August 15, 2017

14.08.2018: The New York Times звинуватила Південмаш у передаванні ракетних технологій Північній Кореї

The New York Times звинуватила Південмаш у передаванні ракетних технологій Північній Кореї
The New York Times звинуватила Південмаш у передаванні ракетних технологій
Північній Кореї

Головні події і теми доби 14.08.2018 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • The New York Times звинуватила Південмаш у передаванні ракетних технологій Північній Кореї.
  • Генпрокуратура "майже завершила" розслідування трагедії в Іловайську.

В Україні

  • Генеральна прокуратура "фактично завершила" розслідування подій 2014 року в Іловайську, де армія зазнала серйозної поразки, загинули, дістали поранень і пропали безвісти сотні військовослужбовців і добровольців. У повідомленні прес-служби головним винуватцем трагедії названо Росію, чиї війська вторглися на Донбас, що кваліфіковано як кримінальний злочин. При цьому зазначено, що причинами поразки були низький рівень боєготовності та боєздатності Збройних сил, часті випадки дезертирства та "окремі помилки керівництва антитерористичної операції". Окремо підкреслено, що проведення військового параду на День незалежності 2014 року не вплинуло на ситуацію на фронті.
  • Поліграфкомбінат "Україна", який виготовляє біометричні паспорти, планує збільшити вдвічі кількість виготовлюваних біометричних паспортів за 3-4 місяці, після отримання додаткового обладнання.
  • Національне агентство з питань запобігання корупції склало протокол щодо голови Комуністичної партії України Симоненка за фактом порушення порядку внесення членських внесків. Однак Печерський суд відмовився розглядати цю справу, оскільки чиновники подали її не за місцем проживання Симоненка. Експерти зазначають, що партія існує й досі, незважаючи на закон про декомунізацію.
  • Банки продовжують знижувати прибутковість за депозитами. У більшості фінустанов вона становить близько 14-16 %. На попередньому тижні ставки за депозитними вкладами знизили ще 5 банків.
  • Валютні резерви НБУ на 1 серпня становили $17,8 млрд. Для виплат з обслуговування та погашення держборгу витрачено $0,57 млрд. У заяві регулятора сказано, що цих резервів вистачить для покриття критичного імпорту протягом 3,6 місяців, і це "є достатнім для виконання міжнародних зобов'язань України й поточних операцій уряду та Нацбанку".
  • Інтенсивний продаж валютної виручки експортерами сільгосппродукції привів до зміцнення гривні та дозволив Нацбанку купити $50 млн за вигідним курсом: 25,63 ₴/$ (-0,07 грн), 30,24 ₴/€ (+0,01 грн), 4, 29 грн/10₽ (+0,02 грн).

Війна

  • Обстановка на Донбасі знову загострилася. За попередню добу, за офіційними даними, внаслідок обстрілів дістали поранень 8 військовослужбовців. Командування антитерористичної операції заявляє, що готове підтягнути до передової артилерію при ескалації обстрілів з боку бойовиків.

Україна й світ

  • Американське видання The New York Times опубліковало статтю, автори якої стверджують, що ракетні технології і двигуни, застосовані північнокорейським режимом для міжконтинентальних балістичних ракет, могли бути поставлені з Росії та України. Експерти й оглядачі зазначають, що в доповіді, на яку посилалося видання, немає фактів, які б свідчили про такі поставки, а лише припущення про те, що в умовах важкого фінансового становища й тотальної корупції технології Південмашу могли потрапити до Північної Кореї, однак журналісти подали цю думку як факт. Секретар РНБО Турчинов побачив у публікації "руку Москви", однак в статті міститься також звинувачення російського керівництва та конкретних російських підприємств. Ракети із модернізованим двигуном, створені в Північній Кореї, можуть досягати території США та нести ядерні боєголовки.

Тренди


  • Заступник міністра фінансів Марченко заявив, що уряд планує 2018 року скоротити кількість одержувачів стипендій до 25 %, а до 2020 року – до 15 %. При цьому, як він стверджує, розмір стипендії має збільшитися. Наразі стипендію отримують близько 40-45 % студентів, що навчаються за рахунок бюджету, до 2017 році отримували стипендії близько 70 % студентів. У серпні минулого року під час прес-конференції, де він наполягав на зменшенні стипендій, студенти кинули в Марченка тортом.
  • Чиновники Пенсійного фонду заявляють, що для підвищення пенсій із жовтня зібрано достатню кількість коштів завдяки збільшенню надходжень єдиного соціального внеску від підвищення мінімальної зарплати. Вони наполягають на тому, що з 2018 року мінімальний страховий стаж слід установити в 25 років із послідовним підвищенням на 1 рік – до 35 років у 2028 року. Прем'єр-міністр Гройсман стверджує, що пенсійний вік залишиться незмінним. Однак експерти підкреслюють, що в разі збільшення страхового стажу до 25 років і більше право на пенсію матиме лише незначна кількість осіб, які досягли пенсійного віку. До того ж, найбільша кількість безробітних в Україні – саме серед осіб передпенсійного віку.

No comments:

Post a Comment