July 27, 2017

26.07.2017: Порошенко позбавив Саакашвілі громадянства

Порошенко позбавив Саакашвілі громадянства
Порошенко позбавив Саакашвілі громадянства

Головні події і теми доби 26.07.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Порошенко позбавив Саакашвілі громадянства.
  • За червень борг України виріс ще на $330 млн.
  • Слухання справи щодо “боргу Януковича" відкладено до розгляду апеляції української сторони.

В Україні

  • Державна міграційна служба повідомила про позбавлення громадянства колишнього голови Одеської обласної державної адміністрації Саакашвілі указом президента Порошенка. Підставою названо порушення Саакашвілі законів при заповненні документів на отримання громадянства. Саакашвілі наразі перебуває у США. Указ президента на офіційному сайті не опубліковано.
  • Суд дав дозвіл на затримання колишнього мера Києва Черновецького для приведення й арешту у справі про перевищення службових повноважень і фінансові зловживання при виділенні землі під вертолітний майданчик колишнього президента Януковича на схилах Дніпра. За повідомленнями ЗМІ, Грузія, де наразі перебуває Черновецький, відмовляється видавати його. Це може свідчити про набуття Черновецьким грузинського громадянства.
  • НАБУ повідомило про оголошення підозри у заволодінні майном в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем колишньому начальнику департаменту із розслідування економічних злочинів Генпрокуратури.
  • Мінфін повідомив про зростання сукупного державного й гарантованого державою боргу в червні ще на $330 млн, який становив $75 млрд або 1,96 трлн грн за поточним курсом.
  • НБУ повідомив про запровадження ризик-орієнтованого підходу при плануванні перевірок із протидії відмиванню доходів.
  • Виплата експортерам 2 млрд грн відшкодування ПДВ привела до зниження їх потреби в гривні для оплати бюджетних платежів. У той самий час імпортери енергоносіїв намагаються закрити оплату за валютними контрактами до кінця місяця, що привело до здешевлення гривні: 25,88 ₴/$ (+0,04 грн), 30,14 ₴/€ (-0,08 грн), 4,32 ₴/10₽.

Київ

  • Київська міськадміністрація відхрестилася від знесення МАФів на метро "Лісова". Чиновники заявили, що знесення здійснювала "виконавча служба" за рішенням суду на користь орендаря землі для відновлення його прав і цільового використання землі для будівництва торгового центру.
  • Борги споживачів столиці перед "Київенерго" за тепло та гарячу воду на 1 липня 2017 року перевищили 3,6 млрд грн і продовжують зростати. Головні боржники – населення (1,4 млрд грн) та житлово-експлуатаційні організації (0,78 млрд грн).
  • У Києві стався вибух у житловому 9-поверховому будинку, унаслідок якого загинула жінка та зруйновано кілька квартир.

Війна

  • У ході бойових дій на Донбасі поранено військовослужбовця. За повідомленням штабу антитерористичної операції, в останні дні посилилася активність розвідгрупп бойовиків, вони активно ведуть авіарозвідку за допомогою БПЛА.
  • Росія відправила на Донбас черговий "гумконвой" із "600 тоннами гуманітарних вантажів".

Україна й світ

  • Сенат США підтримає законопроект про санкції проти Росії, Ірану та КНДР, прийнятий нижньою палатою Конгресу. Він набуде чинності після голосування в Сенаті та підписання президентом Трампом. Адміністрація американського президента повідомила, що в цілому схвалює цей документ, до якого на останньому етапі узгодження може бути внесено зміни.
  • Високий суд Лондона призупинив розгляд справи про повернення Росії "боргу Януковича" в розмірі $3 млрд до розгляду по суті апеляції, що подана Україною.
  • Парламент Нідерландів готовий змінити національне законодавство для винесення вироку у справі про навмисне знищення авіалайнера рейсу MH17.
  • CБУ заборонила на 3 роки в'їзд на територію України російській журналістці телеканалів "Росія-1" і "Росія-24" Князєвій.

Тренди


  • Більшість політичних оглядачів, блогерів і користувачів соцмереж украй негативно відреагували на позбавлення президентом Порошенком громадянства колишнього президента Грузії, а потім голови Одеської обласної державної адміністрації Саакашвілі. На загальну думку, надання та позбавлення громадянства перетворилося для Порошенка на засіб розв'язання нагальних політичних проблем. Повідомлення ЗМІ про те, що причиною рішення стало звернення депутата від Радикальної партії Лозового, спростовано. Саакашвілі наразі перебуває у США та фактично позбавлений права повернення до України, де після прильоту може бути заарештований та екстрадований до Грузії, де проти нього відкрито кілька кримінальних справ. Багато експертів звернули увагу на те, що Саакашвілі позбавлений громадянства після поїздки Порошенко до Грузії, де фактично не було підписано жодного суттєвого документу, і підозрюють, що головною метою візиту могли бути таємні переговори про взаємну видачу Черновецького та Саакашвілі. Колишній грузинський президент заявив, що Порошенко 24 липня ввів до складу комісії із громадянства нових членів, що дало йому повний контроль над рішеннями комісії. Партія Саакашвілі "Рух нових сил" збирає Віче в Києві. Очевидно, що рішення Порошенка викликано різкими висловлюваннями щодо його діяльності з боку Саакашвілі, який стрімко набирав рейтинг, і фактично є усуненням політичного конкурента.

No comments:

Post a Comment