July 29, 2017

28.07.2017: Генпрокуратура провела обшук у заступника міністра МВС Трояна

Генпрокуратура провела обшук у заступника міністра МВС Трояна
Генпрокуратура провела обшук у заступника міністра МВС Трояна

Головні події і теми доби 28.07.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Генпрокуратура провела обшук у заступника міністра МВС Трояна.
  • Нацбанк відмовив російським компаніями та фізособам у покупці "Сбербанку" та "Промінвестбанку".
  • 30 % респондентів опитування Фонду демократичних ініціатив вважають політичну ситуацію в країні критичною.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон, що зобов'язує компанії – постачальники теплової енергії установлювати лічильники тепла й води у багатоквартирних будинкам.
  • У Києві відбулася хресна хода Української православної церкви Київського патріархату в річницю хрещення Русі князем Володимиром. На відміну від заходів, що були проведені у четвер Московським патріархатом, на службу на Володимирській гірці були допущені всі, хто забажав. У службі взяли участь військові капелани та учасники бойових дій. Священики молилися за мир в Україні, але, на відміну від Московського патріархату та депутатів Опозиційного блоку, що підтримують його, патріарх Філарет прямо назвав агресора та причину війни. УПЦ КП не вбачає майбутнього мирного врегулювання без перемоги над ворогом.
  • Генеральна прокуратура затримала помічника заступника міністра внутрішніх справ Трояна та керівника громадянського корпусу полку "Азов" за підозрою у вимаганні хабарів із використанням службового становища. Генпрокурор Луценко заявив, що в ході обшуку у Трояна речових доказів не виявлено, хоча на фотографіях, що просочилися в Інтернет, показано процес документування й допиту Трояна в його квартирі. Сам чиновник заперечує факт участі у схемі вимагання.
  • НАБУ оголосило про проведення розслідування за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами Одеського припортового заводу під час закупівлі газу у компанії Ostchem олігарха Фірташа за завищеними цінами, що призвело до фактичного банкрутства підприємства та неможливості його приватизації.
  • Громадські активісти вважають, що за підсумками конкурсу до нового Верховного суду можуть потрапити близько 80 % старих суддів, репутацію яких суспільство ставить під сумнів. Чинний глава Верховного суду Романюк зняв свою кандидатуру.
  • Виконувач обов'язків міністра агрополітики Мартинюк заявив, що державній Продовольчій зерновій корпорації загрожує дефолт, а китайські кредитори відмовляються її купувати. Борг ДПЗКУ перед інвесторами становить $1,5 млрд, які в разі банкрутства доведеться повертати державі. Мартинюк повідомив, що компанія збиткова вже 3 роки, а за останній рік уряд так і не спромігся призначити ні главу корпорації, ні наглядову раду.
  • Нацкомісія із регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ) підготувала нормативні документи для переведення компаній на стимулююче тарифоутворення (RAB-регулювання) для дистрибуції електроенергії і її передавання магістральними ЛЕП, що, за заявою голови комісії Вовка, дозволить обленерго залучити інвесторів. На думку експерта енергоринку Геруса, таке рішення спричинить підвищення тарифів на електроенергію для населення й дозволить власникам обленерго без додаткових вкладень отримати більше 30 млрд грн на рік.
  • Кабмін, починаючи з вересня, вибиратиме директорів і членів наглядових рад державних компаній таємним голосуванням 9 міністрів.
  • Держстат повідомив про зростання заборгованості із виплат зарплат на початок липня до 2,4 млрд грн, із яких 1,3 млрд грн – борг економічно активних підприємств.
  • Нацбанк відмовив у купівлі дочірніх російських "Сбербанка" та "Промінвестбанка" компаніям і приватним особам, пов’язаним з Росією, що не змогли підтвердити походження у них коштів, а також через відсутність у них документів, необхідних для перевірки угоди.
  • Долар на міжбанківському ринку продовжує дорожчати: 25,92 ₴/$ (+0,02 грн), 30,40 ₴/€ (+0,10 грн), 4,35 ₴/10₽ (-0,01 грн). На думку експертів фінансового ринку, гривня ще більше ослабне на початку місяця, коли компанії купуватимуть валюту для виведення дивідендів.

Війна

  • За офіційними даними, протягом попередньої доби у ході бою під Мар'їнкою поранений військовослужбовець. Штаб антитерористичної операції повідомив, що після жорсткої відповіді українських військ на провокації бойовики зазнали важких втрат і знизили активність.

Україна й світ

  • Прес-служба Білого дому повідомила, що президент Трамп ознайомився із законом про санкції, що прийнятий обома палатами Конгресу, і готовий його підписати. Якщо закон набуде чинності, то санкції проти Росії, Ірану та КНДР можуть розтягнутися на десятиліття, оскільки для їх скасування буде потрібно, крім рішення президента, ще й схвалення парламентаріїв.
  • Половина окупованого Криму було знеструмлено внаслідок спрацьовування автоматики. Фахівці пов'язують подію зі зростанням температури повітря на Кубані, звідки електрику постачають до Криму, що спричинило збільшення споживання електроенергії.

Тренди


  • За опитуванням Фонду демократичних ініціатив, 30 % респондентів вважають політичну ситуацію в Україні критичною, майже половина – підтримує проведення позачергових парламентських виборів. Якби вибори відбулися найближчим часом, то до парламенту потрапили б партії Батьківщина, БПП, Опозиційний блок, Громадянська позиція, За життя, Радикальна партія та Об'єднання "Самопоміч".
  • Колишній глава Одеської облдержадміністрації Саакашвілі повідомив про намір оскаржити указ президента Порошенка про позбавлення його громадянства в адміністративному суді. Він стверджує, що Порошенко особисто погрожував йому за різкі висловлювання. В американських ЗМІ Порошенка вже безпосередньо називають "диктатором", а його імідж та імідж України неухильно падають.

No comments:

Post a Comment