August 03, 2017

02.08.2017: Президент США підписав закон про санкції проти РФ

Президент США підписав закон про санкції проти РФ
Президент США підписав закон про санкції проти РФ

Головні події і теми доби 02.08.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Президент США підписав закон про санкції проти РФ, Північної Кореї та Ірану.
  • "Межигір'я" повернули державі.
  • Ще один банк – Гефест – визнано неплатоспроможним.

В Україні

  • Держказначейство повідомило, що за 1 півріччя план надходжень коштів до держбюджету перевиконано на 10 %. Сума отриманих коштів – 447,6 млрд грн.
  • Генеральний прокурор Луценко заявив, що за рішенням суду резиденцію колишнього президента Януковича "Межигір'я" повернено державі.
  • Держфіскальна служба відкрила кримінальне провадження проти посадових осіб Центру протидії корупції. Правозахисна організація Transparency International заявила про неприпустимість політичного переслідування антикорупційних організацій.
  • НБУ визнав неплатоспроможним ще один банк – Гефест, який не зміг збільшити капіталізацію до 200 млн грн до 11 липня. До банку введено тимчасову адміністрацію. За заявами офіційних осіб, у банку не було ні зобов'язань, ні активів, майже 100 % кредитів було видано пов'язаним особам. Заступник директора Фонду гарантування вкладів фізосіб Рекрут заявила, що на ринку присутні ще близько 10 проблемних банків.
  • На початку кожного місяця курс гривні падає через скупку валюти іноземними інвесторами для виведення дивідендів: 25,90 ₴/$ (+0,04 грн), 30,64 ₴/€ ((+0,10 грн), 4,28 ₴/10₽ (-0,04 грн). Експерти фінансового ринку прогнозують, що курс гривні знижуватиметься ще кілька днів.

Війна

  • Напередодні переговорів у Мінську бойовики посилили обстріли позицій українських військ і населених пунктів, у тому числі із важкої артилерії. За офіційними даними, втрат серед військовослужбовців і мирного населення за попередню добу немає.
  • На переговорах тристоронньої контактної групи українська делегація запропонувала вести цілодобовий моніторинг лінії бойових дій для фіксації обстрілів з боку бойовиків силами місії ОБСЄ та зажадала допуску спостерігачів до неконтрольованої ділянки кордону з Росією. За словами Оліфер, прес-секретаря представника України Кучми, на переговорах продовжилося обговорення списку нових демілітарізованих зон, про що домовилися в ході телефонних переговорів лідери "Нормандське четвірки". Переговори щодо обміну полоненими фактично заблоковано. За словами уповноваженої Верховної Ради із прав людини Лутковської, 18 осіб зі списку, представленого бойовиками, категорично відмовляються повертатися до ОРДЛО.
    Заступник голови Верховної Ради Геращенко, член української делегації на переговорах, заявила, що в серпні відбудеться зустріч політичних радників глав Росії, України, Німеччини та Франції. На її думку, Росія блокує переговори, чекаючи результатів виборів у Німеччині.

Україна й світ


  • Президент США Трамп підписав закон про введення безпрецедентних санкцій щодо Росії, Північної Кореї та Ірану, незважаючи на те, що його адміністрація заявляла про неконституційність низки положень документа, що обмежують президентські права. Посольство США заявило, що закон передбачє виділення $30 млн на підтримку енергетичної безпеки України. Крім того, планується створення "Фонду протидії російському впливу", на діяльність якого буде виділено $250 млн протягом наступних двох років. Один із головних лобістів посилення санкцій, сенатор-республіканець Маккейн, заявив, що президент РФ Путін і його режим мають заплатити високу ціну за атаку на демократію, порушення прав людини, окупацію Криму та війну в Україні.
    Прем'єр-міністр РФ Медведєв вважає, що сподіватися на поліпшення відносин Росії і США вже не варто. Прес-секретар Путіна Пєсков стверджує, що нічого нового в санкціях США для російського керівництва немає, а заходи у відповідь вже прийнято.
    Голова Єврокомісії Юнкер погрожує США санкціями у разі застосування обмежувальних заходів до європейських компаній, які реалізують спільні з Росією нафтогазові проекти.
  • Українська делегація в Раді Безпеки ООН заявила, що Росія продовжує постачання зброї, боєприпасів і пального на Донбас, а кількість перекинутої туди важкої техніки перевищує арсенал деяких європейських країн.

No comments:

Post a Comment