August 16, 2017

15.08.2017: Постпред України при ООН Сергєєв підтвердив держзраду Януковича

Постпред України при ООН Сергєєв підтвердив держзраду Януковича
Постпред України при ООН Сергєєв підтвердив держзраду Януковича

Головні події і теми доби 15.08.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Постпред України при ООН Сергєєв підтвердив держзраду Януковича.
  • Обрано нового члена НАЗК замість Рябошапки, який подав у відставку.
  • Главі Центру протидії корупції Шабуніну загрожує тюремний термін за "побиття" "журналіста".

В Україні

  • РНБО доручила Нафтогазу провести модернізацію газотранспортної системи у відповідь на рішення компанії про скорочення інвестицій у дочірню компанію Укртрансгаз. На розвитку газотранспортної системи наполягають і чиновники з Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг.
  • На судовому засіданні в заочному процесі за звинуваченням у державній зраді колишнього президента Януковича виступив головний свідок звинувачення – колишній представник України при ООН Сергєєв. Він повідомив, що особисто був присутній на всіх засіданнях Ради Безпеки ООН у лютому-березні 2014 року, на яких постійний представник Росії Чуркін зачитав і легалізував лист Януковича із проханням про введення військ в Україну.
  • НАБУ повідомило, що фірма – генеральний підрядник робіт за проектом "Стіна" має ознаки фіктивності, її директором була прибиральниця, а кошти відмивалися через банк "Глобус".
  • Конкурсна комісія обрала доцента Київського університету Серьогіна членом Національного агентства з питань запобігання корупції замість Рябошапки, що подав у відставку.
  • Глава НАЗК Корчак пояснила відсутність результату перевірки декларації президента Порошенка затримками в отриманні відповідей на письмові запити до міжнародних організацій. Вона повідомила, що перевірку декларації Порошенка проводить спеціально уповноважена особа, яка подасть результат на затвердження НАЗК, після чого його буде оприлюднено. Порошенко задекларував за 2016 рік дохід у сумі 12,96 млн грн.
  • Коцюба, президент державної компанії "Антонов", що входить до складу Укроборонпрому, подав у відставку менш ніж за рік після свого призначення на посаду.
  • Аукціони з продажу державного пакету акцій трьох енергетичних компаній – Одесаобленерго, Донбасенерго та Сумиобленерго – не відбулися через відсутність заявок на покупку.
  • У липні населення продало валюти на $327 млн ​​більше, ніж купило.
  • Приватбанк має намір восени відкрити для інших банків свій онлайн-додаток Приват24.
  • За відсутності великих виплат відшкодування ПДВ експортерам пропозиція валюти на ринку перевищує попит. Це дозволило гривні зміцнитися до рівня 25,60 ₴/$ (-0,03 грн), 30,06 ₴/€ (-0,17 грн), 4,27 грн/10₽ (-0,01 грн). Нацбанк офіційно на торги не виходив, але за оцінками фінансистів, купив близько $37 млн ​​за механізмом "запиту кращого курсу".

Війна

  • За попередню добу ситуація на Донбасі не покращилася. Троє військовослужбовців дістали поранень унаслідок обстрілів і підриву на міні. Село Верхньоторецьке поблизу Ясинуватої піддалося артилерійському обстрілу бойовиків, у результаті чого пожежею знищено 10 житлових будинків.
  • Місія ОБСЄ збирається відкрити ще одну патрульну базу в Станиці Луганській.
  • Газпром повідомив про постачання на окупований Донбас з початку 2017 року 1,39 млрд м3 газу. Нафтогаз не визнає ці поставки боргом.

Україна й світ

  • Держдепартамент США має намір вжити серйозних заходів у разі підтвердження повідомлення видання New York Times про можливі поставки Україною ракетних двигунів до КНДР. Прес-секретар Держдепартаменту Нойерт заявила, що в минулому Україна завоювала сильний авторитет завдяки заходам щодо імплементації нерозповсюдження ядерної зброї і запобігла постачанню матеріалів до країн, що викликають стурбованість США. Згідно із повідомленням агентства Reuters, американські розвідслужби вважають, що наразі Північна Корея може збирати ракетні двигуни самостійно, не покладаючись на імпорт. Еллеман, автор доповіді, на яку посилалася The New York Times, заявив, що журналісти не точно інтерпретували його висновки, і жодних доказів причетності України до поставок ракетних технологій до КНДР немає. Глава Національного інституту стратегічних досліджень Горбулін вважає, що українська влада має самостійно почати розслідування ракетного скандалу. Виконувач обов'язків глави Державного космічного агентства Радченко заявив, що Росія могла витягти двигуни із переданих їй Україною ракет Циклон-2 і Циклон-3 із подальшим переправленням до Північної Кореї.
  • СБУ депортувала із країни журналістку російського державного каналу ВДТРК Нерсесьян і заборонила їй в'їзд до України терміном на 5 років.

Тренди


  • Прокуратура має намір оголосити підозру керівнику центру протидії корупції Шабуніна, який вдарив псевдожурналіста, що стало причиною "тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості". За статтею, озвученої прокуратурою, Шабунін загрожує до 5 років позбавлення волі. Експерти кажуть про відсутність доказів того, що потерпілий був журналістом. До того ж, факт завдання тілесних ушкоджень у момент інциденту не підтверджено. На думку більшості правозахисників, справу проти Шабуніна сфабриковано, і влада має намір "закрутити гайки" проти активістів та організацій, що борються з корупцією.

No comments:

Post a Comment