообіцяв, що Україна побудує новий патронний завод, на що вже асигновано 1,4 млрд грн, а в бюджеті на 2017 рік на оборонні потреби передбачено 64,5 млрд грн. Міністр оборони Полторак повідомив, що з нагоди свята бійці на передовій отримають по 1000 грн.
  • Укравтодор повідомив, що на 18 серпня відремонтовано 756 км автомобільних доріг із 3438 км, що передбачено планом робіт. За півтора літніх місяці відремонтовано всього 384 км.
  • Фонд держмайна оголосив конкурс з відбору оцінювачів вартості державного пакета акцій Одеського припортового заводу для підготовки його до продажу.
  • 25 % держпакету акцій "Сумиобленерго” не продано через відсутність заявок на купівлю.
  • Ціна скрапленого газу на заправках продовжує зростати й досягла в Києві вже 16,5 грн/л. Через гострий дефіцит пального в святкові дні, на думку учасників ринку, роздрібна ціна автогазу може зрости до 17 і навіть до 18 грн/л.
  • Після скандалу з багатомільйонними виплатами чиновникам Міністерства юстиції Кабмін установив для них максимальний розмір винагороди в 200 прожиткових мінімумів (308 тис. грн).
  • Суд подовжив запобіжний захід голові Державної фіскальної служби Насірову ще на 2 місяці у вигляді застави в 100 млн грн і носіння електронного браслету.
  • НБУ скасував обмеження для фізичних осіб на зняття готівкової валюти із кас банків і банкоматів.
  • Курс гривні знизився після початку виплат експортерам ПДВ, що викликало зменшення пропозиції: 25,55 ₴/$ (+0,09 грн), 30,13 ₴/€ (+0,18 грн), 4,32 грн/10₽ (+0,01 грн). На думку експертів валютного ринку, після "довгих" вихідних гривня знову зміцниться через необхідність продажу валюти експортерами для податкових платежів.

Київ

  • Компанія Київенерго повідомила, що борги київських споживачів за світло перевищили 1 млрд грн. Повний контроль над підприємством отримав олігарх Ахметов після купівлі 25 % держпакету акцій за стартовою ціною. У Київраді неодноразово заявляли про необхідність повернення Київенерго у власність міста, однак далі слів справа не пішла.

Війна

  • Прес-секретар представника України на мінських переговорах Оліфер повідомила, що учасники Тристоронньої контактної групи разом із "представниками ОРДЛО" домовилися про "безстрокове" припинення вогню із початку доби 25 серпня, оголошеного главами держав "Нормандське четвірки в ході телефонних переговорів". Вона зазначила, що переговори зі звільнення заручників заблоковані бойовиками, які вимагають звільнення 43 осіб, що не мають стосунку до "подій на Донбасі".
    Глава моніторингової місії ОБСЄ в Україні Апакан заявив, що всі підрозділи по обидві боки "лінії розмежування" мають бути повідомлені про початок перемир'я, а порушники режиму припинення вогню – покарані. Він наполягає на виконанні всіх зобов'язань із мінських домовленостей, що дозволить здійснити розмінування під контролем "Спільного центру з контролю та координації". Апакан зажадав "ефективно боротися з тими, хто загрожує й переслідує спостерігачів місії або заважає дистанційному спостереженню".
    У ході бойових дій на Донбасі за попередню добу поранено й травмовано 2 військовослужбовців.
  • До Дня незалежності України РФ відправила на окупований Донбас ще один "гуманітарний конвой".

Україна й світ


  • Міністр оборони Полторак заявив, що летальну зброю Україні надала тільки Литва. У Держдепартаменті США повідомили, що питання про постачання зброї Україні остаточно не відкинуто та "розглядається". Сенатор від Республіканської партії Маккейн знов закликав адміністрацію поставити летальну озброєння Україні. На цьому ж наполягає і Міністерство оборони США. Реакція Росії прогнозована – прес-секретар президента РФ Пєсков заявив, що постачання американської зброї "може спровокувати черговий виток напруженості на Донбасі".
  • Російська компанія Технопромекспорт оголосила конкурс на виконання робіт з монтажу на Сімферопольській і Севастопольській ТЕС газотурбінних установок Siemens, що поставлені до окупованого Криму в обхід санкцій.
  • Президент Трамп привітав Порошенка з Днем незалежності України, пообіцявши підтримувати Україну у відновленні її суверенітету й територіальної цілісності.
  • Глава СБУ Грицак вважає за доцільне введення візового режиму з РФ.

No comments:

Post a Comment