August 22, 2017

21.08.2017: Ціни на скраплений газ на заправках злетіли до 15 грн/л.

Ціни на скраплений газ на заправках злетіли до 15 грн/л.
Ціни на скраплений газ на заправках злетіли до 15 грн/л.

Головні події і теми доби 21.08.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Ціни на скраплений газ на заправках злетіли до 15 грн/л.
  • Кабмін змінив порядок нарахування субсидій на комунальні послуги.
  • Волкер і Сурков обговорили реалізацію мінських домовленостей.

В Україні

  • Президент Порошенко підвищив начальника управління СБУ у Донецькій області Куця, передавши йому в підпорядкування ще й управління СБУ в Луганській області. Таким чином, створено головне управління по Донецькій і Луганській областях, яке очолив Куць.
  • Кабмін змінив порядок нарахування субсидій на оплату комунальних послуг. Для  нарахування використовуватимуться дані про доходи за 2 попередні квартали, а не за 4, як було раніше. Субсидія може бути нарахована, якщо заборгованість за послуги не перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Безробітні зможуть отримати субсидію в розмірі не більше 2 прожиткових мінімумів.
  • Із 1 вересня ціни на газ для промисловості виростуть на 6,3-6,7 %.
  • За перші сім місяців на дотацію сільгоспвиробникам із бюджету виділено 1,91 млрд грн. Левову частку цієї суми (809 млн грн) отримали олігархи Косюк, власник "Миронівського хлібопродукту" ("Наша ряба") та Бахматюк, власник агрокорпорації "Укрлендфармінг" (142 млн грн).
  • Курс гривні зміцнився на тлі перевищення пропозиції валюти над попитом: 25,44 ₴/$ (-0,04 грн), 29,92 ₴/€, 4,30 грн/10₽ (+0,01 грн). НБУ викупив у банків надлишки валюти на аукціоні в сумі $50,9 млн.

Війна

  • За офіційними даними, у ході військових дій попередньої доби на Донбасі загинув український військовослужбовець, ще один – дістав поранень. Під обстріл бойовиків потрапили населені пункти Жованка в околицях Горлівки, Водяне Ясинуватського району та Мар'їнка.

Україна й світ

  • Спецпредставником України з врегулювання у Придністров'ї призначено посла Крижанівського, який уже виконував цю функцію в 2008-2010 рр.
  • У Мінську протягом 3 годин, без участі представників України, відбувалась зустріч спецпредставника Держдепартаменту США Волкера із помічником президента РФ Сурковим. По її закінченні Сурков заявив, що "прихильність мінським угодами під сумнів не ставилася, обидві сторони запропонували новаторські підходи щодо їх реалізації". Волкер розповість про результати зустрічі 22 серпня в Вільнюсі, куди прибуде з візитом для обговорення врегулювання на Донбасі.
  • Глава Пентагону Меттіс заявив, що дипломатичний тиск на Росію має бути подовжений для виконання нею мінських домовленостей. Ідеться про негайне припинення вогню, відведення важких озброєнь і безперешкодний доступ спостерігачів ОБСЄ на всю територію, контрольовану бойовиками.

Тренди


  • Ціна на скраплений газ на автозаправках за останні кілька тижнів злетіла на 30-50 % і перевищила 15,0 грн/л, причому тільки за останню добу – виросла на 1,5-2,0 грн/л. Трейдери пояснюють підвищення зупинкою підприємств у Білорусі та Росії. Однак деякі експерти пов'язують стрибок цін із діями СБУ, яка заблокувала рахунки кількох десятків великих імпортерів, і вважають, що в країні відбувається переділ ринку на користь структур, пов'язаних із кумом російського президента Путіна Медведчуком.
  • Користувачі соціальних мереж обурені позамежними виплатами чиновникам Міністерства юстиції, які отримали в травні-червні зарплати та винагороди в сумі понад 1,0 млн грн, а один з них – понад 4,5 млн. Мін'юст пояснив ці виплати новим порядком відрахувань від повернутих боргів, відповідно до якого державні виконавці отримують частку від 10 % збору із повернених коштів, ще частину суми отримують їх безпосередні керівники. Такий порядок було введено 2016 року постановою Кабміну.

No comments:

Post a Comment