July 19, 2017

18.07.2017: Захарченко оголосив про створення "Малоросії"

Захарченко оголосив про створення "Малоросії"
Захарченко оголосив про створення "Малоросії"

Головні події і теми доби 18.07.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Захарченко оголосив про створення "Малоросії".
  • За Добкіна внесено заставу в 50 млн грн.
  • Скінчилася дія режиму надзвичайного стану в енергетиці.

В Україні

  • Депутата Добкіна звільнено з-під арешту під заставу в 50 млн грн, які внесли депутати його партії "Опозиційний блок" Колесніков і Новинський.
  • Депутату Розенблату призначено заставу в розмірі 7 млн ​​грн. Він заявив про відсутність у нього такої суми. Спеціальна антикорупційна прокуратура допускає, що депутат просто не збирається платити цю суму, оскільки Верховна Рада не дала згоду на притягнення його до кримінальної відповідальності.
  • Вища рада правосуддя відмовилася розглядати заяву головуючого в суді над колишнім президентом Януковичем судді Дев'ятки про тиск Генеральної прокуратури на суд.
  • Термін дії режиму надзвичайного стану в енергетиці сплив. Глава "Укренерго" Ковальчук вважає, що для його подовження підстав немає.
  • НБУ зберіг прогноз середньорічної інфляції на рівні 9,1 %, на 2018 – 6 %, а на 2019 – 5 %.
  • Курс гривні незначно зміцнився щодо долара: 25,93 ₴/$ (-0,03 грн), 29,96 ₴/€ (+0,20 грн), 4,37 ₴/10₽ (-0,03 грн ). Пропозиція та попит на торгах були збалансовані, НБУ на торги не виходив. Тенденція на готівковому ринку зберігається – населення продало валюти в червні більше, ніж купило на $339 млн (а із початку року – на 1,475 млрд), що може свідчити про швидке витрачання "заначок", які населення зберігає у валюті.

Війна

  • Ватажок "ДНР" Захарченко оголосив про створення нової держави "Малоросія" зі столицею в Донецьку на базі двох "республік" і "19 регіонів України" для реалізації плану "реінтеграції країни та припинення громадянської війни". При цьому "керівництво ЛНР" "не збирається" брати участь у створенні "нової держави".
    Після виступу Захарченка ситуація на фронті різко загострилася, бойовики все частіше використовують проти українських військ важку артилерію, міномети й танки. Унаслідок обстрілів і бойових зіткнень 2 військовослужбовців загинули, ще 4 – дістали поранень. При обстрілі житлових кварталів Авдіївки постраждали 2 місцевих жителів.

Україна й світ

  • Віце-прем'єр-міністр з євроінтеграції Климпуш-Цинцадзе заявила, що Україна може не отримати останній транш макроекономічної допомоги від ЄС в сумі €600 млн, якщо не виконає до жовтня поставлені донором умови. Серед них – зняття мораторію на експорт необробленого лісу та введення системи автоматизованої перевірки електронних декларацій чиновників.
  • Американські військові чиновники підтвердили намір США надати Україні летальну зброю, "оскільки Росія є найбільшою загрозою для національної безпеки США". Остаточне рішення про постачання зброї до України має прийняти президент Трамп.
  • Міжнародна правозахисна організація Amnesty International вважає неприпустимим створення "антикорупційних палат" при існуючих українських судах замість окремого незалежного антикорупційного суду.

Тренди


  • Заява ватажка ДНР Захарченка про створення "Малоросії" не була сприйнята серйозно більшістю політичних аналітиків. Президент Порошенко стверджує, що Україна відновить контроль над Донбасом і Кримом, незважаючи на будь-які заяви бойовиків. Заступник глави парламенту Геращенко вважає, що такими діями Росія намагається відвернути увагу від питань безпеки та звільнення заручників. Секретар РНБО назвав проект "Малоросія" ще одним доказом агресивних планів Россіі.Офіціальний спікер ЄС заявив, що заява Захарченка суперечить меті мінських домовленостей, "які є основою для стійкого політичного рішення конфлікту на основі поваги незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України". Держдепартамент США виявив стурбованість цією заявою, однак вважає її недостатньою для офіційної реакції, оскільки "лідери республік" діють за вказівками із Росії.

No comments:

Post a Comment