July 21, 2017

20.07.2017: Перемир'я: за добу загинуло 9 військовослужбовців

Перемир'я: за добу загинули 9 військовослужбовців
Перемир'я: за добу загинули 9 військовослужбовців

Головні події і теми доби 20.07.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Армія зазнала важких втрат – за добу загинуло 9 військовослужбовців.
  • Призначено виконувачку обов'язків голови правління Приватбанку.
  • Міжнародне співтовариство закликало українську владу розкрити вбивство Шеремета.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав два закони про енергоефективність.
  • Національне агентство із запобігання корупції не знайшло істотних порушень в електронних деклараціях 9 міністрів, які могли бути підставою для притягнення їх до адміністративної або кримінальної відповідальності. Проте, на підставі відомостей, наданих Генпрокуратурою, НАЗК почало повну перевірку декларації глави фракції "Батьківщина" у Верховній Раді Тимошенко.
  • Міністр інфраструктури Омелян вважає нераціональним розвивати аеропорт Гостомель за істотного недозавантаження двох інших аеропортів Києва – Жуляни та Бориспіль.
  • На полігоні у Дніпропетровській області внаслідок підриву навчального боєзапасу поранено 8 військовослужбовців.
  • Transparency International закликало Верховну Раду підтримати вимогу про публікацію рішення суду, за яким до бюджету конфісковано $1,5 млрд коштів "сім'ї Януковича". Правозахисна організація висловила сумнів у легітимності процесу конфіскації і дотримання процедури, що може спричинити оскарження рішення в міжнародних судах.
  • Тимчасовою виконувачкой обов'язків голови правління Приватбанку стала член правління Пахачук після виходу у відставку банкіра Шлапака, призначеного одразу після націоналізації банку.
  • Нацбанк виключив дочірню компанію PwC (PricewaterhouseCoopers) із реєстру фірм, які мають право проведення аудиторських перевірок банків за надання неперевіреної інформації при проведенні аудиту Приватбанку 2016 року, що спричинило великі втрати бюджету.
  • Прем'єр-міністр Гройсман повідомив, що Україна витрачає на обслуговування зовнішнього боргу понад 100 млрд грн на рік або близько 4 % ВВП. При цьому витрати на безпеку та оборону становлять усього близько 5 %.
  • Ситуація на валютному ринку спокійна, зміни курсу незначні: 25,92 ₴/$ (-0,02 грн), 29,77 ₴/€ (-0,14 грн), 4,39 ₴/10₽ (+0,01 грн). У червні НБУ купив на міжбанківському ринку більше $300 млн, переважно, із використанням механізму "запиту кращого курсу" без оголошення офіційних аукціонів.

Війна

  • Після "мирних переговорів" у Мінську активність бойовиків на Донбасі різко зросла, усе частіше фіксуються спроби проникнення диверсійних груп у тил українських військ. Відбито атаки в околицях Донецька – у районі Красногорівки та ствола шахти "Путилівська", що не працює. Армія другий день поспіль зазнає важких втрат – у середу загинуло 4 військовослужбовців, у четвер – ще 5, 8 – поранено. Ще одного військового захоплено бойовиками. Про втрати серед місцевих жителів не повідомлено. У зоні боїв поблизу Красногорівки бойовиками обстріляно БПЛА місії ОБСЄ.

Україна й світ

  • Представник МВФ в Україні Мюррей повідомив, що ключовими вимогами для виділення наступного траншу кредиту Україні є проведення пенсійної реформи, початок широкої приватизації і посилення боротьби з корупцією. Таким чином, фонд зняв один з основних "маяків" для продовження кредитування – вимогу про скасування мораторію на продаж земель сільгосппризначення.
  • Із моменту надання "безвізового режиму" в червні у в'їзді в ЄС було відмовлено тільки 51 українському громадянину, що становить менше 0,05 % від загальної кількості осіб з біометричними паспортами, які перетнули кордон. При цьому прикордонники зазначають, що візова лібералізація збільшила пасажиропотік до Європи незначно.

Тренди


  • У Києві відбулася акція пам'яті в річницю вбивства журналіста Шеремета. Посли країн "великої сімки", представництво ЄС в Україні та правозахисна організація Amnesty International звернулися до влади України з вимогою завершити розслідування та притягнути до відповідальності винних у загибелі журналіста. Офіційні особи Нацполіціі не дають дозвіл на розкриття інформації про розслідування.
  • Держдепартамент США закликав Росію негайно вплинути на підконтрольних їй бойовиків і припинити ескалацію військових дій на Донбасі, яка за останню добу призвела до найбільших жертв серед українських військовослужбовців 2017 року. Від української влади та командування військ вже добу немає жодної заяви щодо загибелі військових і порушення "перемир'я".

No comments:

Post a Comment