July 25, 2017

24.07.2017: Телефонні переговори "нормандської четвірки" закінчилися нічим

Телефонні переговори "нормандської четвірки" закінчилися нічим
Телефонні переговори "нормандської четвірки" закінчилися нічим

Головні події і теми доби 24.07.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Телефонні переговори "нормандської четвірки" закінчилися нічим.
  • Спецпредставник США Фолкер закликав українську опозицію до об'єднання заради відновлення територіальної цілісності.
  • Україна наростила експорт електроенергії на 45 %.
  • Порошенко дозволив не штрафувати підприємства за неподання податкової звітності після кібератаки.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон, що дозволяє підприємствам уникнути штрафів за несвоєчасну подачу податкових та акцизних накладних через кібератаку.
  • Міністерство соціальної політики оголосило, що перепризначення субсидій на наступний опалювальний сезон здійснюватиметься в автоматичному режимі для всіх індивідуальних споживачів, крім орендарів житла. Майже третина киян субсидії отримати не зможуть, доки не рестуктурізірують заборгованість з оплати комунальних послуг.
  • Фонд держмайна має намір продати найближчим часом державні пакети 8 найбільших енергетичних компаній.
  • Незважаючи на "режим надзвичайної ситуації в енергетиці" і "транспортну блокаду ОРДЛО", Україна збільшила експорт електроенергії в першому півріччі 2017 року майже на 45 %, порівняно з аналогічним періодом минулого року.
  • Суд подовжив ще на 2 місяці без права внесення застави термін попереднього ув'язнення колишньому меру Слов'янська Штепі, заарештованій у липні 2014 за підозрою у сепаратизмі й допомозі терористам.
  • Державна фіскальна служба спільно з Генпрокуратурою провела обшуки на 41 спиртзаводі з метою припинення незаконного виробництва та збуту алкогольної продукції, яка виробляється з неврахованої сировини та продається за готівку.
  • У Дніпрі невідомим з автомата розстріляно учасників бойових дій, двоє з яких померли, четверо – поранені.
  • Нацбанк погодив приєднання за прискореною процедурою Експрес-банку до Індустріалбанку (Запоріжжя). Обидва банки мають одного мажоритарного акціонера та входять до однієї банківської групи.
  • Курс гривні знову зміцнився під впливом "скидання" валюти експортерами для проведення бюджетних платежів: 25,82 ₴/$ (-0,07 грн), 30,08 ₴/€ (-0,06 грн), 4,33 ₴/10 ₽ (-0,06 грн). Обсяги торгів були набагато меншими, ніж зазвичай, надлишки валюти скупив Нацбанк за механізмом "запиту кращого курсу" без оголошення аукціону.

Війна

  • Після завершення телефонних переговорів у "нормандському форматі", ближче до ночі бойовики посилили обстріли та атаки позицій українських військ, у тому числі із застосуванням важких озброєнь. Дістали поранень 3 військовослужбовців. Під обстріл потрапив населений пункт Зайцеве в околицях Горлівки. Джерела на окупованій території повідомили про серйозні втрати бойовиків унаслідок вогню у відповідь української армії.
  • Радіо Свобода опублікувала інформацію про те, що білоруські товари масово поставляються на окуповану територію Донбасу, крім того, на білоруських заводах виробляють алкоголь для підприємств, контрольованих бойовиками.

Україна й світ

  • Телефонні переговори лідерів "нормандської четвірки" тривали більше 2 годин. За підсумками переговорів канцлер Німеччини Меркель і президент Франції Макрон підтвердили необхідність виконання мінських домовленостей. Вони підкреслили, що перемир'я, оголошене тристоронньою контактною групою 21 червня, має безумовно виконуватися. Макрон і Меркель наполягали на відведення важких озброєнь на кількох ділянках фронту "для уникнення пошкодження цивільної інфраструктури та попередження гуманітарної катастрофи на Донбасі". Список таких зон безпеки передано тристоронній контактній групі на мінських переговорах для обговорення на наступній зустрічі, яка відбудеться 2 серпня. У черговий раз була проголошена необхідність реалізації політичних, економічних і гуманітарних аспектів мінських домовленостей у повному обсязі. Прес-служба президента Порошенка повідомила про заплановану на другу половину серпня зустрічі зовнішньополітичних радників глав чотирьох держав "для продовження роботи над дорожньою картою імплементації мінських домовленостей".
  • Спецпредставник Держдепартаменту США Фолкер зустрівся у Верховній Раді з представниками опозиційних фракцій.

Тренди


  • Багато політичних коментатори зазначили, що відвідування матір'ю російського найманця Агєєва адміністрації президента України пройшло з великою помпою та активно висвітлювалося провладними та російськими ЗМІ. У той самий час українська влада не коментує свою бездіяльність з питань обміну українських політв'язнів, що захоплені та насильно утримуються в РФ, багато з яких засуджені до тривалих термінів ув'язнення за "шпигунську діяльність" і "тероризм".
  • Спецпредставник США із врегулювання в Україні Фолкер зустрівся з представниками парламентської опозиції – віце-спікером Верховної Ради Сироїд (від фракції Самопоміч), главою парламентської комітету із зовнішньої політики Гопко (позафракційної) і депутатом Рябчиним (від фракції Батьківщина ") у присутності посла США Йованович. Він закликав опозиційних депутатів відкинути вузькопартійні інтереси та амбіції і консолідуватися для відновлення територіальної цілісності та суверенітету України. Експерти звернули увагу, що з сайту Верховної Ради зникла фраза Фолкера про об'єднання зусиль опозиції. Зустріч у такому форматі дає привід припустити, що влада США шукає альтернативні сили, здатні рішуче закінчити війну. Підходящою для цього фігурою може стати заступник голови Верховної Ради Сироїд, одна з авторів закону про визнання Донбасу окупованою територією та заходи щодо деокупації, який майже повністю відповідає позиції, що висловлена Фолкером. Слід зазначити, що Фолкер, кар'єрний американський дипломат, був виконавчим директором в Інституті Маккейна, створеного відомим сенатором-республіканцем і його сім'єю. Він заявив, що питання про надання Україні летальної зброї для боротьби з гібридною російською агресією активно розглядається американською адміністрацією. Фолкер вважає, що успіх у встановленні миру на сході України вимагатиме "нового стратегічного діалогу США та Росії".

No comments:

Post a Comment