July 22, 2017

21.07.2017: Лукашенко стверджує, що для України немає загрози з Білорусі

Лукашенко стверджує, що для України немає загрози з Білорусі
Лукашенко стверджує, що для України немає загрози з Білорусі

Головні події і теми доби 21.07.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Лукашенко стверджує, що для України немає загрози з Білорусі.
  • До Києва знову прибув спецпредставник Держдепартаменту США Фолкер.
  • Суд дозволив депутату від Народного фронту Полякову вийти з-під арешту під заставу.

В Україні

  • Майновий комплекс Одеського нафтопереробного заводу конфісковано на користь держави.
  • Генпрокуратура відкрила справу проти депутата парламенту від Опозиційного блоку Вілкула за фактом несплати податків в особливо великих розмірах. Нацагентство із запобігання корупції продемонструвало документи, що свідчать про суміщення главою Радикальної партії Ляшком посад депутата та керівника газети.
  • Солом'янський районний суд призначив заставу в 304 тис. грн для виходу з-під арешту депутату від Народного фронту Полякову, з якого знято недоторканність і проти якого НАБУ розслідує справу про незаконний видобуток і збут бурштину. Депутат від Блоку Порошенка Розенблат, що проходить у цій самій справі, має намір внести встановлену судом заставу в 7 млн ​​грн і підтвердив, що носить електронний браслет.
  • Міністерство економічного розвитку включило до списку приватизації найбільші державні банки – Ощадбанк, Приватбанк, Укрексімбанк та Укргазбанк. Крім того, за планами міністерства в 2017-2020 рр. мають бути продані Державна продовольчо-зернова корпорація, Центренерго, Аграрний фонд, Турбоатом – разом 893 підприємства. Міністерство має намір передати у концесію два найбільші аеропорти – київський Бориспіль і львівський ім. Данила Галицького, лісгоспи та регіональні служби автодоріг.
  • Невелике перевищення пропозиції долара на ринку спричинило плавне зміцнення гривні: 25,89 ₴/$ (-0,04 грн), 30,14 ₴/€ (+0,36 грн), 4,39 ₴/10₽. Різкий стрибок курсу євро щодо долара на світових валютних ринках змусив деяких учасників торгів відмовитися від покупки євро, що ситуативно збільшило пропозицію.
  • Наступний тиждень відзначатиметься збільшенням обсягу продажу валюти експортерами для виконання бюджетних платежів. Найімовірніше, НБУ спробує скористатися ситуацією й поповнить валютні резерви.

Війна

  • Під обстріл бойовиків знову потрапила Мар'їнка – поранено 2 жінок і 2 дітей. Кількість жертв серед мирного населення 2017 року зросла вдвічі, порівняно з минулим роком. Разом із початку року на Донбасі загинуло 59 місцевих жителів.
    У ході бойових дій за попередню добу загинув ще один військовослужбовець, 2 – поранені. Міністерство закордонних справ виступило з протестом через активізацію агресії на Донбасі з боку проросійських бойовиків.
  • Мандат місії спостерігачів ОБСЄ в пунктах пропуску на російсько-українському кордоні Гуково й Донецьк, які перебувають під контролем бойовиків, подовжено до 31 жовтня 2017 року.

Україна й світ

  • Київ відвідав з офіційним візитом президент Білорусі Лукашенко. За результатами візиту підписано малозначну угоду між міністерствами культури двох країн. Під час підписання документів активістка "Фемен" влаштувала демарш, оголивши груди й викрикуючи "Живе Білорусь!" – девіз білоруської опозиції. Лукашенко всіляко запевняв президента Порошенка, що з боку Білорусі Україні не загрожує небезпека, а російські війська по завершенні найбільших спільних російсько-білоруських військових навчань "Захід-2017" буде виведено назад до Росії. Він також заявив, що виконав побажання президентів Путіна та Порошенка, організувавши майданчик для мирних переговорів. Після закінчення зустрічі журналістам не дозволили задати президентам питання.
    Експерти у сфері міжнародних відносин підкреслюють, що Білорусь є членом військового альянсу ОДКБ під керівництвом країни-агресора Росії і складовою частиною Митного союзу. Про існування загрози з території Білорусі заявили міністр оборони Полторак і секретар РНБО Турчинов.
  • Президент Порошенко повідомив, що телефонні переговори лідерів "Нормандської четвірки" відбудуться 24 липня.
  • Компанія Siemens оголосила, що зупиняє відвантаження енергоустаткування російським компаніям через незаконне постачання турбін її виробництва до окупованого Криму. Президент РФ Путін особисто пообіцяв керівництву компанії, що турбіни до Криму не буде доставлено.
  • Україна продовжує втрачати позиції у світовому рейтингу виробників сталі, опустившися з 13-го на 14-е місце, пропустивши вперед Тайвань, Іран і Мексику.
  • У Росії заборонено використання анонімайзерів та  інструментів обходу блокування сайтів під загрозою тюремного ув'язнення. Крім того, закон вимагає персоналізації акаунтів у месенджерах.
  • Представник ЄС в Україні Мінгареллі вважає, що перевірка електронних декларацій чиновників має здійснюватися набагато швидше, для чого НАПК має створити автоматизовану систему верифікації даних декларацій.

Тренди

  • В останні кілька тижнів спостерігається різке зростання активності дипломатії США на українському напрямку. 21 липня, удруге за два тижні, до Києва із візитом приїжджає спецпредставник Держдепартаменту США Фолкер. Крім переговорів з українським керівництвом і відвідування Донбасу, він має намір зустрітися з офіційними особами ЄС, НАТО та ОБСЄ. Схоже, що президент Трамп має намір показати ефективність своєї зовнішньої політики на тлі різкого падіння рейтингу, і головним напрямком "прориву" може стати Україна.

No comments:

Post a Comment